סרטן השד: סיכויי החלמה ומדריך מלא למטופלת ולמשפחתה
סרטן השד המחלה הממאירה השכיחה בנשים בעולם, ויש קבוצות מסוימות באוכלוסייה שבהן הוא נפוץ אפילו יותר. שיפורים בתחום האבחון והטיפול הובילו לידע רב יותר בכל הנוגע לתחום זה, ולפיתוח טיפולים יעילים יותר. כיום, סיכויי ההחלמה מהסרטן נמצאים במגמת עלייה, כאשר טיפולים חדשניים משולבים באופן קבוע כחלק מהטיפול במחלה.
תוחלת חיים ושלבי המחלה בסרטן השד
בכל הנוגע לסרטן שד, כמו במחלות ממאירות אחרות, עולם הרפואה נזהר בחיזוי סיכויי ההחלמה. על מנת לסייע למטופלות להבין טוב יותר את מצבן נהוג להשתמש במדד ׳סיכויי הישרדות ל-5 שנים׳ או ב׳סיכויי הישרדות ל-10 שנים׳. נתונים אלה מתבססים על מחקרים שכוללים מעקב אחר מטופלות סרטן רבות לאורך תקופה ארוכה והשוואה בין תוחלת החיים שנמצאה לבין הגורמים שמשפיעים עליה.
בסרטן השד, בדומה לסוגי סרטן אחרים, נמצא ששלב המחלה הוא גורם משמעותי שמשפיע על הסיכוי לחיות שנים ארוכות לאחר האבחנה. בדומה לסוגי סרטן אחרים, גם בסרטן שד נהוג לחלק את המחלה לשלבים שונים, אשר כל אחד מהם מייצג את שלב אחר של המחלה. בעוד שחלק מהנשים יאובחנו בשלב מסוים ויתקדמו לשלב אחר תוך כדי הטיפול, או לאחר חזרה של המחלה, חלק מהנשים לא יתקדמו לאחר טיפול ולמעשה ׳יחיו ללא המחלה׳ לאורך שנים ארוכות.
ככלל, מחלת סרטן אשר מתגלה בשלביה המוקדמים תהיה בעלת סיכויי החלמה טובים יותר מאשר מחלה אשר מתגלה בשלבים מאוחרים יותר. ישנם מספר גורמים העשויים להשפיע על תוחלת החיים של חולות סרטן השד, ובהם שלב המחלה, וכן גורמים נוספים, כמו גיל המטופלת ותכונות ביולוגיות מיוחדות לגידול, שמשתנות מאישה לאישה.
כיצד קובעים את שלבי מחלת סרטן השד?
לאחר האבחנה במחלת הסרטן נהוג לקבוע את שלב המחלה. שלבי המחלה נקבעים בעזרת כלים שונים, ובהם בדיקת הממוגרפיה (באם נעשתה), בדיקות דימות (כגון MRI), ו/או אולטרסאונד. לשלב המחלה ישנה חשיבות גבוהה בכל הנוגע לקביעת התכנית הטיפולית, אך גם בנוגע להערכת תוחלת החיים עם המחלה, ככל שתרצי לדעת מידע זה.
כאשר הרופא/ה המטפלים מעריכים את השלבים השונים של מחלת סרטן השד, נלקחים גורמים שונים בחשבון. גורמים אלו משמשים על מנת לקבוע את שלב המחלה, וכך גם להעריך באופן כללי את סיכויי ההחלמה ותוחלת החיים לצד המחלה. הגורמים הללו כוללים את:
- ממדי הגידול – כמה הגידול (הגוש) גדול
- האם הגידול התפשט לקשריות לימפה אזוריות
- האם ישנן גרורות של הגידול ברחבי הגוף
השם לסולם שמערב את 3 המדדים הוא TNM. מבין הגורמים הללו, אחד הגורמים החשובים ביותר בהערכת שלב המחלה הוא האם הגידול התפשט לאזורים שונים בגוף באמצעות גרורות (כלומר, האם מדובר בסרטן שד גרורתי). הודות לאמצעים השונים לגילוי מוקדם של סרטן השד, כמו הממוגרפיה, במרבית המקרים סרטן השד מאובחן היום בשלבים הראשונים של המחלה, טרם הופעת גרורות.
שלבי מחלת סרטן השד
בסרטן השד, בדומה למספר סוגי סרטן נוספים, נהוג לחלק את המחלה ל-4 שלבים שונים עיקריים:
- סרטן השד שלב 1: זהו השלב המוקדם של המחלה הממאירה. בשלב זה, הגידול בגודל קטן יחסית – פחות מ-2 ס"מ, והגידול לא התפשט לקשריות לימפה.
- סרטן השד שלב 2: בשלב זה, הגידול עדיין נחשב קטן, בין 2-5 ס"מ, אך ייתכן שהוא התפשט לקשרית לימפה הסמוכה לגידול.
- סרטן השד שלב 3: בשלב זה הסרטן לא התפשט באמצעות גרורות, אך הוא נמצא במצב מתקדם יותר מאשר בשלבים המוקדמים.
בשלב זה הגידול יכול להיות גדול מ-5 ס"מ, ולערב יותר קשריות לימפה, למשל.
- סרטן השד שלב 4: שלב זה מייצג מחלה גרורתית מפושטת.
חשוב להדגיש שיש קריטריונים שונים ואף תת-שלבים בהם ניתן להשתמש. שיחה עם צוות רפואי מוסמך תוכל לעזור לך להבין את שלב המחלה שלך.
מה הם סיכויי ההחלמה מסרטן השד בשלבים השונים של המחלה?
כאמור, לא מקובל להשתמש במושג ׳סיכוי החלמה׳ אלא ב’חיים למשך 5 או 10 שנים לאחר האבחון׳. עם זאת, חלק מהמטופלות אכן יחיו ללא עדות נוספת למחלה פעילה לאחר טיפול.
אספנו עבורכן נתונים בנוגע לשיעור הנשים שחי 5 שנים לפחות לאחר האבחנה לפי שלב המחלה במועד האבחון. חשוב לזכור שקיימת שונות גדולה ותת-סוגים שונים של המחלה שיכולים לא להיות מיוצגים בנתונים אלה.
שלבים 1-2
בשלבים הראשוניים של סרטן השד סיכויי ההחלמה כיום הם טובים: נמצא ש-85-98% מהמטופלות חיו לפחות חמש שנים לאחר האבחון, כאשר חלק ניכר מהמטופלות צפויות לחיות עוד שנים רבות לאחר המחלה, ללא חזרה שלה.
שלב 3
בשלב השלישי של המחלה, נמצא שכ-70-95% מהמטופלות חיו לפחות חמש שנים לאחר האבחון.
שלב 4
בסרטן שד שלב 4, כאשר המחלה מפושטת, ההתייחסות לסיכויי ההחלמה לרוב משתנה בהשוואה לשלבים המוקדמים יותר של המחלה. בשלב זה המטרה הטיפולית מכוונת יותר לחיים טובים וארוכים לצד המחלה, ולא לריפויה המלא. בשנים האחרונות ישנה מגמת שיפור והארכת תוחלת החיים גם בקרב מטופלות עם סרטן השד גרורתי, כאשר בממוצע, תוחלת החיים בשלב 4 עומדת על כ- 3 שנים, אך גם יכולה לנוע מחודשים ועד שנים ארוכות
אולי אתן בכלל לא חייבות כימותרפיה? תחסכו לעצמכן בזבוז זמן יקר ותופעות לוואי! להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל השאירו פרטים בטופס המצורף או בווצאפ ⇐⇐
אולי אתן בכלל לא חייבות כימותרפיה? תחסכו לעצמכן בזבוז זמן יקר ותופעות לוואי! להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל השאירו פרטים בטופס המצורף או בווצאפ ⇐⇐
פרופסור רון, מומחה באונקולוגיה – פי 6 יותר הצלחות בכיווץ הגידול, בחולים שקיבלו טיפול מותאם אישית
אילו גורמים נמצאו קשורים להחלמה מסרטן השד?
סיכויי ההחלמה מסרטן השד אינם זהים אצל כל אחת ואחד, אפילו באותו השלב. ישנם גורמים המשפיעים על הסיכוי להתגבר על המחלה או לחיות לצידה למשך זמן רב, לדוגמה גיל המטופלת והאם היא נמצאת בגיל הבלות (גיל הפסקת הוסת) או לפניו. נמצא כי בנשים צעירות במיוחד (מתחת לגיל 35) יכול להיות סיכוי גבוה יותר של חזרת המחלה גם לאחר נסיגה, וכן השפעה משמעותית יותר על תוחלת החיים.
בנוסף לכך, ישנה חשיבות גם לסמנים שונים ('מרקרים') ולתכונות ביולוגיות של הסרטן, כמו מצב הקולטנים ('רצפטורים') שעל פני הגידול, שיכול להשתנות בין אישה לאישה. למצב הקולטנים ישנה חשיבות גבוהה בכל הנוגע לסרטן השד, שכן קיימים טיפולים ממוקדים אשר מיועדים לתקוף את הגידול באמצעות אותם קולטנים. העדרם של הקולטנים יכול לצמצם את אפשרויות הטיפול.
מטרות הטיפול בסרטן השד
כאמור, טרם קביעת התכנית הטיפולית, סביר שהצוות הרפואי יעריך את שלב המחלה ואת מאפייניו הביולוגיים של הגידול. כמו כן, תוכלו לדבר בפתיחות עם הצוות על מטרת הטיפול. מטרת הטיפולים היא להביא להעלמות של המחלה או לשפר את תוחלת החיים ואת איכותם, כתלות בשלב שבו המחלה אובחנה. לעיתים, על מנת לעמוד ביעד הטיפולי, יש צורך בשילוב של טיפולים שונים. טיפולים אפשריים עבור סרטן שד כוללים, בין היתר, ניתוח, הקרנות, טיפול אנדוקריני (הורמונלי), כימותרפיה וטיפולים ממוקדם. הצוות הרפואי יסקור איתך את אפשרויות הטיפול העומדות בפנייך בהתאם לשלב המחלה, מאפייניה הביולוגיים והעדפותייך.
אם ימצאו קולטנים מסוימים על גבי תאי הגידול ייתכן שהצוות ימליץ לך טיפול שמכוון נגד קולטנים אלה. כך, במיוחד אם הגידול מאופיין עם קולטן הורמונלי, ייתכן שיומלץ לך על טיפול תרופתי שמתמקד בהפחתת השפעת ההורמון, על מנת ׳להחליש׳ את הגידול. ניתן לעשות זאת באמצעים שונים. למשל, באמצעות התרופה 'טמוקסיפן' הפועלת ׳נגד׳ ההורמון ׳אסטרוגן׳. הימצאות של קולטן בשם HER2 יכול להכווין את הצוות הרפואי להשתמש בטיפול אחר- ׳הרצפטין׳, למשל.
בהתאם לשלב המחלה וכאשר הגידול אינו מבטא קולטנים שכאלה, או בנסיבות אחרות, ייתכן שיומלץ לך טיפול ממשפחת הכימותרפיה. הכימותרפיה עשויה להינתן גם בשילוב עם טיפולים אחרים, ממוקדים יותר. טיפולים ממוקדים פועלים נגד מנגנונים ביולוגיים מיוחדים שיש רק אצל חלק מהמטופלות. כך למשל, טיפול באמצעות השילוב התרופתי alpelisib ו-fulvestrant נמצא יעיל יותר אחרי שבדיקת מעבדה מיוחדת בודקת מוטציה בגן PIK3CA שיש רק אצל 20-30% מהמטופלות.
אתן מוזמנות לפגישת יעוץ אישית ללא עלות, בה תוכלו לקבל את כל המידע שחשוב לכם להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל.
השאירו פרטים בטופס המצורף או בווצאפ משמאל ונדאג לחזור אליכן⇐⇐
אתן מוזמנות לפגישת יעוץ אישית ללא עלות, בה תוכלו לקבל את כל המידע שחשוב לכם להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל.
השאירו פרטים ונדאג לחזור אליכן⇐⇐
טיפולים חדשניים בסרטן השד
כאמור, לעיתים, הגידולים מתאפיינים בשינויים גנטיים יחודיים, שיכולים לתרום לעמידות של הגידול ולשגשוגו. כיום עולם הרפואה יודע לזהות כמה משינויים האלה ולעיתים אף לתקוף אותם באופן ישיר באמצעות תרופות שונות. לדוגמה, תרופה מסוג 'מעכבי PARP', אשר מובילה להרס התאים הסרטניים בקרב נשאי מוטציית BRCA . מוטציה זו נפוצה יחסית (ואף יותר בקרב יהודיות אשכנזיות), וגם מאופיינת עם שכיחות גבוהה של סרטן שד.
לסיכום: סיכויי ההחלמה מסרטן השד
סיכויי ההחלמה מסרטן השד משתנים כתוצאה משלב המחלה, תכונות ביולוגיות של הגידול, הגיל באבחנה והמצב הבריאותי הכללי. באופן כללי, נהוג שלא להגדיר ׳סיכוי החלמה׳ אלא ׳חיים למשך 5 או 10 שנים לאחר האבחנה׳.
כאשר המחלה נמצאת בשלביה הראשונים, הסיכוי לחיות לפחות 5 שנים ויותר מהאבחנה יכול להגיע אף למעל 90%. ככל שהמחלה מאובחנת בשלב מתקדם יותר, כך שיעור זה נוטה לרדת.
בדיקה של תכונות מסוימות בגידול, כגון שינויים גנטיים, עשויה להשפיע על בחירת הטיפול למחלה, וכך גם להשפיע גם על סיכויי ההחלמה.
אספנו עבורכן מידע כללי על סיכויי ההחלמה מסרטן השד. חשוב לזכור שהמידע לא מחליף ייעוץ רפואי, לא כולל את כל תת-סוגי המחלה ושקשה להסיק מנתונים סטטיסטיים מסקנות אישיות. בכל שאלה שנוגעת למצבך הרפואי הפרטני יש לפנות לצוות רפואי מוסמך.