סרטן שד דלקתי: מהו וכיצד ניתן לטפל בו?
מה זה סרטן שד דלקתי?
סרטן שד דלקתי הוא מחלה פולשנית נדירה שבה תאי הסרטן חוסמים את צינורות הלימפה באזור השד וגורמים ליצירת מראה אופייני של שד אדום, חם ונפוח. למרות שמו, אין קשר בין סרטן שד דלקתי לבין דלקת, אך השם בשימוש עקב המראה האופייני לשד בסוג סרטן זה, המזכיר לרבים תהליך דלקתי.
סרטן השד זהו סוג סרטן המתקדם במהירות, לעיתים אף תוך שבועות בודדים או חודשים. כיוון שכך, לרוב הפנייה לטיפול והאבחנה מתבצעות כשהסרטן מצוי בשלב מתקדם יחסית, עובדה המעצימה את החשיבות בקבלת טיפול יעיל באופן מיידי.
כיוון שמדובר במחלה מורכבת המתקדמת במהירות, עבור רוב הנשים קבלת הבשורה מלווה בקושי רגשי משמעותי. לצד הקושי הגדול, כדאי לזכור שבעשורים האחרונים חלה התקדמות משמעותית בטיפול בסרטן שד דלקתי, וכיום הטיפול מתבצע בגישה רב-מערכתית ומותאמת אישית המוכחת כמשפרת את הפרוגנוזה. דוגמה לטיפול שכזה הוא טיפול מסוג Targeted therapy, שהוא טיפול מותאם אישית לגידול מסוג HER-2 חיובי הניתן לחולות בסרטן שד דלקתי שעבר אפיון גנטי ייחודי באמצעות בדיקה גנטית מתאימה, ונמצא מתאים לטיפול ביולוגי.
איך מאבחנים סרטן שד דלקתי?
בניגוד לסוגי סרטן אחרים, בסוג סרטן זה לא אופייני למצוא "גוש בשד", ולרוב המטופלות ניגשות לגורם המטפל בגלל שינויים במראה השד:
- הופעה מהירה של תסמיני דלקת בשד (שד נפוח, חם ואדום) שאינם מגיבים לטיפול אנטיביוטי
- עור מחוספס המזכיר קליפת תפוז ("Peau D’orange")
- המצאות גוש בשד או באיזור בית השחי אפשרית
במידה ועולה חשד לסרטן שד דלקתי, הרופא או הרופאה המטפלים יבצעו ביופסיה של השד על מנת לשלול או לאשש את האבחנה.
הביופסיה לרוב כוללת נטילת דגימה שטחית מעור השד בלבד, אך במצבים מסויימים ייתכן כי תבוצע ביופסיה עמוקה יותר בליווי בדיקת אולטרה-סאונד.
במידה ותוצאת הביופסיה מעידה על סרטן שד דלקתי, לרוב יבוצעו בדיקות המשך כגון MRI, PET-CT, מיפוי עצם ובדיקות דם נוספות על מנת לקבל תמונה טובה יותר בנוגע לשלב המחלה (Stage I-IV), היקף המחלה והמשך הטיפול הנדרש.
אולי אתן בכלל לא חייבות כימותרפיה? תחסכו לעצמם בזבוז זמן יקר ותופעות לוואי!
להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל השאירו פרטים בטופס המצורף או בווצאפ ⇐⇐
אולי אתן בכלל לא חייבות כימותרפיה? תחסכו לעצמם בזבוז זמן יקר ותופעות לוואי!
להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל השאירו פרטים ונדאג לחזור אליכם⇐⇐
פרופסור רון, מומחה באונקולוגיה – פי 6 יותר הצלחות בכיווץ הגידול, בחולים שקיבלו טיפול מותאם אישית
מהו הטיפול לסרטן שד דלקתי?
טיפול בסרטן שד דלקתי תלוי בגורמים רבים, כגון השלב שבו נמצא הגידול, האפיון הגנטי הספציפי של הגידול ומאפיינים נוספים של הגידול ושל המטופלת. בנשים הסובלות מסרטן שד דלקתי שאינו גרורתי, הטיפול ברוב המקרים מורכב מניתוח להסרה או הקטנה של הגידול ומטיפולים שמבוצעים לפני הניתוח ולאחר הניתוח. טיפול לפני הניתוח הוא טיפול שמטרתו להקטין את הגידול ולשפר את סיכויי ההצלחה של הניתוח. הפרוטוקול הטיפולי כולל מתן כימותרפיה ובמקרים מסויימים גם טיפול הורמונלי וטיפול ביולוגי, טיפול המהווה את חוד החנית בטיפולים לסרטן שד.
טיפול ביולוגי, הקרוי גם טיפול מוכוון מטרה או Targeted Therapy, הוא טיפול מותאם אישית הלוקח בחשבון את המוטציות הגנטיות שאופייניות לגידול. בטיפול זה יוצרים פרופיל גנטי לגידול הסרטני ומתאימים את הטיפול למאפיינים הייחודיים של הגידול. טיפול מוכוון מטרה הוכח כמשפר את תוצאות הטיפול לטווח הרחוק וכמפחית את הסיכוי להישנות המחלה, ופותח דלת לטיפול מדוייק יותר ובעל פרופיל תופעות לוואי מצומצם ביחס לתרופות מהדור הישן.
לאחר מתן טיפול טרום ניתוחי (הכולל או שאינו כולל טיפול מוכוון מטרה) ובהתאם למצב החולה, יבוצע ניתוח לכריתת השד ובלוטות הלימפה הסמוכות (Radical Mastectomy). בהתאם לרצון המטופלת ולמצבה לאחר הניתוח, לרוב ניתן לבצע שחזור של השד בשלב מאוחר יותר. לאחר ההחלמה מהניתוח ברוב המקרים יינתן טיפול קרינתי וייתכן כי יינתן בנוסף המשך של הטיפול הביולוגי או הכימותרפי שניתן בשלב הטרום הניתוחי.
אתן מוזמנות לפגישת יעוץ אישית ללא עלות, בה תוכלו לקבל את כל המידע שחשוב לכם להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל.
השאירו פרטים בטופס המצורף או בווצאפ משמאל ונדאג לחזור אליכם⇐⇐
אתן מוזמנות לפגישת יעוץ אישית ללא עלות, בה תוכלו לקבל את כל המידע שחשוב לכם להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל.
השאירו פרטים ונדאג לחזור אליכם⇐⇐
לסיכום
סרטן שד דלקתי הינו מחלה נדירה יחסית, המתקדמת במהירות ומצריכה תגובה מיידית לטיפול יעיל.
בזכות חדשנות רפואית וטכנולוגיה מתקדמת, כיום קיימת אפשרות לטפל באופן מותאם אישית בסוג הגידול הייחודי ובכך לשפר את הפרוגנוזה הטיפולית ולהפחית את חזרת הגידול בהמשך החיים.
מומלץ להתייעץ בנוגע לבדיקת התאמה גנומית לטיפול מוכוון מטרה ולמידת ההתאמה לטיפול שכזה.