טיפול מדוייק ויעיל בסרטן מעי גס גרורתי
ההבנה כיום בעולם הרפואה והאונקולוגיה בפרט, היא שחולים שונים מגיבים בצורה שונה לטיפולים תרופתיים. מה שיעיל עבור חולה אחד לא בהכרח יוביל לאותן תוצאות בחולה אחר, הסיבה לכך היא השונות הגנטית, בין הגידולים הסרטניים.
תאי סרטן נוצרים בעקבות הופעת פגמים גנטיים, מוטציות בתאי גוף, אותן מוטציות הן האחראיות על רמת האלימות של הסרטן.
לדוגמא, המוטציות קובעות האם הגידול יהפוך לגרורתי, מה יכולת חלוקת תאי הסרטן, ומה יהיה קצב התפתחות המחלה.
בנוסף, למוטציות בתאי הסרטן יש השפעה מכרעת על היעילות של התרופות האונקולוגיות, לצורך אבחון מאפייני ותכונות הגידול יש לבצע בדיקות מולקולריות מקיפות.
אנחנו מבצעים את אבחון המולקולרי בעזרת בדיקות מתקדמות במעבדות המובילות בעולם. הבדיקות מאפשרות לחולי מעי גס גרורתי, להתאים טיפול מכוון מטרה כנגד המוטציות או המנגנון הביולוגי המניעים את הגידול. הטיפול שמותאם אישית לסוג הגידול מאפשר למטופל לחסוך בתופעות לוואי לא הכרחיות ולהמנע מבזבוז זמן יקר.
אנחנו נמצאים כיום בעידן שבו יותר ויותר טיפולים ממוקדי מטרה זמינים לחולים, ובדיקות גנומיות יכולות לחשוף תכונות ביולוגיות של גידולים. לכל מקרה של סרטן מעי גס גרורתי התכונות שלו, ההתנהגות שלו והטיפולים הייחודיים לו.
הטיפולים במעי גס עברו מהפכה של ממש, מהפכה זו השפיעה על תוחלת החיים, איכות החיים של המטופל ואף במקרים מסוימים על האפשרות להוביל לריפוי מהמחלה. זו ככל הנראה מחלת הסרטן היחידה, נכון להיום, בה ניתן להגיע לריפוי גם במקרה בו המחלה אובחנה בשלב גרורתי.
חשוב להכיר!
תופעת הזנב הארוך – תופעה שבה קיימת אוכולוסיה גדולה של מוטציות שהן פחות נפוצות ושכיחות.
כיום בבתי החולים נבדקות מספר מוטציות נפוצות הקשורות לסרטן מעי גס – MSI, BRAF, NRAS, KRAS. כיום ידועות לפחות 6 מוטציות גנטיות הקשורות לסרטן המעי הגס, וכנגד כל אחת מהן יש טיפול ביולוגי מתאים ויעיל. בנוסף למוטציות הנפוצות, קיים מספר גדול של מוטציות שאינן נבדקות כיום בבדיקות השגרה בבתי החולים. גם למוטציות אלה יש טיפולים ביולוגיים ממוקדי מטרה לדוגמא – NTRK ו- HER2. משרד הבריאות כבר מממן תרופות ביולוגיות מסוימות עבור חולי סרטן מעי גס שאובחנו עם המוטציה NTRK.
במעבדות המתקדמות בעולם ניתן לבצע בדיקה מקיפה ומדוייקת שתזהה את כלל המוטציות, כולל מוטציות בשכיחות נמוכה. בנוסף, בבדיקות השגרתיות בבתי החולים קיימת אפשרות שלא ימצאו את כל השינויים הגנומיים המניעים ומשפיעים על הגידול.
הבדיקה המולקולרית הכרחית עבור חולי סרטן מעי גרורתי, היכולת לזהות מוטציות בעלות משמעות טיפולית וההבנה של מאפייני הגידול מאפשרת להתאים טיפולים ביולוגיים או אימונותרפיים מתקדמים. היתרון הגדול של טיפולים ביולוגיים או אימונותרפיים הוא שהם ממוקדי מטרה, וכך המטופל חווה פחות תופעות לוואי תוך שמירה על איכות חיים ותפקוד ברמה טובה יותר.
ביופסיה נוזלית מבוצעת על ידי אחות מוסמכת המגיעה לבית המטופל –באופן יעיל ובטוח!
בשנים האחרונות הביופסיה הנוזלית תופסת מקום נרחב הן בהתאמת הטיפול והן במעקב ואבחון. הטכנולוגיות של ביופסיה נוזלית, מבוססות על איתור מדוייק של שברי דנ"א או תאי גידול חופשיים בזרם הדם שזלגו מהגידול. את שברי הדנ"א שנמצאו בבדיקה מרצפים ודרכם ניתן לאבחן מהן המוטציות שקיימות בגידול ומה משמעותן הטיפולית.
חשוב לדעת!
סרטן המעי הגס היא מחלה ארוכת טווח ודינאמית. המוטציות שמאפיינות את הגידול משתנות עם הזמן והמשמעות יכולה להיות שמוטציות שמניעות את התפתחות הגידול משתנות והגידול עלול לפתח עמידות לטיפול הנוכחי. מומלץ לבצע מעקב אחר השתנות הפרופיל המולקולרי של הגידול ולזהות האם הגידול פיתח עמידות או אם ישנן מוטציות מובילות אחרות. בהתאם לתוצאות הבדיקה ניתן יהיה לפתוח אופציות טיפוליות מתקדמות.
בנוסף, חולי סרטן המקבלים טיפול תרופתי, לרוב יעברו בדיקת הדמיה בתום תקופת הטיפולים שמטרתה לקבוע מה הייתה ההשפעה של הטיפול התרופתי על הגידול. הביופסיה נוזלית בהחלט יכולה לתת את המענה למעקב אחר השינויים בצורה פשוטה שלא דורשת מהמטופל בדיקות מורכבות או פולשניות.
ביופסיה נוזלית בהחלט יכולה לתת את המענה למעקב אחר השינויים, במקום בדיקות הדמייה בבתי החולים, בצורה פשוטה שלא דורשת מהמטופל בדיקות מעקב מורכבות או פולשניות.