סרטן שד גרורתי (סרטן השד שלב 4): המדריך השלם לחולה ולמשפחתה
אחת מ-9 נשים תחלה בחייה בסרטן שד. על פי הערכות מעודכנות, כשליש מהן יאובחנו בסרטן שד גרורתי בתחילת המחלה או יתקדמו למצב גרורתי לאחר שאובחנו במחלה בשלב מוקדם יותר בעבר. סרטן שד מוגדר גרורתי או בשלב 4 לאחר שתאי סרטן מהשד התפשטו לאיברים אחרים, התיישבו בהם ופיתחו בהם גידולים. במצב זה, טיפול בניתוח או בהקרנה, שנהוג בשלבים מוקדמים יותר, לרוב לא יספיק, ויהיה צורך גם בטיפול תרופתי, לרבות טיפול כימותרפי.
עם זאת, מחקרים שהשוו את תוחלת החיים של חולות סרטן גרורתי בעשורים האחרונים מצאו עלייה משמעותית, עד לכדי הכפלה, בתוחלת החיים של חולות סרטן שד גרורתי. סקרנו עבורכם את עקרונות הטיפול החשובים ביותר כדי שתוכלו להפיק את המיטב משיפורים אלה.
מושגים שחייבים לדעת על סרטן שד גרורתי
1. מצב רצפטורים: סרטן שד הוא קבוצה גדולה של מחלות שונות. אפיון התכונות הביולוגיות הייחודיות שלך באמצעות בדיקות מעבדה מאפשר לאבחן את הסוג המדויק של הגידול. אפיון זה מאפשר להתאים טיפול תרופתי יעיל לכל חולה וחולה. זה נכון לסוגים רבים של סרטן, אך נכון אף יותר בסרטן שד.
2. רצפטור לאסטרוגן (ER): ביטוי של רצפטור (קולטן) לאסטרוגן בתאי הגידול שלך, הידוע גם כ-ER (Estrogen Receptor), יכול להשפיע באופן משמעתי על הטיפול בסרטן שד גרורתי ולאפשר טיפול בתרופות הורמונליות או אנדוקריניות. תרופות אלה יכולות להשלים או להחליף את הטיפול הכימותרפי בחלק מהחולות.
3. רצפטור לפרוגסטרון (PR): ביטוי של רצפטור (קולטן) לפרוגסטרון, הידוע גם כ-PR (Progesterone Receptor), יכול להשפיע באופן משמעותי על הטיפול בסרטן שד גרורתי ולאפשר טיפול בתרופות הורמונליות או אנדוקריניות. תרופות אלה יכולות להשלים או להחליף את הטיפול הכימותרפי בחלק מהחולות.
4. HER2: מוטציית HER2 (Human Epidermal Growth Receptor 2) בתאי הגידול יכולה לאפשר טיפולים ביולוגיים עבור סרטן שד גרורתי. טיפולים ביולוגיים אלה יכולים לשפר מאוד את תוחלת החיים של המטופלות ואת איכותם.
5. טריפל נגטיב: סרטן שד טריפל נגטיב מורכב מתאים שלא מבטאים את הקולטנים ER ו-PR וגם לא את המוטציה HER2. סרטני שד מסוג טריפל נגטיב מתנהגים באופן שונה לעומת סוגים אחרים של סרטן שד ולכן הטיפול בהם שונה. על כך תוכלו לקרוא במאמר יעודי שכתבנו עבורכם על סרטן שד טריפל נגטיב.
6. טיפול הורמונלי או אנדוקריני: טיפול הורמונלי או אנדוקריני בסרטן שד מכוון במיוחד נגד ביטוי החלבונים הייחודי של הגידול שלך להורמונים. לכן, הוא מתאים לחולות שהגידול שלהם מבטא את הקולטנים ER או PR.
7. טיפול כימותרפי: טיפול כימותרפי פוגע בתאים סרטניים אך גם בתאים בריאים ולכן תופעות הלוואי שלו משמעותיות. עם זאת, טיפול כימותרפי יכול להאט באופן משמעותי את התקדמות סרטן השד במצב גרורתי ואף לשפר את איכות החיים על ידי הפחתת תסמיני המחלה.
8. טיפול ביולוגי: טיפול ביולוגי בסרטן שד בשלב 4 נסמך על המצאותן של מולקולות יחודיות על תאי הגידול הסרטני. מולקולות אלה לא באות לידי ביטוי בכל החולות ולכן לפני תחילת הטיפול יש לבדוק האם הן נמצאות בתאי הגידול שלך. המולקולה הנפוצה ביותר נגדה מכוונים טיפולים ביולוגיים בסרטן שד גרורתי היא HER2.
מה צריך לדעת לפני שמתחילים טיפול בסרטן שד גרורתי?
לפני שתגשו לשקול את אפשרויות הטיפול שלכם עבור סרטן שד גרורתי, בין אם מדובר בהופעה ראשונה של המחלה או בחזרה לאחר טיפול קודם, וודאו שאתן יודעות את העובדות הבאות:
1. האם אכן יש לי סרטן שד גרורתי? בררו עם הצוות הרפואי שלכם אם הבנתן אותו נכון ואכן יש לכן סרטן שד גרורתי, כלומר, גידול ראשי בשד ששלח גרורות לאיברים אחרים.
2. האם הגידול שלי מבטא ER, PR או HER2? בקשו לדעת האם הגידול הראשי בשד מבטא את אחד הרצפטורים ER או PR או את מוטציית HER2. לממצאים אלה השפעה מכרעת בהחלטה על טיפול אנדוקריני (הורמונלי) או ביולוגי לעומת או בשילוב טיפול כימותרפי.
3. האם הגרורות שלי נבדקו עבור ER, PE או HER2? לעיתים, הגרורות מבטאות תכונות אחרות שהגידול הראשי בשד אינו מבטא. בקשו לדעת אם גם הגרורות שלכן נבדקו עבור תכונות אלה והאם מתוכנן לבדוק אותן?
4. האם חברים אחרים במשפחתי צריכים לעבור אבחון גנטי? מקרים מסוימים של סרטן שד מקושרים לתורשה משפחתית, במיוחד ביהדות אשכנז, אך לא רק. לשם כך, בדקו עם האונקולוג שלכם האם בני משפחתכם נמצאים בסיכון מוגבר לסרטן שד וצריכים לבצע בדיקות סקר או בדיקות גנטיות.
ביצוע ביופסיה חוזרת בסרטן שד גרורתי
מספר מחקרים העלו שביצוע ביופסיות חוזרות יכולה לסייע לאתר ממצאים שיכולים להשפיע במידה משמעותית מאוד על הטיפול בך. ביופסיות חוזרות יכולות להיות חשובות במיוחד במקרים הבאים:
1. ביופסיה בגרורות לאחר ביופסיה בגידול עצמו: מחקר שבחן כ-200 נשים מצא שביופסיה מהגרורות שלהן איתרה בכ-28% מהמקרים ממצאים חשובים שלא עלו בביופסיה מהגידול המרכזי בשד.
2. ביופסה לאחר חזרה של סרטן שד בעבר: במחקר אחר, שבחן כ-300 נשים שחלו בעבר וחוו כעת חזרה של המחלה, נמצא שעד כ-31% מהחולות ביטאו בתאי חזרת המחלה תכונות שלא הופיעו בהופעה הראשונית של המחלה.
חשוב לדעת שלא בכל המקרים שבהם נמצא אי-התאמה בין הביופסיה הראשונה לביופסיה החוזרת יהיה לממצא החדשה השפעה על הטיפול.
הטיפול בנשים שהגידול שלהן חיובי ל-ER ול-PR אך שלילי ל-HER2
לחולות סרטן שד שתאי הגידול שלהן נמצאו כמבטאים קולטנים לאסטרוגן (ER) או קולטנים לפרוגרסטרון (PR), יומלץ לעיתים קרובות להתחיל טיפול הורמונלי עבור מחלתן. על אף שנשים אלה מועמדות גם לטיפול כימותרפי, טיפול הורמונלי נוטה לגרום לפחות תופעות לוואי, ולכן יומלץ לעיתים קרובות לפני הטיפול הכימותרפי. עם זאת, ההחלטה האם לבחור בטיפול כימותרפי או הורמונלי במצב זה צריכה להעשות באופן אישי ביחד עם כל חולה.
כך למשל, במקרים בהם חולות סרטן שד גרורתי חיוביות ל-ER ול-PR אך שליליות ל-HER2 אך מחלתן מתקדמת מהר או גורמת לביטויים גופניים קשים, תישקל בעדיפות רבה יותר טיפול ראשוני בכימותרפיה, שנוטה לעורר תגובה יעילה של המחלה ביותר חולות.
על פי סקירה אחרונה של רופאים בתחום, במקרים שבהם החלו בטיפול כימותרפי בחולות אלה, ניתן יהיה לעבור לטיפול הורמונלי לאחר שהכימותרפיה הצליחה לייצב את המחלה. מעבר זה מתרחש לרוב תוך מספר חודשים. מטופלות בעלות מאפיינים אלה שמחלתן התקדמה לאחר קו טיפול ראשון אנדוקריני, יומלצו לעיתים קרובות לעבור מטיפול הורמונלי לטיפול כימותרפי.
הטיפול בנשים שהגידול שלהן חיובי ל-ER, ל-PR ול-HER2
טיפול בחולות סרטן שד שלב 4 עם HER2 חיובי וקולטנים שליליים
טיפול בנשים שהגידול שלהן שלילי ל-HER2 ולקולטנים ER ו-PR (טריפל נגטיב)
מגמות מעודדות חדשות בטיפול סרטן השד שלב 4
טיפול כימותרפי בסרטן שד גרורתי
חולות בסרטן שד גרורתי שהתאים שלהן לא מבטאים את הקולטנים ER, PR או את המוטציה HER2, יופנו ככל הנראה לקבלת טיפול כימותרפי. גם נשים שקיבלו טיפול הורמונלי שלא הצליח יומלצו לעיתים קרובות לעבור לטיפול כימותרפי.
בניגוד לסוגי סרטן אחרים, לרוב הטיפול בסרטן שד יורכב מתרופה אחת בכל נקודת זמן, ולא משילוב של תרופות. הסיבה לבחירה בתרופה כימותרפית אחת כטיפול עבור רוב חולות סרטן השד הגרורתית היא שסרטני שד גרורתיים נוטים להגיב טוב גם לתרופה כימותרפית בודדת בכל מחזור טיפול, תוך עירור תופעות לוואי פחותות לעומת טיפול במספר חומרים במקביל. בחולות שבהן הגידול או גרורותיו פוגעים במידה משמעותית בתפקוד, ניתן לשקול טיפול במספר כימותרפיות במקביל, אך יש לקחת בחשבון את הסבירות הגבוהה יותר לתופעות לוואי בטיפול זה, על פי רופאים.
מה עדיף? טיפול הורמונלי או טיפול כימותרפי בחלות סרטן שד גרורתי?
עם זאת, ההחלטה האם להתחיל טיפול כימותרפי או אנדוקריני בחולות סרטן שד גרורתי שהתאים שלהן חיוביים ל-ER או ל-PR צריכה להעשות באופן אישי עבור כל מטופלת. זאת מכיוון שחולות מסוימות, גם אם הן חיוביות ל-ER או PR, יוכלו להרוויח יותר דווקא מהתחלת הטיפול באמצעות כימותרפיה. זאת, במיוחד אם מחלתן מתקדמת במהירות או כוללת גרורות במקומות מסוימים.
שילוב אסטרטגיות טיפול בסרטן שד גרורתי
טיפול בתרופות ביולוגיות ממוקדות מטרה
טיפול בסרטן שד עם גרורות לעצמות
אחד האתרים הנפוצים ביותר להתפזרות גרורתית של סרטן שד הוא העצמות. פיזור גרורתי של המחלה לעצמות יכול לגרום לשברים, לכאבים חזקים ולהיפרקלצמיה (עודף סידן בדם). במקרה של גרורות בעצמות, יומלץ לחולות רבות להיות מטופלות גם בתרופות ממשפחת הביפוספונטים. תרופות אלה, כגון ארדיה, זומרה או בונפוס, יוכלו להפחית את הסיכוי לשבר או לתסמינים אחרים של פיזור גרורות לעצם.
תוחלת חיים בסרטן שד גרורתי
על פי החברה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית, תוחלת החיים של חולות בסרטן שד גרורתי השתפרה באופן משמעותי בעשורים האחרונים ועומדת כעת על חציון של כשנתיים. כלומר, כמחצית מהמטופלות יחיו יותר משנתיים לאחר האבחון וכמחצית מהחולות יחיו פחות מכך.
כמו כן, איסוף מידע שכלל עשרות אלפי חולות העלה שרבע מהחולות שיאובחנו בסרטן שד בשלב 4 יחיו 5 שנים או יותר לאחר מועד אבחון המחלה.
סיכום: סרטן שד גרורתי
כשליש מחולות סרטן השד יוגדרו בשלב מסוים של מחלתן כחולות בסרטן שד גרורתי, או סרטן שד בשלב 4. במחלה גרורתית, בנוסף לגידול העיקרי בשד, קיימות גרורות של תאים סרטניים מהשד באיברים שונים. לכן, חולות בסרטן שד גרורתי ידרשו לטיפול תרופתי שישפיע על כל תאי הסרטן בגופן.
ההחלטה על טיפול במחלה גרורתית צריכה להתקבל לאחר ביצוע בדיקה לנוכחות הקולטנים ER ו-PR וביטוי יתר של החלבון HER2. נוכחות של כל אחד מחלבונים אלה בתאי הגידול או בגרורות יכולה לאפשר שימוש בתרופות הורמונליות וביולוגיות, לפני או במקביל לטיפול כימותרפי.
תוחלת החיים בסרטן שד גרורתי השתפרה מאוד בעשורים האחרונים וכרבע מהחולות יחיו 5 שנים או יותר ממועד האבחון.
בנוסף לטיפולים אלה, קיימים אמצעי טיפול נוספים, כגון שילוב בין שיטות טיפול או טיפול בגרורות בעצמות, שיכולים להקל על חיי המטופלות ולהאריך אותן בצורה איכותית.