סרטן הלבלב: פרוגנוזה
איך נקבעת תוחלת החיים?
האבחנה במחלת הסרטן מצריכה התמודדות לא פשוטה מצד המטופל, וגם מצד בני המשפחה. כחלק מההיערכות האישית הנדרשת עם המצב החדש מבחינה אישית, משפחתית וכלכלית, עולה לעיתים רבות השאלה "מה תוחלת החיים הצפויה לי?", או ברפואית "מה הפרוגנוזה?".
התשובה לכך לעולם אינה מדויקת. הערכות תוחלת החיים של סרטן הלבלב נשענות על נתונים סטטיסטיים כלליים, שלא יכולים לחזות כיצד כל אחד ואחת יתמודדו עם המחלה ועם הטיפולים. לכל מידע בנוגע למצב הרפואי שלכם, מומלץ לפנות לסמכות רפואית רשמית שמכירה אתכם ואת המצב הבריאותי שלכם.
חשוב לציין שישנם מטופלים ובני משפחה רבים אשר לא מעוניינים לדעת את הנתונים הללו, ומעדיפים להתמודד עם המצב החדש בלי מספרים. לכן, המשיכו לקרוא רק אם אתם אכן מעוניינים במידע על תוחלת החיים עם סרטן הלבלב.
הערכת תוחלת החיים
הערכת תוחלת החיים, כלומר הפרוגנוזה, נקבעת על סמן נתונים סטטיסטיים, הנאספים ממספר גדול מאוד של מטופלים מרחבי העולם החולים באותה המחלה ובשלב דומה.
הידע הנצבר ממטופלים אחרים, וכן היכרות עם האפשרויות הטיפוליות ומידת השפעתן על המחלה, מסייעים לרופאים המטפלים להעריך את תוחלת החיים הצפויה עם המחלה.
אחד התיאורים הנפוצים המשמשים לתיאור תוחלת החיים הצפויה עם המחלה הוא 'אחוז המטופלים החיים 5 שנים לאחר האבחנה' (five years survival). מושג זה נמצא בשימוש נפוץ בהערכת תוחלת החיים של כלל סוגי הסרטן.
תיאור זה מתבצע באחוזים ומתאר את שיעור המטופלים החיים 5 שנים לכל הפחות אחרי שאובחנו עם המחלה. חשוב לציין שנתון זה אינו מתייחס לאחוז המטופלים שחיו למעלה מ-5 שנים לאחר המחלה, ואף אינו מתאר מטופלים אשר החלימו ממחלתם, לאלו קיימות הערכות אחרות.
תוחלת החיים הצפויה עם סרטן הלבלב
לפי ההערכות כיום, כ- 3-29% מהמטופלים בסרטן לבלב חיו ב- 5 השנים שלאחר האבחנה. טווח זה משקף את הקושי בהערכה מדויקת, בשל הגורמים השונים המשפיעים על תוחלת החיים עם המחלה.
מה משפיע על תוחלת החיים עם סרטן הלבלב? במקרה של סרטן לבלב, נמצא שמספר משתנים משפיעים על תוחלת החיים הצפויה:
- שלב המחלה בעת האבחנה
- מיקום הסרטן בלבלב
- שינויים ביולוגיים ותכונות מיוחדות בגידול
- גיל המטופלים ומצבם הבסיסי טרם האבחנה במחלה
1. שלב המחלה בעת האבחנה
בכלל סוגי הסרטן, וכן גם בסרטן הלבלב, ישנה חשיבות רבה לשלב המחלה בעת גילויה. יכולתם של הגידולים הסרטניים להתפשט לאזורים שונים בגוף, במה שמכונה גרורות, משפיע על היכולת לטפל במחלה, וכהמשך ישיר לכך, גם על תוחלת החיים עם המחלה.
שלבי מחלת הסרטן, המדורגים לרוב במספרים מ-1 ועד 4, מייצגים את התקדמות המחלה, כאשר השלבים הראשונים מייצגים גידולים קטנים יחסית, אשר לא שלחו גרורות, וסרטן המוגדר כ'שלב 4' הוא סרטן גרורתי, כלומר מחלה מתקדמת שהתפשטה לשאר חלקי הגוף. בסרטן הלבלב שאובחן בשלבים 1 ו-2 (מה שמכונה 'גילוי מוקדם'), כ- 25-60% מהמטופלים חיו במשך 5 שנים לפחות לאחר האבחנה. לעומת זאת, בסרטן הלבלב אשר אובחן בשלב 4, שלב בו המחלה מתקדמת וכוללת גרורות לאיברים אחרים, כ-5% חיו חמש שנים לאחר אבחנתם.
חשוב לזכור שהנתונים האלה נאספו בעבר. מי שמאובחן או מאובחנת היום במחלה, יכולים לזכות בטיפול שכלל לא היה קיים לפני 5 שנים, וזו סיבה נוספת לחוסר היכולת שלנו להעריך באופן מדויק את תוחלת החיים.
2. מיקום הסרטן בלבלב
בכל הנוגע לסרטן הלבלב, נמצא כי ישנה משמעות גם לאזור בלבלב בו התפתח הגידול. הלבלב הוא איבר מאורך, הממוקם בבטן העליונה, בסמוך לקיבה. נהוג לחלק את מבנה הלבלב לראש (ראש הלבלב), זנב (זנב הלבלב) ולגוף הלבלב, אשר מחבר בין שני החלקים הללו.
נמצא כי ככל הנראה, גידולים הממוקמים בראש הלבלב נוטים להיות פחות אגרסיביים מגידולים המתפתחים בזנב ובגוף הלבלב. ישנם מספר מחקרים המנסים להסביר הבדל זה. יתכן כי ההסבר לכך הוא שפעמים רבות, גידולים בזנב או בגוף הלבלב נוטים להתגלות בשלב מתקדם יותר של המחלה, בהשוואה לגידולים בראש הלבלב. השערה נוספת היא שיתכן והגידולים באזור זנב הלבלב נוטים לגדול ולהתפשט בגוף בצורה מהירה יותר מאשר גידולים בראש הלבלב, ויתכן וזוהי הסיבה שלרוב גידולים אלו מתגלים בשלב מתקדם יחסית.
מכיוון, שכאמור, ישנה חשיבות לשלב המחלה בעת האבחנה, ככל שהמחלה מתגלה בשלב מוקדם יותר, כך היכולת לטפל בה ותוחלת החיים כתוצאה מכך, עשויות להשתפר.
3. שינויים ביולוגיים ותכונות מיוחדות בגידול
בשנים האחרונות חקר הסרטן מתמקד בתכונות ביולוגיות בגידול עצמו, וכן במוטציות שונות בגוף המטופל, אשר חלקן עוברות בתורשה. ידוע כיום כי מוטציות תורשתיות או 'מקריות' מסוימות לא רק משפיעות על הסיכוי לחלות במחלת הסרטן, אלא משפיעות גם על היכולת לטפל בגידולים עצמם. כל השינויים הללו משמשים כיום לפיתוח טיפולים המכונים 'טיפולים ממוקדים'. הטיפולים הממוקדים, שכוללים גם תרופות אימונותרפיות (שעושות שימוש במערכת החיסון של הגוף) תוקפות באופן ייעודי את השינויים הביולוגיים שייחודיים לחלק מהמטופלים והמטופלות עם סרטן לבלב.
ניתן, לדוגמה, לציין את התרופה האימונותרפית 'קיטרודה', אשר בשנים האחרונות שיפרה באופן משמעותי את היכולת לטפל בסוגי סרטן שונים, כגון סרטן ריאות, ולאחרונה נמצאה כמסייעת לחולי סרטן לבלב בעלי תכונות ביולוגיות שנקראות dMMR ו-MSI.
בנוסף לכך, ישנם חוקרים הטוענים כי בגידול עצמו בלבלב ישנן מוטציות רבות יחסית, המסייעות לו לשגשג ולהתפתח באופן מהיר יותר בהשוואה לסוגי סרטן אחרים. עם זאת, כפי שראינו, פעמים רבות ישנם דווקא יתרונות בקיום מוטציות, שכן הן מאפשרות טיפולים ממוקדים יותר לתכונות המסוימות, ולא טיפולים אשר 'יורים באפילה'.
אתם מוזמנים אלינו ליעוץ להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל. השאירו את הפרטים בטופס שמופיע בעמוד או בווצאפ משמאל ונדאג לחזור אליכם⇐⇐
אתם מוזמנים אלינו ליעוץ להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל. השאירו את הפרטים בטופס שמופיע בעמוד או בווצאפ משמאל ונדאג לחזור אליכם⇐⇐
4. גיל המטופלים בעת האבחנה
בנוסף לנתונים שהוזכרו, ישנה טענה כי גם לגיל המטופלים בעת אבחנתם במחלה ישנה חשיבות מבחינת היכולת להתמודד עם המחלה והטיפולים בה.
מדוע קשה לטפל בסרטן הלבלב?
סרטן הלבלב נחשב כאחד מסוגי הסרטן המאתגרים ביותר לטיפול, כאשר הקושי בטיפול בסרטן הלבלב מתבטא גם בהערכות לגבי תוחלת החיים הצפויה עם המחלה.
אחת הסיבות לכך היא שבחלק ניכר מהמקרים הסרטן המתגלה בשלב מתקדם, כאשר כבר יש גרורות של המחלה מחוץ ללבלב. כאשר המחלה מתגלה בשלב זה, אפשרויות הטיפול מצומצמות יותר.
כאשר מחלת הסרטן מתקדמת ומופיעות גרורות, לרוב לא ניתן לטפל במחלה באמצעות ניתוח- הטיפול היעיל ביותר למחלה. מתוך כלל המטופלים המאובחנים עם סרטן הלבלב, כ-15-20% מתוכם מאובחנים בשלב בו ניתן לבצע ניתוח להסרת הגידול.
הסיבה שסרטן הלבלב לרוב מתגלה בשלבים המתקדמים של המחלה, נובעת מכך שלרוב, בשלביה ההתחלתיים של המחלה, היא מתקדמת באופן 'שקט', וללא תסמינים משמעותיים אשר יעודדו את המטופלים לפנות לרופא/ה המטפל/ת.
בנוסף לכך, בשונה מסוגים אחרים של סרטן, כגון סרטן השד, סרטן המעי הגס או מלנומה (סרטן העור), אין כיום בדיקות מהימנות לגילוי מוקדם של סרטן הלבלב, אשר עשויות לסייע 'לתפוס' את המחלה בשלביה המוקדמים בקרב האוכלוסייה הכללית.