גרורות בכבד מופיעות בשלבים מתקדמים של מחלת הסרטן והופעתן יכולה לקרות כמעט בכל סוגי הסרטן: סרטן שלפוחית שתן, סרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן כליות, סרטן ריאות, מלנומה, סרטן השחלות, סרטן הלבלב, סרטן הערמונית, סרטן הרקטום, סרטן קיבה, סרטן בלוטת התריס, סרטן רחם.
טיפול בגרורות בכבד
הטיפול בגרורות בכבד תמיד יהיה תלוי במיקום הגידול הראשוני, במיקום והיקף הגרורות בכבד, במיקומן והיקפן של גרורות במקומות אחרים בגוף (במידה ויש).
הטיפול התרופתי
לרוב הטיפול יכלול תרופות כימותרפיות, שניתנו עוד לפני הופעת הגרורות. בנוסף, אפשרויות הטיפול התרופתי יכולות לכלול גם תרופות אימונותרפיות, תרופות ביולוגיות וטיפולים הורמונליים.
מעבר לטיפול התרופתי לעיתים תהיה המלצה לעבור ניתוח להוצאת הגרורה מהכבד, אבל לרוב הניתוח יהיה רק במקרים בהם מדובר על גרורה באזור אחד מוגבל בכבד. כאשר יש פיזור נרחב של גרורות בכבד, לא ניתן לעשות ניתוח להוצאת הגרורות.
אפשרות טיפול נוספת (אך ברוב המקרים לא ייעשה בה שימוש) זה טיפול בקרינה. טיפול בקרינה נועד לצורך הפחתת כאבים וכיווץ של גרורה אחת או יותר.
גרורות בריאות יופיעו רק בשלבים מתקדמים של מחלת הסרטן והן שכיחות כמעט בכל סוגי הסרטן: סרטן שלפוחית שתן, סרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן כליות, סרטן ריאות, מלנומה, סרטן השחלות, סרטן הלבלב, סרטן ערמונית, סרטן הרקטום, סרטן קיבה, סרטן בלוטת התריס, סרטן רחם.
טיפול בגרורות בריאות
טיפול בגרורות בריאות, תמיד יהיה תלוי במיקום הגידול הראשוני, במיקום והיקף הגרורות בריאות, במיקומן ומספרם של גרורות במקומות אחרים בגוף (במידה ויש).
הטיפול התרופתי
טיפול תרופתי בגרורות בריאות מורכב מתרופות כימותרפיות, תרופות ביולוגיות ותרופות אימונותרפיות. מטרת הטיפול התרופתי היא להקטין את גודל הגרורות ולעצור את התפשטותן.
מעבר לטיפול התרופתי, ישנם מצבים בהם ניתן להוציא את הגרורה בריאה בעזרת ניתוח. אבל האפשרות לניתוח תלויה ביכולת לשלוט על התקדמות הגידול הראשוני. במידה וקיימות גרורות במקומות נוספים בגוף, ברוב המקרים החולה לא יעבור ניתוח. בנוסף, כדי שתהיה אפשרות לבצע ניתוח, הגרורה צריכה להיות באזור מצומצם יחסית ואשר ניתן להגיע אליה בקלות מבלי לפגוע בכלי דם או עצבים מרכזיים.
גרורות בריאות הגורמות לחסימה של דרכי הנשימה, מטופלות על ידי צריבה בלייזר, או ע”י סטנט (stent) שפותח את נתיב הנשימה למעבר תקין של אוויר.
טיפול נוסף שנועד להסיר גרורות החוסמות את אחד מנתיבי האוויר הוא טיפול בקרינה רדיואקטיבית – מחדירים למערכת הנשימה צינורית דקה ובעזרתה מקרינים על הגרורה החוסמת.
גרורות במוח מופיעות בשלבים מתקדמים של מחלת הסרטן במספר מצומצם של סוגי סרטן: סרטן השד, סרטן כליות, סרטן ריאות ומלנומה.
טיפול בגרורות במוח
הטיפול בגרורות במוח, תמיד יהיה תלוי במיקום הגידול הראשוני, הטיפולים אליו הגיב הגידול הראשוני, במיקום הגרורות, במספר הגרורות, במיקום ובמספר הגרורות באיברים אחרים (במידה ויש). מעבר לכך בחירת הטיפול תלויה גם במצבו הפיזי של החולה.
הטיפול התרופתי
כדי שיוכלו לבצע את תפקידן, תרופות הניתנות לטיפול בגרורות במוח, צריכות להצליח לעבור את מחסום הדם-מוח. אפשרוית הטיפול מורכבות מתרופות כימותרפיות, תרופות ביולוגיות וגם תרופות מסוג אימונותרפיה.
מעבר לטיפול התרופתי, כאשר מדובר בגרורה אחת בודדת שיש אליה גישה נוחה, ניתן להסיר את הגרורה בפרוצדורה ניתוחית. כאשר יש מספר גרורות במוח, לרוב לא ינסו להוציאן בניתוח והטיפול ככל הנראה יהיה בעזרת קרינה ו/או טיפול תרופתי.
להימנע מניסוי וטעיה של הטיפול התרופתי – הצורך בהתאמה מדוייקת של הטיפול התרופתי בגידולים גרורתיים הוא ברור וחד משמעי, כיוון שבהרבה מהמקרים, אין הנחיות ברורות מהו הטיפול היעיל ביותר בחולים גרורתיים. כלומר, אין הנחיות ברורות בנוגע לאיזה טיפול תרופתי יספק לחולה את תוצאות הטיפול היעילות ביותר.
העדר הנחיות ברורות קיים גם במצבים בהם החולה קיבל קו טיפול אחד או שניים שלא הביאו לתוצאות. במצבים הללו, החולה יכנס למצב של ניסוי וטעיה של תרופות שונות, בתקווה למצוא עבורו תרופה יעילה. התהליך של הניסוי והטעיה, עלול לגרום לתופעות לוואי שלא לצורך, ולאובדן זמן יקר. בדיקה גנטית להתאמת הטיפול התרופתי, עונה בדיוק על הצורך הזה.
בדיקה להתאמת הטיפול מספקת לחולה סרטן גרורתי תוכנית טיפול שמתאימה עבורו באופן אישי, על- סמך המאפיינים הגנטיים של הגידול הספציפי שלו. הבדיקה מאתרת עבור החולה את הטיפול התרופתי היעיל ביותר עבורו ומונעת אובדן זמן יקר.
גרורות בעצמות יכולות להופיע בשלבים מתקדמים של מחלת הסרטן, בהרבה סוגי סרטן: סרטן שלפוחית שתן, סרטן השד, סרטן כליות, סרטן ריאות, מלנומה, סרטן הערמונית, סרטן בלוטת התריס, וסרטן רחם.
טיפול בגרורות בעצמות
הטיפול בגרורות בעצמות, תמיד יהיה תלוי במיקום הגידול הראשוני, במספר ומיקום הגרורות בעצמות, במספרם ומיקומן של גרורות נוספות בגוף (במידה ויש). מעבר לכך הטיפול בגרורות יהיה תלוי גם במצבה הכללי של העצם, וברמת הכאב של החולה שנגרם כתוצאה מהגרורות.
הטיפול התרופתי
לטיפול התרופתי יש שתי מטרות מרכזיות. האחת היא להפחית את הכאבים שנגרמים כתוצאה מהמצאות הגרורה בעצם. המטרה השנייה של הטיפול התרופתי, היא להרוג כמה שיותר תאי סרטן באזור הגרורה. הטיפול יכול להיות מורכב מכימותרפיה, תרופות ביולוגיות, שילוב של כימותרפיה ותרופות ביולוגיות ותרופות הורמונליות.
מעבר לטיפול התרופתי, נעשה לעיתים שימוש בקרינה כדי להפחית את הכאב, ולעיתים ההקרנות יהיו בנוסף לתרופות משככות כאבים. כמו כן, במקרים בהם נראה שהגרורה מוגבלת לאזור אחד בעצם, יש אפשרות לעבור ניתוח לכריתת האזור הנגוע.
גידול סרטני מורכב ממספר רב של תאי סרטן הממוקמים באיבר או אזור מסוים בגוף, ויחד יוצרים את גוש הגידול. סרטן גרורתי מוגדר כאשר חלק מתאי הסרטן נפרדים מגוש הגידול הראשוני, נודדים לאזור אחר בגוף, מתרבים ויוצרים גוש גידול חדש. גוש הגידול החדש נקרא גידול שניוני או גרורה. גרורות מופיעות במקרים רבים בכבד, בעצמות ובריאות.
תאי הסרטן שנפרדו מהגידול, עוברים דרך זרם הדם ומערכת הלימפה, ויכולים להגיע לכל אזור בגוף. בזרם הדם, רוב תאי הסרטן יושמדו על ידי מערכת החיסון, אבל את חלקם מערכת החיסון לא מצליחה לזהות והם אלו שמתיישבים באיבר החדש ויוצרים את הגרורה.
כדי שתא סרטני יהפוך לגרורה הוא צריך לעבור כמה שלבים: להפרד מהגידול הראשוני, לעבור לזרם הדם או למערכת הלימפה, ולצאת מזרם הדם / לימפה לכיוון האיבר החדש. בנוסף, לתא הסרטני צריכה להיות היכולת להתרבות, והוא צריך לדעת להסתתר מפני מערכת החיסון כדי שהיא לא תפגע בו.
תא סרטני שהצליח לעבור את כל השלבים הללו, יתכן ויש לו תכונות חדשות שאין לתאי הסרטן בגידול הראשוני. המשמעות היא שיתכן והטיפול התרופתי שהתאים לגוש הגידול הראשוני, כבר לא מתאים לטיפול בגרורה החדשה.
למרות שגרורות מגיעות לאיברים חדשים, המחלה עדיין מוגדרת לפי מיקומו של הגידול הראשוני. לדוגמא, סרטן שד עם גרורות בעצמות נחשב כ”סרטן שד עם גרורות בעצמות“, ולא, סרטן של העצמות.
גם הטיפול בגרורות מבוסס על מקור הגידול הראשוני. לדוגמא, סרטן לבלב עם גרורות בכבד, נחשב כ”סרטן לבלב עם גרורות בכבד”, והרופא יתן טיפול תרופתי שנמצא יעיל בחולי סרטן לבלב עם גרורות בכבד, אבל הוא לא יתן טיפול לסרטן הכבד. כלומר הטיפול בגרורה בכבד, שונה מהטיפול בסרטן שמקורו בכבד.
סוגי סרטן שונים מאופיינים בגרורות באיברים מסויימים, וניתן לחלק לארבעה אתרים בהם לרוב ימצאו גרורות: מוח, ריאות, כבד ועצמות. כך למשל, כ-80% מהגרורות במוח בגברים הם כתוצאה מסרטן הריאות ואילו בנשים, 80% מהגרורות במוח מקורן בסרטן השד. עם זאת חשוב לזכור שלמרות החלוקה, גרורות יכולות להתפתח כמעט בכל אזור בגוף.
3 השאלות שעליכם לברר לפני החלטה על בדיקה
איך להשיג מקסימום תוצאות, במהירות מירבית?
אנו מציעים בדיקה מקיפה, שהיא בפועל בדיקה כפולה, במעבדה מתמחה בארה"ב (תקני FDA), הבוחנת את כל מרכיבי הגידול, כלומר:
1) דנ"א (DNA)
2) פאנל רחב של 1600 גנים של רנ"א (RNA)
3) חלבונים (IHC)
מרבית הבדיקות המוצעות כיום בארץ ובחו"ל, מבצעות בעיקר ריצוף של דנ"א, ולכן מספקות תוצאות חלקיות בלבד.
מחקר פרוספקטיבי שהשווה בין מעבדות, מצא כי הבדיקה של קנסר-הופ מספקת 23% יותר ממצאים קליניים עבור המטופל, ביחס לבדיקות גנטיות רגילות.
עבורכם המטופלים זאת לא סטטיסטיקה יבשה! כאשר מוצאים טיפול ממוקד מטרה שפועל נגד המנגנון הביולוגי של הגידול, עבור המטופל זה 100% של טיפול מדוייק ויעיל יותר.
האם תקבלו יעוץ מקצועי ללא עלות ומקסימום החזרים מהביטוח?
הניסיון והמחקרים מראים כי לידע ולמעורבות של המטופל והמשפחה חשיבות רבה להצלחת הטיפול.
כדי להפיק את המקסימום מהבדיקה, צריך לוודא שקיים תהליך שתומך במשפחה וביכולת לקבל החלטות נכונות.
רק אצלנו! יעוץ מקצועי, ללא עלות וללא התחייבות לפני ביצוע בדיקה – ביעוץ תקבלו הסבר מפורט על אפשרויות הטיפול הקיימות, ואלו אופציות טיפול חדשות ניתן לפתוח עבור המטופל. נעבור איתכם על הממצאים של בדיקות שביצעתם בעבר. נברר האם יש צורך לבצע בדיקה נוספת, ומה ההבדל בין הבדיקות השונות. בנוסף נבדוק האם יש אפשרות להשתתף במחקרים קלינייים מתקדמים, האם התרופות כלולות בסל הבריאות ועוד – כל מה שצריך לדעת כדי לקבל החלטה נכונה.
רק אצלנו! פגישת הסבר על תוצאות הבדיקה, ללא עלות – במטרה להבין את ממצאי הבדיקה ולנווט במערכת הרפואית, כדי ליישם את תוצאות הבדיקה באופן אופטימלי.
תמיכה מקצועית מצוות המדענים והאונקולוגים בעולם – דיון מקצועי עם האונקולוג המטפל לפני ביצוע הבדיקה, ומענה מקצועי מלא מצוות המדענים והאונקולוגים של המעבדות המובילות בעולם.
כ-70% החזרים מקופות החולים והביטוחים הפרטיים – במרכז קנסר-הופ בודקים עבור כל מטופל את כל ההחזרים המגיעים לו מקופות החולים והביטוחים הפרטיים, ומשיגים בממוצע החזר של 70% מעלות הבדיקה. כך המטופלים נהנים מהיתרונות של הטיפולים המתקדמים ביותר, תוך כיסוי ביטוחי.
האם הבדיקה אובייקטיבית ואינה קשורה לחברת תרופות?
חשוב לוודא שהבדיקה אובייקטיבית, ושהמעבדה אינה שייכת או קשורה לחברת תרופות. כאשר יש קשר כזה, קיים חשש לניגוד אינטרסים בשני תחומים:
- תוצאות הבדיקה יתנו עדיפות לתרופות השייכות לחברת התרופות.
- ביצוע בדיקות מיותרות של מאות גנים עבור תוכנית המחקר של חברת התרופות, גורם להארכת זמן הבדיקה, לאחוז כישלונות גבוה, ולפספוס ממצאים בעלי משמעות קלינית למטופל.
הבדיקות של מרכז קנסר-הופ הן היחידות שאינן קשורות לאף חברת תרופות, ומספקות את כל הממצאים הקליניים החשובים עבור המטופל.
לילך כהן מספרת על הבדיקה הגנטית ששינתה את תוכנית הטיפול שלה
המרכז האמריקאי לקביעת מדיניות שימוש בטכנולוגיות רפואיות (ה- CMTP), קבע מספר קריטריונים למצבים בהם מומלץ לבצע בדיקה גנטית להתאמת הטיפול התרופתי. הקריטריון העיקרי הוא במצבים של מחלה מתקדמת וגרורתית. המטרה בטיפול במחלת סרטן גרורתי היא להשיג שליטה במחלה ולהביא לנסיגתה ככל שניתן.
התאמה של הטיפול התרופתי מייעלת את הטיפול ומביאה לתוצאות טיפול טובות יותר. במחקר גדול שבדק 13,000 חולי סרטן עם מחלה מתקדמת וגרורתית, חולים שקיבלו טיפול מותאם אישית, השיגו פי 6 יותר הצלחה בטיפול, והיו עם פי 2 פחות סיכון לחזרה של המחלה. החולים במחקר קיבלו טיפול שהותאם למאפיינים הגנטיים של הגידול שלהם וכך הצליחו לקבל תוצאות טיפול טובות יותר באופן משמעותי, בהשוואה לחולים שקיבלו את הטיפול הסטנדרטי.