סרטן ריאות - מאחורי הקלעים
גידולים סרטניים, הם תוצאה של מוטציות (פגמים גנטיים) בתאי גוף בריאים. המוטציות הגנטיות אחראיות על התפתחות הסרטן, והן בעלות השפעה מכרעת על תגובת החולה לטיפולים תרופתיים. כלומר, התגובה של חולה לתרופות ביולוגיות או אימונותרפיה, תלויה במידה רבה בסוג המוטציה הגנטית בגידול הסרטני.
סרטן ריאות מתאפיין בכמות גדולה של מוטציות גנטיות מסוגים שונים. מוטציה גנטית המופיעה בגידול ריאה של חולה אחד, לא בהכרח תופיע אצל חולה אחר, כיוון שקיימת שונות גבוהה בין החולים. לכן, קשה למצוא טיפול תרופתי אחד שיתאים לכל חולי סרטן הריאות.
הצד החיובי הוא, שכנגד רבות מהמוטציות בסרטן הריאות, פותחו לאחרונה מגוון של טיפולים ביולוגיים ואימונותרפיים מתקדמים. למעשה, בסרטן הריאה, ישנם למעלה מ-20 סוגי מוטציות גנטיות שונות, נגדן קיים טיפול ביולוגי ממוקד מטרה או אימונותרפיה.
היכולות הטכנולוגיות והתרופות החדשניות, הובילו לכך שמעל ל-20% מחולי סרטן הריאות מטופלים בתרופות ביולוגיות ממוקדות מטרה. בנוסף, לאחרונה אישר ה-FDA לראשונה שימוש בתרופה אימונותרפית בשם "קיטרודה" כקו טיפולי ראשון בחולי סרטן ריאה גרורתי. השימוש בתרופה מאושר לחולים שמאפייני הגידול שלהם מתאימים לטיפול באימונותרפיה.
בדיקות גנטיות להתאמת הטיפול בסרטן הריאה סוללות את הדרך להתאמה של טיפולים ביולוגיים ממוקדי מטרה ולהפחתת השימוש בכימותרפיה. השונות הגבוהה בין החולים ומגוון המוטציות הגדול הובילו לכך שכיום, בדיקה גנטית להתאמת הטיפול היא – סטנדרט טיפולי בסרטן ריאה.
הבדיקה מזהה את "מפת המוטציות" של הגידול, וכך נפתחות בפני החולה אפשרויות טיפול חדשות, שמתאימות לו אישית. הטיפול התרופתי הופך יעיל יותר, מדוייק יותר ועם פחות תופעות לוואי.
מחקרים מהעת האחרונה מראים כי חולי סרטן ריאות, שעברו בדיקת התאמה של הטיפול התרופתי, מעלים משמעותית את סיכויי הצלחת הטיפול, בהשוואה לחולים שהטיפול בהם לא הותאם אישית.