כימותרפיה ותופעות הלוואי שלה: תשובות מפורטות לשאלות של נלחמים בסרטן
הסבר קצר - איך עובדות כימותרפיות?
כימותרפיה היא שם כללי לקבוצה של עשרות תרופות שמשרתות את האנושות למלחמה בסרטן במשך יותר מ-60 שנים. למרות שכימותרפיות הן התרופות הוותיקות ביותר לטיפול בסרטן, הרפואה חוקרת כל העת כימותרפיות חדשות כך שתרופות אלה נעשות יעילות ובטוחות יותר לאורך זמן באופן כללי.
היום, הטיפול בסוגי סרטן רבים מערב גם תרופות מדורות מתקדמים יותר, כגון טיפולים ביולוגיים ואימונותרפיים, שיותר ויותר מהם מסובסדים בסל הבריאות עבור חולי סרטן בסוגים שונים. עם זאת, רוב החולים בשלבים מתקדמים של המחלה עדיין יקבלו קודם טיפול בכימותרפיה לפני שיקבלו טיפול ביולוגי או אימונותרפי וכפי שנגלה בהמשך- גם תרופות מתקדמות אלה אינן חפות מתופעות לוואי.
חשוב לזכור, מאמר זה, כמו כל החומרים של Cancer Hope, אינם בגדר עצה, המלצה או ייעוץ רפואי ואינם מחליפים ייעוץ רפואי.
למה כימותרפיה גורמת לתופעות לוואי?
אחד ממנגנוני הפעילות העיקרים של טיפולים כימותרפיים הוא פגיעה בתהליכים שונים בתא ובראשם תהליך חלוקת התא. מכיוון שהתאים הסרטניים מתחלקים באופן תכוף, הם נפגעים בצורה קשה על ידי טיפולים כימותרפיים. ומה בנוגע לפגיעה בתאים הבריאים? מכיוון שגם תאים בריאים בגופנו מתחלקים, גם הם יכולים להיפגע מהתרופות הכימותרפיות.
פגיעה זו בתאים הבריאים, בנוסף למנגנונים אחרים, היא זו שגורמת לתופעות הלוואי הקשות של חלק מהתרופות הכימותרפיות.
מתי מתחילות תופעות לוואי מכימותרפיה?
תופעות הלוואי של הטיפול הכימותרפי יכולות להתחיל שעות עד שבועות מתחילת הטיפול.
הזמן להתחלת תופעות הלוואי תלוי בתופעת הלוואי, בסוג הכימותרפיה, במינון הטיפול ובמאפיינים יחודיים שמבדילים בין חולה לחולה. ככלל, תופעות הלוואי הראשונות יהיו בחילות, הקאות ושלשולים. אם תופעות לוואי אלה יתרחשו, תחוש בהן כבר שעות לאחר סיום הטיפול.
לעיתים, כמו שניתן ללמוד בכתבה המיוחדת שהכנו עבורכם בנוגע לבחילות ולהקאות בזמן טיפולים כימותרפיים, בחילות והקאות יכולות להופיע אף לפני הטיפול עצמו כתגובת 'ציפייה' של הגוף לתופעות הלוואי.
כמה זמן נמשכות תופעות הלוואי של כימותרפיה?
זמן סיום תופעות הלוואי, כמו מועד ההופעה שלהן, תלוי בסוג תופעת הלוואי, סוג הכימותרפיה, כמה זמן הכימותרפיה נשארת בגוף, במינונה ובגורמים שמשתנים בין אדם לאדם. ככלל, ככל שתופעת לוואי תופיע מהר יותר כך היא תחלוף מהר יותר. כלומר, תופעות לוואי כגון בחילות והקאות יוכלו לחלוף כבר תוך ימים בודדים מסיום הטיפול בזמן שצמיחה מחודשת של שיער יכולה לארוך גם שנה לאחר סיום הטיפולים.
לכן חשוב לדעת שתופעות לוואי מסוימות של כימותרפיה ילוו אותך גם חודשים ושנים לאחר סיום הטיפולים.
מה הן תופעות הלוואי הנפוצות של כימותרפיה?
תופעות לוואי בטיפול כימותרפיה משתנות מתרופה לתרופה, ממינון למינון ומאדם לאדם. עם זאת, תופעות הלוואי הנפוצות של טיפולים כימותרפיים יכולות לכלול:
1. עייפות
2. בחילות והקאות
3. אובדן שיער והקרחה
4. אובדן תיאבון וכאבים בפה ובגרון
5. דיכוי חיסוני
6. שלשולים ועצירות
7. עקרות
האם כל הכימותרפיות אותו הדבר?
לא, לא כל התרופות הכימותרפיות הן אותו הדבר. לכן, טיפולים כימותרפיים מסוימים גורמים לתופעות לוואי שונות. לפני התחלת כל טיפול כימותרפי יסביר לך הצוות המטפל על תופעות הלוואי הצפויות של הטיפול, כיצד תוכל להתכונן אליהן ואילו מקרים הם בגדר 'נורה אדומה' בהם יהיה עלייך לפנות לסיוע רפואי.
היום, יש בידי הרפואה ידע טוב בנוגע לתופעות הלוואי הסבירות של כל תרופה, אך הרופא שלך לא יוכל לחזות בדיוק באילו תופעות לוואי תתקל ובאיזו עוצמה.
טיפולים כימותרפיים רבים מורכבים מיותר מתרופה כימותרפית אחת. במקרים כאלה, כל אחת מהתרופות יכולה לגרום לתופעות לוואי אחרות או ששילוב התרופות יכול להגביר את הסבירות של תופעות הלוואי ואת עוצמתן.
האם יש קשר בין חומרת תופעות הלוואי להצלחת הטיפול?
לא, אין קשר בין תופעות הלוואי שאתה חש לבין הצלחת הטיפול הכימותרפי נגד התאים הסרטניים. תופעות הלוואי שאתה מרגיש מושפעות מגורמים רבים. גם הצלחת הטיפול מושפעת מהרבה גורמים. גורמים אלה לא חופפים, כך שלא ניתן להסיק שתופעות לוואי קשות או קלות יותר חוזות את השפעת הטיפול על התאים הסרטניים.
למה עדיין ממשיכים את הטיפולים הכימותרפיים למרות תופעות הלוואי?
כל התרופות הכימותרפיות בהן נעשה שימוש, גם אלו שגורמות לתופעות לוואי קשות יחסית, נבדקו על אוכלוסיות גדולות של חולי סרטן.
בניתוח סטיטסטי של כל החולים שטופלו בתרופות בזמן אישורן, נמצא שתרופות כימותרפיות מאושרות מביאות לתועלת רבה יותר לחולה לעומת תופעות הלוואי שהן גורמות להן.
תועלת זו מתבטאת בדרך כלל בתוחלת חיים ארוכה יותר של המטופלים בכימותרפיה כפי שעלה במחקרים קודמים.
עם זאת, ייתכן בהחלט שעבור חולים מסוימים, תופעות הלוואי של תרופות כימותרפיות יהיו קשות מדי. במקרים כאלה, ייתכן מאוד שהצוות הרפואי שלך יפסיק את הטיפול, יחליף אותו או ישנה את מינון התרופה ואת הרכב מחזורי הטיפול.
באילו מקרים עלייך לפנות לעזרה רפואית?
עם תחילת הטיפול הכימותרפי, יסביר לך הצוות המטפל שלך באילו מקרים עלייך לפנות לסיוע רפואי. לרוב, ינתן לך מספר טלפון להתייעצות עם אחות אונקולוגית במשך מרבית שעות היממה.
על פי החברה האמריקנית לאונקולוגיה קלינית, יש להתקשר לצוות הרפואי שלך מיד בכל אחד מהמצבים הבאים: חום של 38 מעלות צלזיוס או גבוה מכך, רעידות, כאב בחזה או קוצר נשימה, בלבול, כאב ראש מלווה בנוקשות של הצוואר ושתן דמי או עכור.
כמו כן, עלייך להיות ערני במיוחד לסימנים של זיהום, מכיוון שמערכת הזיהום שלך חלשה בזמן הטיפול הכימותרפי. סימנים נפוצים לזיהום כוללים: שיעול, נפיחות או אדמומיות בכל מקום בגוף, כאב ומשקע לבן בחלל הפה או על הלשון, כאב שיניים או חניכיים, כאב גרון, כאב אוזניים, כאב ראש, כאב בטן, כאב על פני העור, שלשול או פצעים סביב פי הטבעת, שתן דמי או עכור, גרד או הפרשה מהנרתיק וכל שינוי שגורם לך להרגיש לא כשורה.
שים לב, בתור אדם המטופל בכימותרפיה, הרגש בנוח לפנות לצוות הרפואי שלך בכל שאלה או התייעצות, גם אם לא נכללים במצבים אלה.
האם גם לאימונותרפיות ולתרופות ביולוגיות יש תופעות לוואי?
כן, גם לאימונותרפיות ולתרופות ביולוגיות יש תופעות לוואי. זאת למרות שתרופות אלה הן לרוב חדשות ומתקדמות יותר ולמרות שהן מתבססות על רתימת מערכת החיסון הטבעית של הגוף. קשה להפיק אמירות גורפות בנוגע לתופעות הלוואי של האימונותרפיות לעומת כימותרפיה.
עם זאת, מחקרים שהשוו בין כימותרפיות ואימונותרפיות שמיועדות לאותו סוג של סרטן מצאו שהתרופות האימונותרפיות מתאפיינות בפחות תופעות לוואי חמורות לעומת כימותרפיות במסגרת מחקרים שנעשו עד כה. מכיוון שהתרופות האימונותרפיות הן תרופות חדשות, הרפואה ממשיכה לנטר את תופעות הלוואי שלהן ובודקת את השפעתן על הבריאות גם שנים לאחר תחילת הטיפול.