סרטן לבלב גרורתי (שלב 4): המדריך המלא למטופל ולמשפחתו
סרטן לבלב הוא שם לקבוצת מחלות ממאירות שמקורן בלבלב, איבר מפריש הנמצא בחלק העליון של הבטן.
כ-85% מסרטני הלבלב משתייכים לקבוצת האדנוקרצינומות ומדריך זה יתמקד בסרטנים אלה.
הפרטים במדריך זה מבוססים על סקירות מומחים של הספרות המקצועית העדכנית בעולם נכון ליולי 2018.
מהו סרטן לבלב גרורתי?
התקדמות סרטן לבלב, כמו מחלות ממאירות רבות אחרות, מוגדרת בשלבים בין 1 ל-4. שלבים אלה מסייעים להתאים לכל חולה את הטיפול המתאים לו והם משקפים למעשה את מידת התקדמות המחלה.
ככל שהמחלה מתקדמת יותר ומורכבת יותר לטיפול כך היא מדורגת גבוה יותר. עוד על דירוג סרטן לבלב קראו את המדריך שלנו.
בשלב 4, הגידול הראשי בלבלב כבר שלח גרורות לאיברים מרוחקים מהלבלב. לכן סרטן לבלב בשלב 4 נחשב לסרטן גרורתי.
למה קשה לטפל בסרטן לבלב גרורתי שלב 4?
הטיפול הטוב ביותר עבור סרטן לבלב הוא הסרה ניתוחית של הגידול בלבלב. הסרה של הגידול בלבלב בשלב מוקדם של המחלה יכולה להפחית משמעותית את הסיכוי שהגידול שלח גרורות ולהאריך את תוחלת החיים של החולים ואף להביא לריפוי.
בסרטן לבלב גרורתי, הגידול הראשי כבר שלח גרורות לאיברים מרוחקים, כך שכריתתו של הגידול הראשי לא תסייע למניעת התפשטות המחלה.
לכן, בסרטן לבלב גרורתי לא מבצעים ניתוחים לשם ריפוי המחלה ויש לעבור לטיפולים שמטפלים לא רק בגידול הראשי, אלא גם בגרורותיו.
מה האפשרויות הטיפוליות בסרטן לבלב מתקדם?
כאמור, בסרטן לבלב גרורתי, הטיפולים התרופתיים מחליפים את הטיפולים הניתוחיים כאמצעים המובילים לשיפור תוחלת החיים. הטיפולים התרופתיים, בניגוד לניתוח, פוגעים בתאים הסרטניים בכל הגוף, הן בגידול הראשי והן בגרורות באיברים מרוחקים מהלבלב.
באופן מסורתי, היוו התרופות הכימותרפיות את הטיפול המרכזי להאטת התקדמות הסרטן בגוף.
עם זאת, בשנים האחרונות הצטרפו אליהן תרופות נוספות כגון תרופות ביולוגיות ואימונותרפיות שהצליחו להראות יעילות ובטיחות בקבוצות מסוימות של חולים. כמו כן, כימותרפיות חדשות נבדקות כל העת כמו גם בשילוב בין מספר סוגי כימותרפיה באותו הטיפול.
בעוד שלרוב החולים יומלץ לבצע טיפולים כימותרפיים בקווי הטיפול הראשונים, יוכלו המטופלים לבחור גם לבצע בדיקות התאמה לטיפולים ביולוגיים ואימונותרפיים. טיפולים אלה נסמכים על תכונות יחודיות בתאי הגידול של חולים מסוימים, כדי לפגוע באופן ספציפי בתאי הסרטן תוך שיפור יעילות הטיפול והפחתת תופעות הלוואי.
כימותרפיה לסרטן לבלב דרגה 4
טיפול כימותרפי הוא הטיפול הבסיסי עבור חולי סרטן לבלב מתקדם, כמו גם עבור סרטנים רבים אחרים שמגיעים למצב מתקדם או גרורתי. תרופות כימותרפיות פוגעות בתהליכים שמשותפים לרוב תאי הגוף, אך עובדים באופן בולט יותר בתאי הסרטן. כך, מצליחות תרופות כימותרפיות להאט את התקדמות המחלה ולהביא באופן משמעותי סטטיסטית ורפואית לתוחלת חיים ארוכה יותר באלו הבוחרים להיות מטופלים בהן.
עם זאת, מכיוון שכימותרפיות אינן עובדות באופן ספציפי על תאי הסרטן, הן נוטות לגרום לנזק גם לתאים בריאים ולגרום לנזקים גופניים שיתבטאו בתופעות לוואי מוכרות ובהן נשירת שיער, שלשולים ופגיעה במערכת החיסון.
על אף שכימותרפיות נוטות לגרום לתופעות לוואי חשוב לזכור שכימותרפיות יכולות להקל גם על תסמיני המחלה במידה משמעותית וכך, סך הכל, לשפר את איכות החיים של המטופלים.
איך בוחרים טיפול כימותרפי בסרטן לבלב?
בחירת התרופות הכימותרפיות משתנה בין חולה לחולה ומושפעת מיכולת החולה לעמוד בתופעות הלוואי של הטיפולים, כמו גם מהעדפותיו האישיות.
למטופלים במצב גופני טוב יומלץ בדרך כלל לבצע טיפולים כימותרפיים שישלבו מספר כימותרפיות. זאת בזמן שמטופלים במצב גופני טוב פחות, יומלצו טיפולים חזקים פחות שמלווים בפחות תופעות לוואי, הכוללים לרוב כימותרפיה יחידה.
מחקרים מעידים שחולים מסוימים הנושאים מוטציות מסוג BRCA1 או BRCA2 יגיבו באופן שונה לכימותרפיות משאר החולים ויפיקו תועלת מיוחדת מכימותרפיות מסוימות (כגון FOLFOX- שילוב של 3 כימותרפיות). מוטציות אלה נפוצות בישראל, בעיקר בקרב אשכנזים, ויכולות להופיע במעל ל-2.5% מהחולים.
כמו כן, בחולי סרטן הנושאים מוטציה מסוג BRCA נמצא שכימותרפיה חדשנית מסוג PARP יכולה להיות יעילה במיוחד בסרטני שד ושחלות. מידע ראשוני מצביע שכימותרפיה חדשנית זו יכולה להביא להישגים דומים גם בסרטן לבלב במטופלים שנושאים את המוטציה BRCA, אך המידע בנוגע ליעילות זו עדיין ראשוני.
תרופות ביולוגיות לסרטן לבלב מתקדם
תרופות ביולוגיות, בניגוד לכימותרפיות, מתוכננות לפגוע באופן מדויק יותר בתאי הגידול. כך, הן מספקות יעילות טיפולית תוך תופעות לוואי מועטות יחסית.
נכון להיום, טיפולים ביולוגיים בסרטן לבלב נמצאים עדיין בשלבי הוכחת יעילות והם מומלצים רק בשילוב עם טיפולים כימותרפיים יחודיים.
טיפולים ביולוגיים שעשו שימוש בתרופות שמכוונות נגד הקולטן EGFR, המבוטא לעיתים תכופות על פני גידולי לבלב, הראו יעילות מסוימת בשילוב עם טיפול כימותרפי, לעומת טיפול כימותרפי בלבד.
אחת מתרופות אלה, erlotinib, אף אושרה בארצות הברית לטיפול בסרטן לבלב גרורתי או מתקדם בשילוב עם הכימותרפיה- gemcitabine הידועה גם כ-Gemzar או גמזר.
תרופה ביולוגית נוספת שנמצאת כיעילה באופן חלקי נגד סרטן לבלב גרורתי היא brvacizumab, או אווסטין (AVASTIN). התרופה, שפועלת נגד מנגנון פיתוח כלי הדם של הגידול, שבא לידי ביטוי בחלבון VEGF, הצליחה להאריך את תוחלת החיים של החולים בצורה צנועה, אך מובהקת סטטיסטית לעומת טיפול בכימותרפיה ובתרופה ביולוגית נוספת.
אימונותרפיה בסרטן לבלב גרורתי
תרופות אימונותרפיות משנות כבר היום את האופן שבו אנחנו מטפלים בסוגי סרטן רבים. במספר רב של סוגי סרטן, קנו לעצמן התרופות האימונותרפיות מקום של כבוד היסטורי ביכולת שלהן להאריך תוחלת חיים ולשפר משמעותית את איכות החיים עם מיעוט של תופעות לוואי.
למרות שאין אף אימונותרפיה שפותחה ישירות עבור סרטן לבלב, נבדקה יעילות של אחת התרופות האימונותרפיות המרכזיות, קיטרודה, גם על חולי סרטן לבלב. במחקרים אלו הודגם שחולי סרטן לבלב שמבטאים תכונות מסוימות בתאי הגידול שלהם, יוכלו להפיק תועלת מיוחדת מהטיפול.
מטופלים שהתאים הסרטניים שלהם מבטאים תכונות ביולוגיות מסוימות, כגון עומס מוטציות גבוה (MSI-H) או פגם במנגנון תיקון בשם dMMR נוטים להפיק תועלת גדולה יותר מאימונותרפיה, במיוחד כזו הפוגעת בחלבון PD-1.
תרופה מפורסמת שכבר אושרה לטיפול בחולי סרטן לבלב בעלי מאפיינים אלה היא קיטרודה (pembrolizumab) . התרופה אושרה על ידי מנהל התרופות האמריקני, ה-FDA, עבור כל סוגי הסרטן שמבטאים את התכונות הביולוגיות האלה, לרבות סרטן לבלב.
המפתח להתאמת הטיפול - בדיקות מתקדמות?
כאמור, המפתח להתאמת טיפול יעיל לסרטן לבלב גרורתי, יותר בין אם הוא כימותרפי, ביולוגי או אימונולוגי עובר בבדיקת התאמה לטיפול. הבדיקות נערכות לרוב על תאים שהוצאו מהגידול באמצעות ביופסיה. בדיקות מתקדמות אלה, הנערכות לרוב במעבדות בחו"ל, יוכלו לאתר מוטציות ומרכיבים שונים בתאי הגידול שיסייעו להכווין את המטופלים למשטר הטיפולים היעיל ביותר עבור מצבם הייחודי.
כאמור, בין הבדיקות החשובות שיוכלו לספק מידע בנוגע ליעילות הטיפולים האימונותרפיים הן הבדיקות לעומס מוטציות ולפגם במנגנון התיקון dMMR.
ניסויים קליניים בסרטן לבלב שלב 4
ניסויים קליניים בסרטן לבלב הם לרוב טיפולים בתרופות חדשניות שטרם אושרו להפצה מסחרית אך עלו כבטוחים וכיעילים בשלבי בדיקה מעבדתיים שונים.
המחקרים הקליניים מתבצעים בדרך כלל ברמת בית החולים ובמצבים של סרטן לבלב גרורתי, ממליצים גופים קליניים להצטרף אליהם, כדי לזכות בטיפול חדשני בהקדם, עוד לפני הליכי האישור הבירוקרטיים של התרופות.
ההצטרפות לניסויים אינה כרוכה בתשלום, גם אם התרופות המסופקות במהלכן יקרות מאוד.
עם זאת, לא כל חולי סרטן הלבלב בשלב מתקדם יוכלו להשתתף במחקרים, מכיוון שלכל מחקר תנאי קבלה יחודיים להבטחת אמינות מירבית של המידע הנאסף בו.
חשוב שתדע שבמסגרת כל ניסוי קליני תוכל לפרוש בכל שלב ולעבור לטיפול המקובל מיד שתבקש לעשות כן.
מה הן תופעות הלוואי לטיפול בסרטן לבלב מתקדם?
תופעות הלוואי הנובעות מהטיפול בסרטן לבלב גרורתי אינן שונות במידה משמעותית מתופעות הלוואי הנובעות מטיפול בכל סרטן גרורתי אחר. עם זאת, סרטן לבלב, כמחלה, יכול להביא לתופעות לוואי יחודיות ובהן צהבת חסימתית, דיכאון, כאב בטן או גב, אבדן במשקל ותיאבון ירוד, סוכרת או בעיות קרישה.
תופעות הלוואי הנגרמות מטיפול בסרטן לבלב משתנות בין טיפול לטיפול ונגזרות גם מעצימות הטיפולים, המתבטאת במינון התרופות, למשל.
חשוב לזכור שמטופלים שונים מגיבים שונה לטיפולים ויתכן שחולים מסוימים ירגישו רק חלק מתופעות הלוואי בזמן שאחרים ירגישו אחרות. תופעות לוואי נפוצות של אחת הכימותרפיות הנפוצות בהן נעשה שימוש בסרטן לבלב (גמציטבין) כוללות: תסמיני שפעת, חום, עייפות, בחילות, הקאות, ירידה בתיאבון וספירות דם נמוכות.
משטר כימותרפי נוסף בו נעשה שימוש בסרטן לבלב בשלב 4 הוא FOLFOX, טיפול תרופתי זה נוטה לגרום לנשירת שיער, כאב ידיים ורגליים, פריחה, שלשולים, עצירות, בחילות והקאות וצרבת.
לתרופות ביולוגיות ואימונולוגיות, על אף שהן ממוקדות יותר לתאי הסרטן, גם יש תופעות לוואי. תופעות אלה יכולות להיות דומות במקצת לתופעות הלוואי של כימותרפיה (הרגשה דמוית שפעת, שלשולים ופריחה למשל), אך הן נוטות להופיע בפחות חולים ובמידה חמורה פחות מתופעות הלוואי של הטיפולים הכימותרפיים.
מרקרים להתקדמות סרטן לבלב מתקדם
קיימות מספר דרכים לנטר את התקדמות המחלה ויעילות הטיפול בסרטן לבלב בשלב 4. בין הסמנים האובייקטיבים המובילים שמעידים על התגובה לטיפול נמצא הנוגדן CA 19-9. ירידה בכמויות הנוגדן בדם המטופל לאחר הטיפול קושרה במספר מחקרים להארכת תוחלת החיים הצפויה, כך שירידה משמעותית יותר משמעה תגובה טובה וארוכה יותר לטיפול. עם זאת, כ-15% מהמטופלים מפגינים תכונה מיוחדת של הדם שמונעת מהסמן להיות אמצעי מעקב יעיל עבורם.
במחקר שבחן מעל ל-10,000 חולי סרטן לבלב מתקדם וגרורתי נמצא שהזמן שחלף ללא התקדמות המחלה לאחר הטיפול הוא הגורם שיכול לחזות באופן הטוב ביותר את תוחלת החיים של המטופלים.