טיפול בסרטן שחלה
בעבר, מרבית החולות שאובחנו עם סרטן שחלה טופלו באופן זהה באמצעות כימותרפיה, שדרשו מהמטופלות להתמודד עם תופעות לוואי לא פשוטות בכלל. אולם בשנים האחרונות לאור התקדמות המדע ופיתוח תרופות ממוקדות מטרה, ניתן להתאים לכל מטופל את הטיפול שפועל באופן ממוקד על המוטציה שלו.
בשנים האחרונות ישנה התפתחות משמעותית בטכנולוגיית הריצוף הגנומי. כיום ניתן לבצע אבחון מדוייק של הפרופיל הגנומי בגידול שחלה – המתבטא אצל כל מטופלת באופן שונה – ואיתור המוטציות שמהוות את "הדלק" לשגשוג המחלה.
כל אלו מאפשרים להתאים את הטיפולים המדוייקים והיעילים ביותר, וכך בעצם לפתוח אופציות טיפוליות חדשות ומתקדמות, כמו טיפולים ממוקדי מטרה המכוונים לאזורים מאוד ספציפים בגידול.
לדוגמא: מטופלות שנמצאה אצלן מוטציה מסוג BRCA1/2 שיכולה להיות מוטציית נשאות או מוטציה סומטית (שהתפתחה בגידול עצמו), יכולות לקבל טיפול ממשפחת מעכבי PARP (חשוב לציין שבישראל שיעור המוטציה בגן BRCA הוא מהגבוהים בעולם).
מעכבי PARP שייכים לטיפולים ממוקדי מטרה. בנוסף לכך שהמטופלות סובלות מהרבה פחות תופעות לוואי לעומת טיפולי הכימותרפיה, הטיפול עצמו הוכיח יעילות גבוהה יותר לעומת טיפולים אחרים.
במחקרים האחרונים ניתן לראות לאחר מעקב ארוך טווח אחר המטופלות, נצפתה ירידה של 70% בסיכון לתמותה בחולות שקיבלו טיפול במעכבי PARP לעומת מטופלות שלא קיבלו את הטיפול.
בנוסף קיימת אופציה נוספת לחולות שחלה. מצאו שישנן חולות סרטן שחלה, שמגיבות לטיפול אימונותרפיה, כגון קיטרודה, בהתאם לסמנים שמופיעים בגידול. לדוגמא חלבון מאוד משמעותי להתאמה לאימונותרפיה הוא החלבון PDL-1 שאנו יכולים לזהות בבדיקה הגנטית שאנו מבצעים. חשוב לציין שקיימות שיטות שונות לאיתור PDL-1. בבדיקה שלנו אנחנו משתמשים בכל השיטות הקיימות ע"מ למצוא את התוצאה הטובה והמדוייקת ביותר עבור המטופלות שלנו.
Signatures of mutational processes in human cancer .Nature 2013
גידולים שנמצאים ימינה יותר בגרף הם בעלי אחוזי תגובה גבוהים יותר לאימונותרפיה.
בעיגול מימין לשמאל סרטן צוואר רחם, רחם, ושחלות.