תוך כמה זמן מתפתח סרטן השד
למה נוצר סרטן?
במצב התקין, תאי הגוף מתחלקים בתגובה לאותות פנימיים וחיצוניים שונים, כשמספר התאים בגוף מתאזן באמצעות מוות מתוכנן של תאים אחרים. התהליך הזה מורכב ממערכות מבוקרות, אשר קובעות את הזמנים בהם כל תא יתחלק, ואת הזמנים שתא אחר ימות. כשתהליך הבקרה הזה משתבש, מתפתחים תאים בעלי קצב חלוקה מהיר או יכולת לנדוד לאיברים אחרים- אלו הם התאים הסרטניים.
תהליכי הבקרה יכולים להשתבש כתוצאה מגורמים רבים. כך למשל, תכונות תורשתיות (כגון נשאות לגן BRCA שמגביר את הסיכון לסרטן שד) יכולות להגביר את הסיכון להשתבשות מנגנוני ההגנה מפני סרטן. גם חשיפה לגורמים מזיקים שונים (כגון עשן סיגריה, השמנה וקרינה) יכולה להגביר את הסיכון כתלות במינון ובמשך אליו אנחנו נחשפים.
מהי כמות הזמן שלוקח לסרטן השד להתפתח בגוף?
סוגי סרטן שונים עשויים להתפתח בקצב שונה, ואפילו סוגים דומים של סרטן יתפתחו אצל כל אחת בקצב אחר. בדרך כלל, כשמדברים על קצב התפתחות של גידול, מדברים על 'קצב הכפלה' – כלומר כל כמה זמן נפח הגידול גדל פי 2.
באופן כללי, נהוג לומר שתאים סרטניים מתחלקים באופן מעריכי (אקספוננציאלי), כלומר: תא אחד הופך לשני תאים, שני תאים הופכים לארבעה תאים, וכו'. זה אומר שככל שהגידול גדול יותר, הקצב שבו הוא ימשיך לגדול נהיה מהיר יותר.
לפי השערות מחקריות, קצב ההכפלה של סרטן השד משתנה בין תתי-סוגים שונים, ונע בין 20 ימים לבין 1,800 ימים.
מה זה בעצם אומר?
כאשר מחשבים את קצב ההכפלה לפי ההשערות, אפשר להגיד שלתא סרטני שמכפיל את עצמו כל 20 ימים ייקחו כשנתיים להפוך לגוש בממדים של 1-2 ס"מ. בדומה לכך, תא סרטני שמכפיל את עצמו כל 200 ימים, יהפוך לגוש בממדים דומים תוך כ-20 שנה.
עם זאת, כיום אנחנו יודעים שהנתון הזה עשוי להשתנות לאורך תקופת הגדילה של הסרטן, וקשה להעריך במדויק כמה זמן לקח לסרטן להתפתח.
פרופסור רון, מומחה באונקולוגיה – פי 6 יותר הצלחות בכיווץ הגידול, בחולים שקיבלו טיפול מותאם אישית
מה גורם לסרטן להתפתח מהר יותר?
ישנם מספר גורמים שעשויים לגרום לסרטן להתפתח מהר יותר. לדוגמה:
- תת-הסוג של הגידול
- גיל המטופל/ת
- השלב בו הגידול נמצא (כלומר האם הוא מיקרוסקופי או גדול יותר)
סוגי סרטני שד שונים עשויים לקבוע את מהירות ההתחלקות, וכיום ידוע כי יש סוגים שנחשבים יותר 'אגרסיביים' וכאלה שפחות. לדוגמה, סרטן שד מסוג 'טריפל נגטיב' מאופיין לרוב בקצב גדילה גבוה יחסית בהשוואה לסוגים אחרים.
מכיוון שמידת אגרסיביות הגידול יכולה להשפיע על התוכנית הטיפולית, פעמים רבות הרופא/ה המטפל/ת ימליצו למטופלים לשלוח את הדגימה מהגידול (הביופסיה) לבדיקה המכונה KI 67, בדיקה שעוזרת להעריך את קצב החלוקה של התאים. בבדיקה זו בודקים, תחת מיקרוסקופ, מה שיעור התאים הסרטניים שנמצאים בתהליך של הכפלה בזמן ביצוע הבדיקה. ככל ששיעור התאים גבוה יותר, כך אפשר לייחס לגידול קצב גידול גבוה יותר.
כשלוקחים בחשבון גם את גיל המטופל, מחקר מצא כי ייתכן שיש קשר בין גיל המטופל/ת לבין קצב ההכפלה של הגידול: ככל שגיל המטופל/ת צעיר יותר, כך הגידול גדל בקצב מהיר יותר.
עם זאת, ככל הנראה שבזמנים שונים של התפתחות הגידול, גם קצב ההכפלה משתנה. יתכן ובשלבים ההתחלתיים של הגידול, כשהוא עדיין בגודל מיקרוסקופי, קצב הגידול שלו מהיר יותר מאשר גידול בממדים גדולים יותר, בשלב שבו מתחילים להרגיש תסמינים.
אתם מוזמנים אלינו ליעוץ להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל. השאירו את הפרטים בטופס שמופיע בעמוד או בווצאפ משמאל ונדאג לחזור אליכם⇐⇐
אתם מוזמנים אלינו ליעוץ להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל. השאירו את הפרטים בטופס שמופיע בעמוד או בווצאפ משמאל ונדאג לחזור אליכם⇐⇐
מתי אפשר לגלות סרטן שד?
נהוג לומר שניתן להרגיש גידול בשד בבדיקה ידנית החל מגודל של כ-2 ס"מ. בבדיקת ממוגרפיה, אשר מומלצת בישראל לנשים מעל גיל 50, או אצל מי שנמצאת בקבוצת סיכון (לדוגמה, נשאות של גנים המקושרים לסרטן השד והשחלות כגון BRCA), ניתן לאתר גם גידולים קטנים מ-2 ס"מ. לעיתים יומלץ לאישה לבצע בירור נוסף, מלבד הממוגרפיה, כגון בדיקת אולטרסאונד ו/או בדיקת MRI.
כמו בסוגי סרטן אחרים, גם בסרטן השד יש משמעות רבה לגילוי מוקדם ולטיפול מוקדם: אלה יכולים לשפר משמעותית את סיכויי ההחלמה מהמחלה. המטרה של הבדיקות היא לגלות את הגידול בשלבים מוקדמים ככל האפשר, על מנת להגדיל את הסיכויים לשליטה במחלה.
אבחון של המחלה בשלב מתקדם, שבו היא כבר שלחה גרורות לאיברים מרוחקים, יצריך טיפולים מתקדמים יותר, לרבות טיפולים תרופתיים. כיום נהוג להתאים את הטיפול באופן אישי לכל מטופלת (ומטופל), בהתאם לתרופות שצפויות להביא ליעילות הגבוהה ביותר עבורה. זאת, בהתבסס על מאפיינים יחודיים שונים, ובהם גם מוטציות ותכונות מולקולריות מיוחדות שיכולות לבוא לידי ביטוי בצורה שונה אצל כל מטופלת.
אולי אתם בכלל לא חייבים כימותרפיה? תחסכו לעצמם בזבוז זמן יקר ותופעות לוואי!
להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל השאירו פרטים בטופס המצורף או בווצאפ ⇐⇐
אולי אתם בכלל לא חייבים כימותרפיה? תחסכו לעצמם בזבוז זמן יקר ותופעות לוואי!
להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל השאירו פרטים ונדאג לחזור אליכם⇐⇐