איך מרגיש גוש בשד?
נגיעה מקרית במקלחת או הערה של בן או בת הזוג הפנו את תשומת ליבכן לגוש מוזר בשד? ב-80% מהמקרים לא מדובר בסרטן. למרות שיש סיכוי גדול שמדובר בממצא שפיר (לא סרטני) עדיין חשוב לפנות לרופא/ה להמשך הבירור ולהסרת החשש. למרות שרק בחלק קטן מהמקרים גוש בשד הוא סרטני, בהחלט יש לא מעט מקרים שבהם סרטן מתגלה כך במקרה.
במחקר שהשווה בין הדרכים השונות למציאת סרטן שד, ובדק באיזה שיעור מהמקרים הסרטן התגלה בעקבות ממצא חשוד אותו מצאה האישה בעצמה, נמצא כי ב-25% ממקרי הסרטן הנשים מצאו בעצמן שינוי כלשהו במבנה השד כתוצאה מבדיקה עצמית ובכ-18% אחרים הגוש התגלה במקרה על ידי האישה.
למרות שסרטן שד נפוץ הרבה יותר בנשים לעומת גברים, חשוב לזכור שגם גברים יכולים לחוש גוש בשד וגם אצל גברים ייתכן שמדובר במצב שפיר או סרטני.
מה זה גוש בשד?
גוש בשד הוא מצב של הגדלה של רקמה כלשהי בשד. גוש יכול להיות גידול ממאיר (סרטני) או שפיר (לא סרטני, וברוב המקרים- לא מסוכן).
איך מרגיש גוש בשד?
חשוב להדגיש שאין צורה ברורה אחת לגידול סרטני בשד. כך למשל, לפעמים מחלות סרטניות של השד יכולות להיווצר בלי גוש מוגדר שניתן להרגיש. לעיתים קרובות, מגלים את הגוש אחרי שתסמינים אחרים הסבו את תשומת ליבנו שמשהו השתנה בשד: כאב, שינוי בצורה הפיטמה, אודם, הפרשה, שינויים באור או תסמינים אחרים- שיכולים להופיע עם או ללא גוש.
למרות זאת, לעיתים קרובות לגוש לא יתלוו תסמינים אחרים. גושים בשד עשויים להיות בעלי אופי ומבנה שונים מאוד זה מזה: הם עשויים להיות 'מוגדרים' או בעלי גבולות לא ברורים, להיות קשים למגע או רכים יותר, לעיתים הגוש מרגיש מקובע (כזה שלא ניתן להזיזו) או חופשי. במידה וחשת גוש בשד בכל גודל או מרקם, או במידה שאת או אתה חשים תסמינים אחרים, יש להגיע לבדיקת שד אצל רופא/ה.
בדרך כלל, הרופאים המנוסים ביותר בבדיקת שד הם כירורג או כירורגית שד. אך גם רופא/ה גניקלוג/ית או רופא/ת משפחה יכולים להיות כתובת טובה. אל תחכו לראות אם הוא גדל או נעלם- קבעו בדיקה.
האם כל גוש בשד הוא סרטן?
מבנה השד משתנה לאורך חיי האישה ומושפע מאוד משינויים הורמונליים, כמו במהלך המחזור, או בתקופות הריון והנקה. כחלק מהשינויים הטבעיים שמתרחשים בשד, עשויים להיווצר בו מבנים בעלי רקמה קצת שונה משאר חלקי השד. שינויים מבניים אלו הם נפוצים, ואינם מצביעים בהכרח על סרטן. עם זאת, יש צורך להתייחס לכל גוש בשד ברצינות ולפנות לבדיקה.
מה לעשות אם הרגשתי גוש בשד?
במידה והרגשת גוש בשד, קודם כל צריך לנשום עמוק. יתכן ומדובר במצב תקין לגמרי. עם זאת, חשוב להגיע בהקדם לבדיקה אצל רופא או רופאה. זאת, מכיוון שסרטן השד הוא סוג הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים, ובדומה לשאר סוגי הסרטן, גילוי מוקדם של הסרטן עשוי להיות משמעותי מאוד מבחינת יכולת השליטה במחלה.
כחלק מתהליך הבירור, את תישאלי כיצד גילית את הגוש בשד, האם יש תסמינים נוספים באזור וכן על היסטוריה משפחתית של מחלת הסרטן, וסרטן השד בפרט. כמו כן, סביר שהרופא או הרופאה יבקשו לבצע בדיקה גופנית. הבדיקה הגופנית כוללת בדיקה של שתי השדיים ולעיתים קרובות גם של הצוואר, שאר החזה ובתי השחי. בשלבים שונים של המחזור ייתכן שהבדיקה תיהיה קלה יותר לביצוע. לא תמיד ניתן יהיה לאתר את הגוש במסגרת הבדיקה. כך למשל, מחקר מצא שרק ב-29%-36% מהמקרים שבהם נשים פנו למרפאת שד עקב רושם לגוש אכן נמצא גוש מוגדר.
מכיוון, שבין השאר, גם בדיקה של מומחה לא תמיד מצליחה להבדיל בין גוש סרטני לשפיר, יתכן ויהיה צורך בביצוע בדיקות נוספות, כגון בדיקת ממוגרפיה, אולטרסאונד לשד, ולעיתים גם בדיקת MRI. אם יתגלה צורך בכך, הרופא/ה המטפל/ת יבקשו ממך לבצע דגימה של חלק מרקמת השד- ביופסית שד. כיום, האבחנה הסופית של גוש סרטני או שפיר, מתבצעת באמצעות בדיקה זו.
אתם מוזמנים אלינו ליעוץ להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל. השאירו את הפרטים בטופס שמופיע בעמוד או בווצאפ משמאל ונדאג לחזור אליכם⇐⇐
אתם מוזמנים אלינו ליעוץ להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל. השאירו את הפרטים בטופס שמופיע בעמוד או בווצאפ משמאל ונדאג לחזור אליכם⇐⇐
פרופסור רון, מומחה באונקולוגיה – פי 6 יותר הצלחות בכיווץ הגידול, בחולים שקיבלו טיפול מותאם אישית
איך מתבצעת ממוגרפיה?
בדיקות ממוגרפיה מתבצעות היום גם כבדיקות סקר תקופתיות, כלומר בדיקות שיש לבצע באוכלוסייה על מנת לאפשר גילוי מוקדם של סרטן, אבל גם כבדיקה כאשר עולה חשד לגוש בשד. במהלך הבדיקה, משתמשים בשני לוחות אשר לוחצים את רקמת השד לצורך צילום ההדמיה, על מנת לוודא שהצילום יצא מדויק ככל האפשר, ויאפשר תמונה ברורה לרופא/ה שיבדקו את בדיקת ההדמייה.
חשוב לדעת שבדיקת הממוגרפיה לא מאפשרת תוצאות חד-משמעיות, מכיוון שיכולת הבדיקה לאתר גידולים משתנה אצל נשים שונות, ותלויה לדוגמה גם במבנה השד, המשתנה מאישה לאישה. במידה ובדיקת הממוגרפיה לא איפשרה קבלה של תמונה ברורה של מבנה השד, ייתכן ותתבקשי לבצע בדיקה נוספת, כגון אולטרסאונד לשדיים. לעיתים קרובות, תוצאות הבדיקה כוללות דו"ח לפי עקרונות 'BI-RADS'- דירוג של תוצאות הבדיקה לפי מדדים שונים.
למה עושים ביופסיה?
איך ביופסיה מתבצעת?
ישנן מספר דרכים לבצע ביופסיה. הרופא/ה המטפל/ת יקבעו איזו ביופסיה תתאים בצורה המיטבית במקרה שלך, על בסיס שיקולים שונים, כגון מיקומו המדויק של האזור בשד אותו רוצים לבדוק באמצעות הביופסיה.
לרוב הביופסיה מתבצעת באמצעות דקירה עם מחט, אך היא גם עשויה להתבצע באמצעות ניתוח. במהלך הביופסיה, לעיתים הרופא/ה שמבצע/ת את הבדיקה יעזרו באולטרסאונד, על מנת לאתר את האזור ממנו צריך לקחת את הדגימה. את הדגימה לוקחים באמצעות מחט מיוחדת, ולאחר מכן הרקמה נשלחת לבדיקה מיקרוסקופית. ישנן גם דרכים אחרות לביצוע הבדיקה.
מה קורה אחרי ביופסיה?
ייקחו מספר ימים עד שיגיעו תוצאות בדיקת הביופסיה מהמעבדה. לאחר מכן, סביר שתזומני לרופא/ה, לצורך שיחה על תוצאות הביופסיה, ועל הטיפול המומלץ בהתאם לכך. בינתיים, חשוב לזכור שגם גידולים שפירים בשד הם נפוצים מאוד, וייתכן שהביופסיה תגלה גידול שפיר, שאינו סרטני.
במידה ואובחן אצלך סרטן באמצעות הבדיקה המיקרוסקופית, חשוב לדעת כי כחלק מהבדיקה נבדקים גם נתונים חשובים נוספים, כמו הסוג המסוים של הגידול, המצאות קולטנים הורמונליים מסוימים בגידול, וכן השלב של המחלה. הנתונים האלו חשובים מאוד, מכיוון שהם משפיעים על קביעת התוכנית הטיפולית, כמה זמן היא תמשך, וגם משפיעים על סיכויי ההחלמה.
במידה ונמצא גידול ממאיר, כלומר סרטני, יש צורך בהתאמת טיפול מדויקת לכל מטופלת, על מנת להגדיל את היכולת לשלוט במחלה בצורה מיטבית, וכך גם להגדיל את סיכויי ההחלמה.
לסיכום
מציאה של גוש בשד היא דבר נפוץ יחסית, ולמרות שהיא מפחידה- היא לא בהכרח מבשרת על גידול סרטני. למעשה, ברוב המקרים מדובר בממצא שפיר. למרות שייתכן שהגוש הוא חסר משמעות רפואית- יש לפנות בכל מקרה לרופא/ה לצורך ייעוץ רפואי מוסמך.
בדיקות שדיים ובירור גושים בשד מתבצעות בדרך כלל אצל רופאים ורופאות בעלי מומחיות בכירורגיית שד, אשר עשויים להמליץ על בדיקות שונות, כגון ממוגרפיה, אולטרסאונד וביופסיה, על מנת לאבחן את הסיבה להופעת הגוש בשד.
אולי אתם בכלל לא חייבים כימותרפיה? תחסכו לעצמם בזבוז זמן יקר ותופעות לוואי!
להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל השאירו פרטים בטופס המצורף או בווצאפ ⇐⇐
אולי אתם בכלל לא חייבים כימותרפיה? תחסכו לעצמם בזבוז זמן יקר ותופעות לוואי!
להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל השאירו פרטים ונדאג לחזור אליכם⇐⇐