טריפל נגטיב: סיכויי החלמה ותוחלת חיים
עבור מטופלות רבות, אבחנה של סרטן שד מכל סוג היא רגע משנה חיים, המלווה בתחושות קשות כמו כאב, עצב, בלבול, חוסר וודאות ופחד. מטבע הדברים, התגובה לאבחנה ודרכי ההתמודדות עמה משתנות בין כל חולה וחולה בהתאם לעולמה הפנימי, אמונותיה, מקורות התמיכה הקיימים ועוד. כך, בעוד חלק מהמטופלות מעדיפות לדעת כמה שיותר על המחלה ועל הצפי הרפואי, אחרות מעדיפות לתת את המנדט הטיפולי לצוות הרפואי מבלי להכנס לפרטים.
לצד נקודות הדמיון הללו, האבחנה של סרטן שד טריפל נגטיב שונה מסוגי סרטן שד אחרים, ביניהם הטיפול, גורמי הסיכון, סיכויי החזרה ועוד.
מדי שנה מאובחנות בישראל כ-5,500 חולות בסרטן השד, מתוכן כ-700 נשים מאובחנות עם סרטן שד מסוג טריפל נגטיב.
מה זה סרטן שד טריפל נגטיב?
סרטן שד טריפל נגטיב (שלילי לשלושת הסמנים, Triple negative) הוא סוג של גידול שד שאינו מבטא אף אחד משלושת הקולטנים (רצפטורים) האופיניים לגידולים בסרטן השד: רצפטורים להורמון האסטרוגן (ER), להורמון הפרוגסטרון (PR) ולפקטור הגדילה האפידרמלי ((HER2.
לגידול מסוג טריפל נגטיב קיימים מאפיינים שונים מגידולי שד אחרים: לרוב מדובר בגידול בעל נטייה להתפשטות מהירה, המאופיין במעורבות גבוהה של בלוטות לימפה, בגיל אבחנה צעיר יותר (מרבית המאובחנות בנות 50 ומטה) ובקשר גבוה לנשאות לגן -BRCA.
בשל הגנטיקה הייחודית לגידול זה, הוא אינו מתאים לחלק גדול מהטיפולים המקובלים לסרטן השד. עם זאת, בשנים האחרונות אושרו טיפולים שונים המביאים לנסיגת המחלה ואף להחלמה.
מהם סיכויי החזרה של גידול טריפל נגטיב?
הפרוגנוזה של טריפל נגטיב שונה מזו של יתר סוגי סרטני השד.
מבחינת סיכויי חזרה, סרטן טריפל נגטיב נוטה לחזור בשלושת השנים הראשונות אחרי האבחנה הראשונית, ולאחר מכן סיכויי החזרה יורדים בהדרגה. במחקרים שנעשו על אלפי נשים שאובחנו עם סרטן טריפל נגטיב סטייג' 1-3, סיכויי השרידות ל-15 שנים בנשים ללא הישנות ב-5 השנים שלאחר האבחנה הראשונית היו מעל ל-80%, והסיכויים לנשים אלו להמשיך לחיות ללא הישנות הסרטן היו מעל ל-95%.
כך, למרות שהסיכוי להישנות הסרטן בשנים שלאחר האבחנה גבוהים יותר מאשר בסוגי סרטן אחרים, בטווח הרחוק סיכויי החזרה של טריפל נגטיב פוחתים ואף משתווים לסיכויי החזרה של גידולי שד אחרים במהלך העשור השני שלאחר האבחנה, ובמקרים מסויימים אף הופכים לנדירים .
טריפל נגטיב שונה מסרטנים אחרים גם במיקום הישנות הגידול: בעוד הישנות של סרטני שד לרוב מתרחשת בעצמות, במידה וטריפל נגטיב חוזר הוא לרוב יופיע בכבד, בריאות ובמערכת העצבים.
מהי תוחלת החיים הצפוייה לסרטן טריפל נגטיב?
מחקרים הנוגעים לתוחלת החיים של טריפל נגטיב הניבו תוצאות דומות למחקרים הנוגעים לסיכויי החזרה של המחלה.
ניתן להסיק אם כך שחמש השנים שלאחר האבחנה הראשונית הינן קריטיות עבור המשך מהלך המחלה, ושבנשים אשר הגידול לא נשנה אצלן בשנים אלו, השרידות עולה בצורה משמעותית ואף משתווה לזו של גידולי שד אחרים במהלך העשור השני שלאחר האבחנה.
מה משפיע על תוחלת החיים בטריפל נגטיב?
הפרוגנוזה, או התחזית הרפואית, מושפעת משילוב ייחודי של מגוון מרכיבים, כמו גיל התפרצות המחלה, הגישה הטיפולית, המצאות גרורות, הישנות ועוד.
בזכות מחקרים פורצי דרך וחדשנות ביו-רפואית שהתרחשו בעשורים האחרונים, כיום קיימים טיפולים מאריכי חיים ומשפרי שרידות עבור סרטן טריפל נגטיב. קווי הטיפול החדשים והאפשרות להתאים בין הטיפול לסוג הגידול הסרטני הובילו לשינוי ניכר בניהול המחלה, וכיום הפרוגנוזה הרפואית של סרטן שד טריפל נגטיב טובה יותר מבעבר.
אולי אתם בכלל לא חייבים כימותרפיה? תחסכו לעצמכם בזבוז זמן יקר ותופעות לוואי!
להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל השאירו פרטים בטופס המצורף או בווצאפ ⇐⇐
תוצאות הבדיקה הראו שיש טיפול מתאים ויעיל כנגד הגידול,הייתה השפעה חד משמעית על תוצאות הטיפול.
מהו הטיפול בטריפל נגטיב?
נוכחות הרצפטורים על גבי תאי הגידול מאפשרת טיפול במרבית גידולי סרטן השד. בשל היעדר הקולטנים ER, PR ו-2HER על גבי התאים בגידול טריפל נגטיב, היה צורך במציאת טיפולים אשר פועלים במנגנונים אחרים.
מרבית הטיפולים משלבים בין ניתוח, קרינה וטיפולים תרופתיים סיסטמיים. התרופות שניתנות במסגרת הטיפול הסיסטמי משתנות בהתאם לפרמטרים שונים התלויים בחולה ובגידול, כמו גיל החולה, היסטוריה רפואית רלוונטית, גנטיקת הגידול, שלב אבחון המחלה ועוד. בין הטיפולים המקובלים:
• כימותרפיה – טיפול כימותרפי לטריפל נגטיב מקובל עד היום, אך עקב תופעות הלוואי הקשות המאפיינות טיפול כימותרפי, מטופלים ומטפלים רבים נוטים להעדיף טיפולים סיסטמיים אחרים. במשך עשורים הושקעו מאמצים רבים למציאת טיפול מוצלח ונסבל יותר עבור המטופלים, וכיום ניתן לטפל בחלק ממצבי סרטן שד טריפל נגטיב ללא כימותרפיה.
• מעכבי PARP – חלבון PARP הוא חלבון הנמצא בתוך תאי הגוף באופן תקין, אשר נועד לסייע בתיקון DNA בעת שכפול תאים בריאים וחולים כאחד. פגיעה במנגנון הפעולה של חלבון זה לא מאפשרת את שכפול תאי הסרטן, ומובילה בסופו של דבר למות התאים. מעכבי PARP כמו Lynparza ו-Talzenna אושרו בשנים האחרונות כטיפול לסרטן שד מתקדם שנמצא שלילי ל-2HER בנשאים למוטציות BRCA.
• אימונותרפיה – אימונותרפיה הוא טיפול הנעזר במערכת החיסונית של הגוף במטרה להשמיד את תאי הגידול הסרטני. לטיפולים אלו תופעות לוואי הקשורות בהפעלה ביתר של מערכת החיסון, כמו תסמינים דמויי שפעת, גרד, פריחות ועוד. בשנים האחרונות אושרו מספר תרופות אימונולוגיות לסרטן השד טריפל נגטיב, אך יש לבדוק התאמה טרם תחילת הטיפול באמצעות בדיקות גנטיות ייעודיות.
טיפול בטריפל נגטיב בלי כימותרפיה - האם זה אפשרי?
בשנים האחרונות, באמצעות מחקר מתקדם וטכנולוגיות חדישות, ניתן להתאים טיפול תרופתי מותאם ויעיל עבור סרטן שד טריפל נגטיב, ובמקרים מסויימים אף להמנע מכימותרפיה ומתופעות הלוואי הקשות שמאפיינות טיפול זה.
על מנת לברר התאמה לטיפול ללא כימותרפיה, נהוג לבצע בדיקות גנטיות ייעודיות הבוחנות פרמטרים מולקולרים שונים בתאי הגידול. תוצאות הבדיקות יכולות לאפשר טיפול ממוקד, יעיל, מדוייק ומותאם למאפייני הגידול של החולה – עם מינימום תופעות לוואי ומינימום טיפולים מיותרים.
לסיכום
בזכות טיפולים רפואיים המאפשרים שליטה טובה יותר על מהלך המחלה, עצירתה ואף הבאה לריפוי, בשנים האחרונות הפרוגנוזה של חולות וחולי סרטן השד טריפל נגטיב השתפרה משמעותית תוך הקפדה על שמירת איכות החיים וצמצום תופעות הלוואי המאפיינות את הטיפולים הכימותרפיים.
אתם מוזמנים לפגישת יעוץ אישית ללא עלות, בה תוכלו לקבל את כל המידע שחשוב לכם להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל.
השאירו פרטים בטופס המצורף או בווצאפ משמאל ונדאג לחזור אליכם⇐⇐