סרטן נשים גניקולוגי - המדריך השלם לבדיקה להתאמת הטיפול
מדי שנה מאובחנות בישראל כ-1,000 נשים הסובלות מגידולים סרטניים גינקולוגיים, בהן יכולות לחלות נשים בלבד. קיימות חמש משפחות של גידולים ממאירים גינקולוגיים אשר מקורם באיברי הרבייה של האישה, ביניהם סרטן השחלה וסרטן הרחם, הנבדלים זה מזה באופן הטיפול, הפרוגנוזה (הצפי הרפואי), גורמי הסיכון ומאפייני הגידול.
סרטן השד הינו גידול נוסף השכיח בקרב נשים, אך עלול להתפתח גם בגברים. בישראל מאובחנות מדי שנה כ-5,000 חולות סרטן שד חדשות, וזהו הסרטן השכיח ביותר בקרב נשים בישראל ובעולם.
תהליכי האבחון והטיפול בסוגי סרטן אלו משתנה בהתאם למאפייני הגידול הייחודים, בדירוג המחלה, מיקום הגידול, מידת התפשטות ועוד. כיום קיימות אפשרויות טיפול מתקדמות עבור סוגים רבים של סרטנים, ובייחוד עבור סרטנים נשיים, כמו סרטן השד, סרטן השחלה וסרטן הרחם.
בזכות חדשנות רפואית ועשרות שנים של מחקר מעמיק, ניתן כיום להעניק טיפול מותאם אישית לחולות רבות, ובכך להפחית את תופעות הלוואי ולשפר את הפרוגנוזה הייחודית.
בדיקה גנטית פשוטה מאפשרת לקבל תמונה רחבה של המאפיינים המולקולריים והגנטיים הייחודים של כל גידול, על מנת לבצע את ההתאמה הטובה ביותר בין המטופלת, הגידול והטיפול האופטימלי.
סרטן השד
סרטן השד הינו מחלה שכיחה מאד בקרב נשים בישראל, וכיוון שכך, מדובר במחלה נחקרת מאד ובעלת סיכויי החלמה גבוהים, בפרט במידה ואובחנה בשלביה המוקדמים. טיפול בסרטן שד משתנה בהתאם לפרמטרים רבים כגון סוג הגידול, גיל האבחנה, השלב בו המחלה התגלתה, גורמים גנטיים ועוד. בין אפשרויות הטיפול המקובלות קיימות אופציות ניתוחיות, כימותרפיה, טיפולים בקרינה, טיפול מוכוון מטרה (נקרא גם טיפול ביולוגי), טיפול אימונולוגי (אימונותרפיה) וטיפול הורמונלי (טיפל אנדוקריני).
מטופלות רבות עשויות להיות מתאימות לבדיקה שעוזרת למצוא טיפול מותאם אישית ולהרוויח מהתאמת הטיפול לסוג הגידול, אך קיימים מצבים בהם מומלץ במיוחד לבצע בדיקת התאמה, ביניהם:
- מחלה גרורתית
טיפול מוצלח בסרטן שד גרורתי יכול לעכב את צמיחתן והתפשטותן של הגרורות ולהאריך את החיים בצורה משמעותית. הטיפולים הרפואיים המוצעים כיום מאפשרים שליטה טובה יחסית על התקדמות המחלה לפרקי זמן ארוכים מבעבר, תוך הקפדה על שמירת איכות החיים והארכת תוחלת החיים.
אחד הפרמטרים המשמעותיים ביותר בעת בחירת הטיפול הוא הגנטיקה הייחודית של הגידול, ונמצא כי התאמה טובה בין הגידול לטיפול משפר פרוגנוזה ומאריך חיים בסרטן שד גרורתי. - סרטן שד טריפל נגטיב
טיפול בסרטן השד מסוג טריפל נגטיב שונה מטיפול בסרטני שד אחרים, בשל המאפיינים המולקולרים של גידול זה והיעדר הקולטנים ER, PR ו-2HER על גבי התאים הסרטניים. קיימות מספר אסטרטגיות טיפול בסרטן שד טריפל נגטיב, ופרוטוקול הטיפול והתרופות שניתנות משתנים מחולה לחולה. בין הטיפולים המקובלים קיימים משלבים של טיפולים כימותרפיים, מעכבי PARP (כמו Lynparza ו-Talzenna) וטיפולים אימונולוגיים המצריכים התאמה באמצעות בדיקה גנטית.
עד לאחרונה, הטיפול בסרטן שד טריפל נגטיב היה מבוסס בעיקרו על טיפולים כימותרפיים, המלווים בתופעות לוואי קשות ובהיתכנות גבוהה לתגובה מוגבלת של גידולים מסוג טריפל נגטיב. כיום קיימות אופציות מתקדמות לטיפול בסרטן טריפל נגטיב באמצעות טיפולים מותאמים אישית, המכוונים נגד מאפייני הגידול של החולה ומאפשרות טיפול ממוקד, יעיל, מדוייק ועם פחות תופעות לוואי.
כיוון שכך, מטופלות רבות בוחרות לבצע בדיקות גנטיות להתאמה אישית של המשלב הטיפולי. - הישנות סרטן שד לאחר החלמה
נשים שעברו טיפולים שונים לסרטן שד מקומי נמצאות בסיכון גבוה יותר להישנות גידול מקומי (באחד משני השדיים), אזורי (בלוטות לימפה בבית השחי, בצוואר או בבית החזה) ולהישנות מרוחקת (גרורה של הסרטן המקורי שהתפתחה באיזור מרוחק בגוף).
הישנות של סרטן השד לאחר תקופת החלמה ממושכת מצריכה בדיקה ראשונית על מנת להבין האם הגידול הוא גידול מסוג חדש ובעל מאפיינים אחרים מהגידול המקורי, או הישנות של הגידול המקורי.
בחלק משמעותי ממקרי ההישנות, הגידול החדש יהיה בעל מאפיינים של הגידול המקורי. המשמעות הטיפולית של מידע זה משתנה בהתאם לאופן הטיפול בגידול המקורי, למאפייני הגידול החדש, למיקום שלו, מידת ההתפשטות ועוד. איפיון הגידול מבחינה מולקולרית וגנטית עשוי להיטיב עם המטופלת, ולסייע בהתאמת הטיפול תוך כדי התחשבות במאפיינים נוספים. - התקדמות המחלה וחוסר תגובה לטיפול
במידה והסרטן אינו מגיב לטיפולים המקובלים, הוא צפוי להתקדם ולשלוח גרורות לאיברים נוספים בגוף. על מנת למנוע התקדמות של המחלה, נהוג להחליף בין קווי הטיפול בתקווה להצליח לעצור את התפתחות הגידול.
במקרים רבים התאמת טיפול המבוסס על מאפיינים גנטיים ומולקולריים של הגידול עשויה להביא לתוצאות טיפוליות טובות יותר, באמצעות אפיון "עקב האכילס" של הגידול. כך, לדוגמא, גידול שנמצא כי רגיש להורמונים יטופל בטיפול הורמונלי, בעוד סרטן המתאפיין במוטציות גנטיות אחרות יכול להמצא מתאים לטיפול אימונותרפי במידה ומאובחן. היכולת לבצע בדיקות גנטיות ולאפיין בצורה מיטיבית את הגידול הינם תולדה של עשרות שנים של מחקר מתקדם בתחום הסרטן, ועשויים להיות קריטיים בעת ההחלטה על הטיפול המתאים ביותר עבור החולה. תוצאות הבדיקות עשויות לאפשר טיפול ממוקד, יעיל, מדוייק ומותאם בצורה טובה יותר לגידול של החולה, ובכך לשפר את הפרוגנוזה ולצמצם את היקף תופעות הלוואי הקשות של הטיפולים הכימותרפיים.
את מוזמנת לפגישת יעוץ אישית ללא עלות, בה תוכלי לקבל את כל המידע שחשוב לך להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל.
השאירי פרטים בטופס או בווצאפ משמאל ונדאג לחזור אליך בהקדם⇐⇐
סרטן הרחם וסרטן רירית הרחם
סרטן הרחם הוא הסרטן הגינקולוגי השכיח ביותר בארץ ובעולם, והוא מתייחס לגידולים ברקמת הרחם או ברירית הרחם.
במקרים רבים, האבחון במחלה מתבצע בעקבות דימום נרתיקי המופיע בשלבים מוקדמים של המחלה, עובדה התורמת רבות לאחוזי הריפוי הגבוהים יחסית במחלה זו.
במידה והגידול אינו מפושט, כריתת רחם (היסטרקטומיה), עם כריתת החצוצורת והשחלות או בלעדיה, הינה הטיפול הראשוני בחולות סרטן רחם מקומי.במידה והגידול התפשט בחלל הבטן או לאיברים נוספים, לעיתים מבוצעים ניתוחים רחבים יותר, במטרה להוציא כמה שיותר מתאי הגידול (ניתוח Debulking) או להרחיק את איברי הבטן הסמוכים (ניתוח אקסטנציה).
בנוסף לטיפול הניתוחי, לעיתים קרובות מוצעים טיפולים משלימים בקרינה או בכימותרפיה, במטרה להקטין את הגידול, להשמיד תאים סרטניים שנשארו בגוף, להפחית סיכון להישנות המחלה בעתיד או להקל על תסמיני המחלה (טיפול פליאטיבי).
במקרים מסויימים בהם המחלה מתקדמת ולא מגיבה לטיפול, חזרה לאחר תקופת החלמה או התגלתה בשלב גרורתי, טיפול מוכוון מטרה לסרטן הרחם, טיפול אימונולוגי או טיפול הורמונלי יכולים לסייע כקווי טיפול נוספים פרט לניתוח, קרינה וכימותרפיה.
בנוסף, קיימים מצבים מיוחדים בהם נמצא כי טיפול מותאם לגידול יכול להתאים כקו טיפול ראשון לאחר ביצוע איפיון גנטי ומולקולרי של הגידול.
כך, למשל, נמצא כי טיפול אנדוקריני יכול להתאים כקו טיפול התחלתי למטופלות שמעוניינות להמנע מתופעות הלוואי של כימותרפיה והגידול שלהן חיובי ל-ER (רצפטור לאסטרוגן). באופן דומה, טיפול אימוני יכול להיות מוצע בתנאים מסויימים לחולות סרטן רחם מתקדם בעלות מוטציות ספציפיות בגידול, כתלות בפרמטרים שונים.
איפיון גנטי ומולקולרי מתקדם מאפשר לבצע התאמה מיטבית של הטיפול לגידול ולמטופלת, ובכך לשפר את הפרוגנוזה ולהקל על תופעות הלוואי המאפיינות את הטיפולים האנטי-סרטניים. עבור מטופלות מסויימות, ובפרט מטופלות של סרטן רחם מתקדם או גרורתי, היכולת לבצע בדיקה גנטית פשוטה ולאפיין את הגידול עשוייה לסייע בקבלת ההחלטה על המשך הטיפול, לשלול טיפולים כימותרפיים מסויימים שאינם יעילים ולהתאים טיפולים מוכווני מטרה.
לקביעת פגישת יעוץ ללא עלות בנוגע לבדיקות וטיפולים מתקדמים לסרטן הרחם וסרטן רירית הרחם השאירי פרטים בטופס או בוואטצפ משמאל ונדאג לחזור אליך בהקדם⇐⇐
סרטן השחלה
סרטן השחלה הינו הגידול הגינקולוגי השני בשכיחותו (אחרי סרטן רירית הרחם), וכ-350 נשים מאובחנות מדי שנה בישראל.
מרבית החולות מתגלות בשלב מתקדם של המחלה, וקיים קושי משמעותי באבחון מוקדם עקב מיעוט תסמינים.
כיוון שגילוי המחלה מתבצע כאמור בשלב מאוחר לרוב, יש צורך בטיפול אגרסיבי במטרה להשיג שליטה מהירה וטובה ככל הניתן בהתקדמות המחלה.
טיפול ניתוחי הינו קו מרכזי בטיפולים לסרטן השחלות, בהתאם לשלב שבו אובחנה המחלה ולמידת ההתפשטות שלה.
במצבים רבים יוצע טיפול כימותרפי על מנת להפחית את הסיכון להישנות המחלה, להשמיד תאים סרטניים שנותרו בגוף לאחר הניתוח, להאט את קצב התקדמות המחלה או לסייע בהשגת שליטה במידה והמחלה חזרה. במקרים נדירים יוצע טיפול קרינתי במקביל לטיפולים הללו.
לצד הטיפולים המקובלים, בשנים האחרונות מקובל יותר ויותר לטפל בסרטן השחלות באמצעות טיפולים ביולוגיים ואימוניים (חיסוניים), הקרויים גם טיפולים מוכווני מטרה. תרופות כמו Avastin ומעכבי PARP הפכו נפוצות יותר כטיפול בסרטן השחלות, וניתנות למטופלות רבות כחלק מהפרוטוקול הטיפולי. עם זאת, קיים יתרון במתן הטיפולים הללו בשלב מוקדם ככל הניתן, על מנת להגיע לשליטה מקסימלית במחלה במהירות המירבית.
מטופלות שיכולות להימצא מתאימות לטיפולים אלו הן לרוב מטופלות שבגידול שלהן קיימת מוטציה ספציפית, כמו מוטציה לגן dMMR/MSI-H. במידה ולא קיימת מוטציה בגן זה, קיימים משלבים של כימותרפיה עם טיפולים נוספים היכולים לסייע להשגת שליטה על המחלה.
כיוון שמדובר בגידול אגרסיבי, יש חשיבות גבוהה להתאמת טיפול טובה ומהירה. תוצאות האיפיון הגנטי והמולקולרי יכולות להצביע על מוטציה הניתנת לטיפול באמצעות טיפול מותאם אישית, לסייע בהכוונה לטיפול ניסיוני, להקל על תופעות הלוואי הקשות של כימותרפיה ולמנוע בזבוז זמן יקר בניהול המחלה באופן שגוי.
נשמח לעמוד לרשותך בסקירת טיפולים חדשניים לסרטן השחלה.
השאירי פרטים בטופס או בוואטצפ משמאל ונדאג לחזור אליך בהקדם⇐⇐
סיכום
לסיכום, בעוד בעבר כמעט כל חולי וחולות הסרטן טופלו בכימותרפיה, תרופה בעלת יתרונות טיפוליים רבים המאופיינת בתופעות לוואי קשות, כיום קיימות אופציות טיפוליות טובות נוספות.
מטופלות רבות מעדיפות להמנע מטיפולים כימותרפיים מסיבות שונות, ביניהן הרצון לצמצם את היקף תופעות הלוואי וצורך לנסות טיפולים נוספים לאחר שטיפול כימותרפי לא הביא לתוצאות הרצויות.
על מנת להגיע להתאמת הטיפול באופן המדוייק והמהיר ביותר, ניתן לבצע בדיקה גנטית ומולקולרית להתאמה אישית של הטיפול בסרטן ולבחון אילו תרופות מומלצות באופן מותאם אישית. תוצאות הבדיקה מייתרות טיפולי כימותרפיה לא נחוצים ומאפשרות טיפול ממוקד, יעיל, מדוייק עם מינימום תופעות לוואי.
בדיקת התאמה לטיפול מותאם אישית מבוצעת על ידי טכנולוגיה מתקדמת לריצוף הגידולים ויכולה לבחון התאמה למגוון רחב של טיפולים.
לאורך התהליך ילווה אותך צוות מקצועי מומחה, שיעבוד בשיתוף פעולה עם הצוות המטפל שלך על מנת לוודא את התאמת הטיפול בצורה המיטבית. במקרים רבים ניתן לקבל החזר כספי משמעותי על בדיקת ההתאמה מביטוחים פרטיים ומקופות החולים, עם ממוצע החזרים של 70% בקרב מטופלינו.