"האונקולוג אמר שהוא מוריד בפנינו את הכובע".על המשפחה שנלחמה בסרטן ריאות מתקדם באמצעות ביופסיה נוזלית וטיפול ביולוגי מתקדם
האונקולוג צפה לגדעון בן ה-55 חצי שנת חיים בלבד אחרי שהוא אובחן בסרטן ריאה גרורתי. במקביל לטיפול בבית החולים המשפחה פנתה לחברת Cancer Hope, שביצעה לגדעון בדיקת דם מיוחדת לאיתור טיפולים חדשניים עבורו. בעקבות התוצאות הפסיק גדעון את הכימותרפיה, עבר לטיפול ביולוגי מתקדם, חווה נסיגה משמעותית של המחלה וחזר לעבוד.
סיפור מעורר השראה על משפחה לוחמת
סיפור המחלה של גדעון בן 55, עולה חדש מדרום הארץ, שעד לא מזמן היה איש משפחה שעבד בחריצות בחנות והחל להרגיש חלש, לסבול מכאבים עזים ולרדת במשקל בקצב מסחרר- 7 קילוגרם בחודש.
הבירור הרפואי שנעשה לגדעון העלה שהוא חלה בסרטן ריאות מסוג תאים לא קטנים- NSCLC (Non Small Cell Lung Cancer) ושמחלתו שלחה גרורות לחזה, לכבד, ולאיברים נוספים בבטן.
עקב הכאבים והחולשה הפסיק גדעון לעבוד והאונקולוג שטיפל בו העריך שמצבו הגופני הקשה ומצבה המתקדם של המחלה מותירים לו לא יותר מ-6 חודשי חיים.
גדעון ממתין לבדיקה של בית חולים שתקבע עם יקבל טיפול ביולוגי חדשני
עד לשנים האחרונות, הטיפול התרופתי העיקרי בחולים בסרטן ריאה גרורתי היה באמצעות כימותרפיה. תופעות הלוואי הקשות לעיתים של הטיפולים הכימותרפיים והיעילות המוגבלת שלהם בבלימת המחלה, הביאו לפיתוח דור חדש של תרופות – תרופות ביולוגיות.
למרות היעילות של התרופות הביולוגיות ותופעות הלוואי המעטות יחסית שלהן, יש לטיפולים הביולוגיים חיסרון מרכזי: הם מתאימים רק לחלק מהחולים. כלומר התרופות הביולוגיות מתאימות רק לחולים שמבטאים מוטציות ייחודיות בתאי הגידול.
לכן, לפני שמתחילים את הטיפול הביולוגי לסרטן ריאות צריך וחשוב לעבור בדיקה גנטית לאיתור המוטציות שנגדן יכול לפעול הטיפול הביולוגי.
אם לחולה אין את המוטציה שנגדה פועלת התרופה או שהבדיקה פיספסה את המוטציה- החולה לא יקבל את הטיפול המדוייק.
בבית החולים ביצעו לגדעון בדיקה כזו, הנמצאת בסל הבריאות, בניסיון לאתר חלק מהמוטציות שיש נגדן היום טיפולים ביולוגיים טובים, בין השאר נבדקו ALK, EGFR, ROS, PDL1.
"בדיקת ריצוף גנטי עמוק, היא כיום סטנדרט טיפולי שמטרתו לשפר את הצלחת הטיפול במחלת הסרטן"
בזמן ההמתנה לבדיקות בבית החולים פנתה המשפחה אל Cancer Hope
בזמן ההמתנה לתוצאות הבדיקה של גדעון, פנתה המשפחה אל Cancer Hope, חברה שמתמחה בביצוע בדיקות מתקדמות להתאמת טיפול תרופתי בכל סוגי הסרטן. קנסר הופ עובדת עם המעבדות המובילות בעולם והבדיקות שהיא מבצעת יכולות לפתוח בפני המטופלים עולם חדש של אפשרויות טיפול – לרבות טיפולים שנמצאים במסגרת סל הבריאות וניתנים למטופלים ללא תשלום על ידי המדינה.
גליה כוכב, מנכ"לית חברת Cancer Hope, ובעלת ניסיון רב בתחום הבדיקות המולקולריות לסרטן, מספרת: אנחנו יכולים לעשות בדיקות שנמצאות בחזית המדע כדי שחולים כמו גדעון יוכלו לקבל את הטיפול הכי מדוייק שיש לרפואה להציע היום. בגלל שבנקודה הזו גדעון טרם קיבל את תוצאות הבדיקה שעשו לו בבית החולים, הצענו לחכות עם הבדיקות שלנו.
הסכמנו שאם הבדיקות של בית החולים יהיו שליליות, נבצע את הבדיקות שלנו, שהן רגישות ומקיפות יותר.
הבדיקות של בית החולים חוזרות שליליות, המשמעות: כימותרפיה
תוצאות הבדיקה שביצעו לגדעון בבית החולים אכן חזרו שליליות ולא איתרו מוטציה בה ניתן לטפל בטיפול ביולוגי חדשני. לכן, גדעון לא נמצא מתאים לטיפול ביולוגי והאונקולוג המליץ לו לבצע טיפול כימותרפי. כמו כן, הבהיר הרופא שבשל מצבו הבריאותי הקשה של גדעון יתכן שגופו לא יעמוד בטיפול.
בני המשפחה החליטו לחזור ל-Cancer Hope. גליה כוכב מתארת "הפעם היה לנו ברור שאנחנו מבצעים את הבדיקה במעבדה מובילה בארה"ב- שהיא רגישה יותר ומקיפה יותר מהבדיקה שמבצעים בתי החולים בארץ. אנחנו יודעים שיש סיכוי שהבדיקה שלנו תחזור חיובית ותאפשר לגדעון לקבל טיפול מתקדם".
קנסר הופ שולחת את דגימת הדם של גדעון למעבדה מתקדמת בארה"ב
גליה כוכב מספרת שהבדיקה ש- Cancer Hope עשתה עבור גדעון, הביופסיה הנוזלית, הייתה שונה מהבדיקה שנעשתה לו בבית החולים במספר מאפיינים:
א. הבדיקה של Cancer Hope רגישה יותר. כלומר, יתכן מצב שבו אדם שיש לו מוטציה יקבל תשובה שלילית מהבדיקה בבית החולים אך יקבל תשובה חיובית בביופסיה הנוזלית שמבוצעת דרכנו.
זאת אומרת שהבדיקה של קנסר הופ יכולה להפחית את הסיכוי שאדם מפספס טיפול שיכול לשפר משמעותית את חייו, למרות שהטיפול בפועל מתאים לו. זה, אגב, בדיוק מה שקרה אצל גדעון.
ב. את הבדיקה של קנסר הופ עושים דרך בדיקת דם שנשלחת לארה"ב ולא דרך דגימה ישירה של הגידול. זה מאפשר איתור מולקולות זעירות שהגידול מפריש אל זרם הדם- ctDNA. כך, אין צורך בביופסיה מהגידול עצמו ותוצאות הבדיקה לא מושפעות מאיכות הביופסיה. העובדה הזו כשלעצמה משפרת את תוצאות הבדיקה.
ג. הבדיקה של קנסר הופ בודקת כמות גדולה יותר של מוטציות ולכן יכולה להתאים עבור המטופל כמות גדולה יותר של תרופות או אפשרויות טיפוליות.
התוצאות חוזרות חיוביות: גדעון מתאים לטיפול מתקדם
עד כמה נפוץ שאתם מגלים ממצא שבבית החולים לא מצאו?
"מחקר שפורסם בחודש האחרון הראה שבדיקת ה-DNA שאנחנו עושים יכולה לזהות מוטציות ב-30% מהמקרים שהבדיקה של בית החולים לא זיהתה את המוטציה. הרגישות של הבדיקה היא גבוהה מאוד, סביב 99.99%, גם כשהמוטציה מופיעה רק בחלק קטן מאוד מהתאים הסרטניים." מספרת כוכב, מנכלית קנסר הופ.
"האונקולוג קיבל את התוצאות ומיד העביר אותנו לטיפול ביולוגי"
את התוצאות שהשיגה Cancer Hope העבירה גליה כוכב לאונקולוג המטפל ולמשפחה. בשלב הזה, גדעון כבר החל טיפול כימותרפי. האונקולוג החליט, ביחד עם המשפחה, להפסיק מיד את הטיפול הכימותרפי ולעבור לטיפול הביולוגי שמתאים לממצאים של Cancer Hope: אפטיניב, הידועה בארץ תחת השם ג'יוטריף.
"האונקולוג, שבהתחלה לא המליץ למשפחה על ביצוע הבדיקה, אמר להם עכשיו שהוא מוריד בפניהם את הכובע ונרתם מיד להשיג את הטיפול לגדעון במסגרת סל הבריאות, כך שהמשפחה לא תצטרך לשלם עליו. מה שלא היה מורכב כלל, מרגע שיש לנו אישור ממעבדה מובילה על המוטציה" מספרת כוכב.
במקום כימותרפיה בבית החולים - טיפול ביולוגי בבליעת כדור בבית
הטיפול בג'יוטריף, תרופה הפועלת נגד המוטציה EGFR שהתגלתה במסגרת הבדיקה של Cancer Hope, ניתן למשפחה בחינם במסגרת סל הבריאות. בניגוד לטיפול כימותרפי, הטיפול בג'יוטריף עבור חולים בסרטן ריאה גרורתי ניתן באמצעות בליעת התרופה, ולכן אינו מצריך התחברות לאינפוזיה והגעה לבית החולים במהלך הטיפולים.
הגושים קטנו, גדעון חזר לעבוד
את ההשפעה של הטיפול באפטיניב הרגיש גדעון כבר תוך זמן קצר: הכאבים שלא נשלטו גם באמצעות משככי כאבים חזקים הוקלו עד לנקודה שבה הוא כלל לא נדרש היום למשככי כאבים. בנוסף, גדעון מרגיש חזק יותר, עלה 15 קילוגרם בחזרה והוא אף שב לעבוד.
את ההרגשה של גדעון על שיפור גדול חיזקו גם תוצאות בדיקות ה-CT שהוא ביצע בחודש ינואר, 5 חודשים אחרי האבחון. בפענוח ה-CT, אותו חלקה המשפחה איתנו, ושעליו חתומה מנהלת מחלקת רדיולוגיה מבית חולים מוביל, ניתן להתרשם משיפור גדול במצב הגידול והגרורות:
"הגוש בריאה קטן לעומת הבדיקה הקודמת, הגוש בחזה קטן במידה משמעותית, הממצאים בכבד בשיפור ניכר, הנגעים בכליות פחתו."
כל אלה, כזכור, למרות שניתנו לגדעון לא יותר מ-6 חודשי חיים, באבחנה הראשונה של האונקולוג.
חשוב לזכור שגם טיפול ביולוגי הוא קרב מתמשך שזקוק לליווי צמוד
למרות היתרונות של הטיפול הביולוגי, מזכירה כוכב שגם לטיפולים ביולוגיים יש 'תוקף' ולא סביר שהתוצאות המדהימות שגדעון חווה הן קבועות. זאת מכיוון שהתאים הסרטניים יכולים לסגל לעצמם תכונות שיאפשרו להם להתחמק מהטיפול. "גם במקרה כזה אנחנו לא נשארים חסרי אונים. אנחנו יודעים לבצע בדיקות מתקדמות כדי לאתר את מנגנוני ההתחמקות של הגידול, כך שהאונקולוג יוכל לספק למשפחה תרופה נגד המנגנון. זו הסיבה שאנחנו ממשיכים ללוות את המשפחות והמטופלים, גם אחרי שהבדיקה שלנו אפשרה להם למצוא טיפול ביולוגי שמתאים להם".
בהזדמנות זאת אנו ממליצים לכם לבקר בקבוצת "סרטן ריאות לביאות ואריות" – קבוצה חדשה שמספקת תמיכה מקצועית וחברית למתמודדים עם המחלה.
יותר מטיפול תרופתי, הזדמנות לדבר על האסטרטגיה הגדולה בסביבה בטוחה ותומכת
גליה כוכב, שפגשה וייעצה למאות חולי סרטן מספרת גם על החשיבות של הקשר האישי עם המשפחות: "עומס המשימות שמוטל על החולים והמשפחות במהלך ההתמודדות הוא עצום, הרבה פעמים אין להן זמן לשבת במשך שעה ולדבר על האסטרטגיה הרחבה להתמודדות עם המחלה. המפגשים עם הרופא גם הם עמוסים, מבחינת זמן, מידע ומשאבים נפשיים ולכן גם שם התהליך הזה לא קורה.
"כשאני נפגשת ליעוץ עם המשפחות, זאת הזדמנות יקרה מפז לעשות דיון אמיתי על 'מה עושים מכאן', אני שמחה ש-Cancer Hope היא מקום שיכול לאפשר להן את המרחב הבטוח, המדעי והמושכל הזה", גליה מספרת.