עייפות בזמן כימותרפיה וטיפול בסרטן: סקירה
מדוע כימותרפיה גורמת לעייפות?
הסיבות לעייפות בקרב חולי סרטן אינן ברורות לחלוטין, אך חוקרים מעריכים שלהשפעת הכימותרפיה על מערכת העצבים ועל מערכת הדם יש תפקיד מרכזי בפגיעה בתחושה הכללית. כמו כן, זכרו שעצם ההתמודדות עצמה עם מחלת הסרטן, בלי קשר לטיפול עצמו, יכולה לקחת מהגוף ומהנפש שלכם כוחות עצומים ולגרום לעייפות.
אנחנו עובדים עם מאגרי המידע המעודכנים ביותר כדי להביא לכם את המידע האמין והטוב ביותר. עם זאת, זכרו שמאמר זה, כמו כל המאמרים של Cancer Hope, אינם מהווים עצה או המלצה רפואית ואינם מחליפים יעוץ רפואי.
איך אפשר להקל על עייפות בזמן כימותרפיה?
אין טיפול ישיר לעייפות בזמן טיפול כימותרפי בחולי סרטן, אבל ניתן לשפר את הרגשתם של חלק מהמטופלים על ידי זיהוי סיבות נוספות שתורמות לתחושת העייפות שלך. גורמים כאלה כוללים:
א. תרופות נוספות שאתה נוטל ויכולות לתרום לתחושת העייפות שלך. במקרה כזה, התאמה של הטיפול התרופתי שלך תוכל לעזור לך.
ב. אנמיה, מצב נפוץ בחולי סרטן, יכולה לפגוע ביכולת הדם לספק חומרי דלק לגוף שלך ולתרום לתחושת עייפות. לאחר אבחון אנמיה על ידי רופא, תוכל לקבל טיפול באמצעות תוספים או מנות דם שישפרו את הרגשתך.
ג. בעיה לבבית, שיכולה להיות מוחמרת על ידי טיפול כימותרפי. הטיפול יכול לכלול תרופות שיסייעו ללב שלך לעבוד ביעילות רבה יותר בזמן הטיפול ולאחריו.
ד. הפרעות שינה הן תלונה נפוצה נוספת במטופלים בכימותרפיה שיכולה לתרום רבות לתחושת העייפות.
ה. כאב, בין אם הוא נובע מהמחלה עצמה או מהטיפול, הוא גורם נוסף שיכול לתרום לעייפות שלך. טיפול טוב יותר בכאב יכול לשפר משמעותית את תחושת העייפות שלך.
ו. לחץ, דיכאון וחרדה הם גורמים מרכזיים שיכולים לתרום לתחושת העייפות שלך בזמן שאתה מקבל טיפולים כימותרפיים. במקרה הזה, טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי יוכל לעזור לך מאוד להתמודד טוב יותר עם הטיפולים ולשפר את איכות חייך.
ז. חוסר איזון תזונתי, בו אנו דנים בכתבה נפרדת, יכול גם הוא לתרום לתחושות עייפות. דיאטה ושימוש במזונות מרוכזים יכולה לעזור לך במהלך המלחמה במחלה.
שים לב, העובדה שאתה חש עייפות בזמן הטיפול בכימותרפיה או בזמן המלחמה בסרטן אינה אומרת בהכרח שיש לך מה ממצבים אלה. יתכן שהעייפות שלך נובעת מסיבות אחרות, שייתכן שאף אינן קשורות למחלה או לטיפול.
ואם אני לא יודע מה גורם לעייפות שלי?
במקביל או בנוסף לשלילת המצבים שהוזכרו מעלה ויכולים לתרום לתחושת העייפות שלך, מוצעים בספרות הרפואית טיפולים לעייפות בזמן כימותרפיה שנמצאו יעילים גם בלי זיהוי של המקור לעייפות. טיפולים אלה כוללים טיפול התנהגותי ופסיכולוגי, פעילות גופנית מתונה ואף דיקור. לפני התחלת מה מטיפולים אלה חשוב להתייעץ עם הצוות הרפואי שלך.
טיפול התנהגותי יכול לעזור לעייפות בכימותרפיה: סקירה של 77 מחקרים
טיפול התנהגותי (CBT) פסיכולוגי מומלץ על ידי רופאים רבים עבור חולי סרטן שסובלים מעייפות. צוות מחקר שסקר 77 מחקרים שבחנו את הקשר בין טיפול לעייפות בחולי סרטן מצא שטיפול התנהגותי או פסיכולוגי שיפר את מצבם של מטופלים רבים. כמו כן, החוקרים מצאו שההשפעה החיובית של טיפול פסיכולוגי על חולי סרטן יכולה להימשך גם שנתיים אחרי הפסקת הטיפול.
פעילות גופנית מתונה: מטופלים רבים יוכלו להפיק ממנה תועלת
שים לב, לפני שתחל בפעילות גופנית מתונה, התייעץ עם הצוות הרפואי שלך אם היא בטוחה עבורך. למרות שרוב חולי הסרטן יוכלו לבצע פעילות גופנית ולהפיק ממנה תועלת, חלק מחולי הסרטן יומלצו שלא לבצע פעילות גופנית. הפעילות הגופנית המומלצת לחולי סרטן, גם בזמן טיפולים, כוללת לפי גוף סקירה רפואית מרכזי, פעילות אירובית (כגון הליכה) בתדירות של מספר פעמים בשבוע. על פי מספר מחקרים, פעילות גופנית מתונה בחולי סרטן מפחיתה עייפות, מורידה עקה נפשית, משפרת הפרעות שינה ותורמת לאיכות חיים כללית טובה יותר.
דיקור: גם בבתי החולים לומדים לתת לו מקום אחרי טיפולים אחרים
למרות שההשפעה של דיקור על עייפות בחולי סרטן אינה חד-משמעית, רופאים מסוימים ממליצים על דיקור בחולי סרטן שטיפולים אחרים לא הצליחו לשפר את תחושת העייפות שלהם. מחקרים מסוימים שנערכו על חולי סרטן שעייפותם נמשכה גם אחרי סיום הטיפולים, הראו שדיקור במשך מספר שבועות משפר משמעותית את תסמיני העייפות לעומת הדרכה כללית בלבד. שימו לב שבבתי חולים רבים פועלים מכונים לרפואה משלימה או אינטגרטיבית. במכונים אלה תוכלו לקבל טיפולים משלימים כגון דיקור והיפנוזה בפיקוח רפואי, כך שהטיפול המשלים לא יפגע בטיפול הקונבנציונלי שאתם מקבלים.
האם גם אימונותרפיות גורמות לעייפות?
כן, עייפות היא אחת מתופעות הלוואי גם של טיפולים אימונותרפיים. למרות שיש תופעות לוואי רבות של כימותרפיות שכמעט נעדרות מהטיפול האימונותרפי, עייפות היא לא אחת מהן.
טיפולים אימונותרפיים, כזכור, עושים שימוש במערכת החיסון הטבעית של הגוף לצורך מלחמה מדויקת יותר בתאים הסרטניים, בחולים מתאימים.
התרופות האימונותרפיות מתפתחות ומשנות את הטיפול במספר הולך וגדל של מחלות סרטניות, כך שיותר מהן גם מסובסדות על ידי המדינה במסגרת סל הבריאות. בזמן שתרופות אימונותרפיות רבות מאפשרות טיפול יעיל יותר ובטוח יותר בסוגי סרטן מסוימים, לא ניתן לומר באופן גורף שטיפול בתרופה אימונותרפית יהיה חף מעייפות כתופעת לוואי.