טיפול בסרטן שד ללא כימותרפיה
סרטן השד הוא הסרטן השני בשכיחותו ברחבי העולם (אחרי סרטן ריאה), והסרטן השכיח ביותר בקרב נשים. מדי שנה מאובחנות בישראל כ-5,000 נשים בסרטן השד, בשלבים שונים של המחלה. הטיפול בסרטן השד בנשים ובגברים משתנה בהתאם למשתנים כמו סוג הגידול, גיל האבחנה, שלב (Stage) המחלה, הגנטיקה הייחודית של הטיפול, קווי הטיפול שכבר נוסו ועוד. כיום ניתן משקל רב לרצון החולה, וניתן לבנות תכנית טיפול אישית המותאמת לכל מטופלת ומטופל ולצרכיו הייחודיים.
בזכות מחקרים פורצי דרך שנעשו בשנים האחרונות, אנו יכולים כיום לאבחן ולהתאים טיפול תרופתי לחולי וחולות סרטן שד, לשמור על איכות חיים, להאריך חיים ואף להביא לריפוי במצבים מסויימים. כיוון שכך, קיימת חשיבות מכרעת בבחירת טיפול מדויק לסרטן ולחולה.
איך מטפלים בסרטן השד?
הטיפול בסרטן השד מושפע מגורמים הקשורים לחולה (גיל, העדפה אישית, היסטוריה רפואית, תופעות לוואי בלתי נסבלות וכו'), מגורמים הקשורים לגידול (סוג הגידול, גנטיקת הגידול, קווי טיפול שנוסו וכו') ומגורמים הקשורים לצוות המטפל (ניסיון, ידע וכו').
על מנת לבחור בטיפול המתאים ביותר, חשוב לקחת בחשבון את כל הגורמים הללו וגורמים נוספים. כיוון שכך, יש חשיבות מכרעת בהבנה מעמיקה של כל האפשרויות שקיימות בהתאם לאבחנה ולמצב החולה.
על מנת לסייע בהבנת האפשרויות העמודות בפנייך, הטיפולים המקובלים כיום בסרטן השד מפורטים להלן:
- ניתוח – קיימים סוגים רבים של ניתוחים הקשורים לסרטן השד, וברוב המקרים מדובר בטיפול הראשוני בגידול או בניתוח שנועד למניעת גידולים עתידיים. באופן גס, ניתן לחלק את ניתוחי השד להסרה חלקית של השד על מנת להסיר את הגידול באופן נקודתי (למפקטומי, ניתוח משמר) ולהסרה מלאה של השד ושל בלוטות הלימפה הסמוכות אליו (מסטקטומי). לעיתים, תוך כדי ניתוח ההסרה יבוצע ניתוח אסתטי לשחזור השד.
- קרינה – טיפולי קרינה ניתנים לרוב במקביל לטיפול הניתוח, תוך כדי הניתוח או לאחריו. במצבים מסויימים, הקרנה יכולה להינתן גם לפני הניתוח, במטרה להקטין את הגידול ולהגדיל את הסיכוי שיוצא במלואו במהלך הניתוח.
- כימותרפיה – תרופה אנטי-סרטנית המוזרקת לגוף החולה במטרה להרוג את תאי הסרטן המצויים בגוף. בניגוד לטיפולים מוכווני מטרה, טיפול כימותרפי אינו ספציפי לתאי הגידול בלבד, ופוגע גם בתאים נוספים בגוף, ובפרט בתאים המתחלקים בצורה מהירה (לכן נקרא גם טיפול סיסטמי). מסיבה זו, כימותרפיה עלולה להביא לנשירת שיער, לפגיעה בצינור העיכול (חלל הפה, הושט, הקיבה, התריסריון והמעי), פגיעה בייצור תאי דם ועוד. כימותרפיה ניתן על מנת להביא לריפוי המחלה, אך במידה ולא ניתן להגיע לריפוי ייתכן כי תינתן במטרה להביא לשליטה במחלה, למניעת התפשטות וכחלק מטיפול תומך (טיפול פליאטיבי, ניתן בעיקר למניעת כאבים).
- טיפול מוכוון מטרה – טיפול מותאם אישית (נקרא גם טיפול ביולוגי) הוא למעשה טיפול כימותרפי, אך פועל במנגנון שונה במעט מכימותרפיה קלאסית. ההבדל בין השניים נעוץ בעובדה שבעוד שטיפול כימותרפי הורג גם תאים בריאים בגוף, טיפול מוכוון מטרה מיועד להרוג אך ורק את תאי הגידול, ואינו פוגע ברקמות הבריאות. על מנת להתאים טיפול מוכוון מטרה לחולה ולגידול, יש צורך לערוך בדיקה גנטית של הגידול.
- טיפול הורמונלי – מטרת הטיפול ההורמונלי (נקרא גם טיפול אנדוקריני) היא להפחית או למנוע את חשיפתם של תאי הסרטן להורמון האסטרוגן, וכך לעצור את שגשוג הגידול. קיימות מספר קבוצות תרופות הפועלות במנגנונים שונים, ועל מנת להתאים את הטיפול הנכון לגידול הספציפי, נהוג לקחת ביופסיה (דגימה) מהגידול ולבחון את נוכחות הרצפטורים לאסטרוגן ולפרוגסטרון על גבי התאים.
- טיפול אימונולוגי – אימונותרפיה נועדה לחזק את מערכת החיסון של הגוף במטרה להגביר את יכולת הגוף להילחם בתאי הגידול. מערכת החיסון שלנו נלחמת באופן טבעי בכל מה שלא אמור להיות בגופינו: עצמים זרים, חיידקים, וירוסים, פרזיטים וכד'. מכיוון שסרטן הוא למעשה תאים שמקורם בגופינו וכיוון שלתאי הסרטן מספר מנגנונים המסייעים להם "להתחמק" ממערכת החיסון, מערכת החיסון שלנו מתקשה לזהות את תאי הגידול ולהילחם בהם. קיימים מספר מנגנוני פעולה לטיפול אימונולוגי בסרטן השד, וחשוב לדעת כי לטיפולים אלו תופעות לוואי לא פשוטות הקשורות להפעלה ביתר של מערכת החיסון ותופעות לוואי נוספות כמו גרד ופריחה, תסמינים דמויי-שפעת ועוד.
לעיתים קרובות ייעשה שילוב בין סוגי הטיפולים השונים לאורך שלבי הטיפול.
אולי אתן בכלל לא חייבות כימותרפיה? תחסכו לעצמכן בזבוז זמן יקר ותופעות לוואי!
להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל השאירו פרטים בטופס המצורף או בווצאפ ⇐⇐
אולי אתן בכלל לא חייבות כימותרפיה? תחסכו לעצמכן בזבוז זמן יקר ותופעות לוואי! להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל השאירו פרטים ונדאג לחזור אליכם⇐⇐
פרופסור רון, מומחה באונקולוגיה: "פי 6 יותר הצלחות בכיווץ הגידול, בחולים שקיבלו טיפול מותאם אישית"
האם אפשר לטפל בסרטן השד בלי כימותרפיה?
בעבר, כמעט כל חולי הסרטן טופלו בכימותרפיה וסבלו מתופעות הלוואי האופייניות לטיפול זה. לכימותרפיה יתרונות רבים, ועל כן עד היום זהו טיפול מקובל בסוגי סרטן שונים, כולל בסרטן השד. עם זאת, בשל תופעות הלוואי הקשות, חולים ורופאים רבים מעדיפים לחפש אלטרנטיבות טיפוליות אחרות.
כיום, במטרה להפחית את תופעות הלוואי ולשפר את סיכויי ההחלמה של סרטן השד, מטופלות ומטופלים רבים בוחרים לבצע בדיקה גנטית להתאמה אישית של הטיפול בסרטן השד, על מנת לבחון אילו תרופות הן היעילות ביותר נגד תאי הגידול הספציפי שלהם. תוצאות הבדיקה מייתרות את טיפולי הכימותרפיה הלא נחוצים ומאפשרות טיפול ממוקד, יעיל, מדוייק ומותאם למאפייני הגידול של החולה – עם מינימום תופעות לוואי.
איך אדע איזה טיפול הוא המתאים ביותר עבורי?
- מחלה גרורתית
- חזרת המחלה לאחר החלמה
- התקדמות המחלה
- חוסר תגובה לטיפול
אתן מוזמנות לפגישת יעוץ אישית ללא עלות, בה תוכלו לקבל את כל המידע שחשוב לכם להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל.
השאירו פרטים בטופס המצורף או בווצאפ משמאל ונדאג לחזור אליכן⇐⇐</
אתן מוזמנות לפגישת יעוץ אישית ללא עלות, בה תוכלו לקבל את כל המידע שחשוב לכם להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל.
השאירו פרטים ונדאג לחזור אליכן⇐⇐