פרוגנוזה בסרטן הרחם: המדריך השלם
הגורם החשוב ביותר בפרוגנוזה בסרטן הרחם: שלב המחלה
סרטן הרחם הוא הסרטן הרביעי הנפוץ ביותר בנשים אחרי סרטן שד, סרטן ריאות וסרטן מעי. למעשה, במדינות מערביות, לאישה יש סיכוי של מעל ל-2% ללקות במהלך חייה בסרטן הרחם.
מעל ל-90% ממקרי סרטן הרחם מתפתחים ברירית הרחם, החלק הפנימי ביותר של הרחם. סרטן זה נקרא גם סרטן אנדומטרואידי.
לכן, במדריך זה, המושגים סרטן רירית הרחם, סרטן אנדומטרואידי וסרטן הרחם ישמשו כמושגים נרדפים. מידע על סוגים אחרים של סרטן הרחם, בהם סרטן צוואר הרחם, או סרקומה, ניתן למצוא בדפים יעודיים באתר.
חולות רבות ובני משפחותיהן מבקשות לדעת מה הם סיכויי ההחלמה שלהן מהמחלה. מדריך זה נועד עבורן. בקצרה: הגורמים שמשפיעים במידה הרבה ביותר על סיכויי ההחלמה וההשרדות בסרטן רירית הרחם הם שלב המחלה בעת גילויה, מאפיינים תאיים של המחלה והגיל של החולה בזמן האבחנה.
עם זאת, חשוב לזכור שכל חולה היא מיוחדת ושלא ניתן לחזות במדויק את סיכויי ההחלמה של חולה מסוימת על בסיס המידע הרפואי שקיים היום.
שלבי המחלה
כמו מחלות סרטניות רבות, גם לסרטן רירית הרחם יש 'סולם דרגות' שעוזר להגדיר את שלב המחלה ואת תוכנית הטיפול.
בסרטן הרחם, שלב המחלה נקבע על פי 3 מאפיינים: מידת חדירת הגידול אל תוך הרחם, התפשטותו באמצעות מערכת הלימפה, והמצאותו באיברים מרוחקים בצורת גרורות. לכל אחד משלושת מאפיינים אלה ניתן ניקוד, ושקלול של שלושת המאפיינים מתרגם לדרגת מחלה שנעה בין 1 ל-4; כאשר 1 הוא סרטן רירית רחם בשלב מוקדם ו-4 הוא סרטן רירית רחם בשלב גרורתי. נשים יכולות לנוע בין הדרגות השונות לפי מצב מחלתן.
הנתונים בנוגע להגדרת שלבי המחלה וסיכויי ההשרדות ל-5 שנים הופקו מתוך נתוני מרשם הסרטן האמריקני (SEER), על בסיס סולם FIGO (הפדרציה הבינלאומית לבריאות נשים) ו-AJCC (הוועידה האמריקנית לסרטן).
סיכויי השרדות בסרטן הרחם בשלב I (שלב 1)
בסרטן רירית רחם בשלב 1 הגידול מוגבל אך ורק לרחם. הגידול בשלב I יכול להיות שטחי ולחדור רק לחלק קטן משריר הרחם (IA) או עמוק ולחדור את רוב שריר הרחם (1B). בשלב זה, הסרת הרחם לבדה תאפשר כמעט תמיד החלמה מהמחלה. ללא צורך בטיפולי הקרנה או כימותרפיה נוספים. כ-85% מהנשים שאובחנו בשלב זה שרדו 5 שנים או יותר ממועד האבחנה.
סיכויי השרדות בסרטן הרחם בשלב II (שלב 2)
בסרטן רירית הרחם שלב 2 הגידול נמצא ברחם וברקמת החיבור שעוטפת אותו. כלומר, הגידול אינו חדר לאיברים אחרים בבירור, אך יש לכך סיכון גבוה יותר. כ-80% מהנשים שאובחנו בשלב 2 שרדו 5 שנים או יותר ממועד האבחנה.
סיכויי השרדות בסרטן הרחם בשלב III (שלב 3)
בסרטן הרחם בדרגה 3 הגידול חודר לאיברים שסמוכים לרחם ו/או התפשט באמצעות מערכת הלימפה. מערכת הלימפה היא מערכת ניקוז הפועלת במקביל למערכת הדם ומסייעת בפעילות החיסונית של הגוף. לעיתים קרובות, היא משמשת גם להתפשטות גידולים סרטניים לאיברים קרובים ומרוחקים. בין 58% ל-68% מהנשים שאובחנו בשלב 3 שרדו 5 שנים ממועד האבחנה, כתלות בגודל, מיקום וכמות קשריות הלימפה אליהן התפשטה המחלה.
סיכויי השרדות בסרטן הרחם בשלב IV (שלב 4)
חולות בסרטן רחם בשלב 4 הן חולות שהמחלה שלהן שלחה גרורות לאיברים מרוחקים בגוף (4B) או שהגידול שלהן חדר לשלפוחית השתן או המעי (4A). בסקירות של רשם הסרטן האמריקני נמצא שכ-20% מחולות סרטן רירית רחם גרורתי או מפושט בשלב 4 שורדות 5 שנים ויותר.
גם למאפיניים של הגידול במיקרוסקופ יש תפקיד חשוב בפרוגנוזה
המאפיינים ההיסטולוגים – פתולוגיים של סרטן הרחם הם בעלי משקל חשוב כשחוזים את מהלך המחלה ושוקלים את דרכי הטיפול. המאפיינים ההיסטו-פתולוגיים מורכבים מתכונות יחודיות של תאי הסרטן שמשתנות בין חולה לחולה כפי שהן באות לידי ביטוי בבחינה של התאים במיקרוסקופ במחלקה הפתולוגית. לצורך ביצוע הבדיקות ואיתור המאפיינים, יש צורך ליטול דגימה מהגידול כביופסיה. לאחר ניתוח לכריתת הרחם, אם זה מתבצע כחלק מהטיפול, מבצעים דגימות נוספות על מלוא הגידול שהוסר. על פי הערכות, כ-30% מהבדיקות שיבצעו לאחר הניתוח יעלו ממצאים היסטולוגיים שלא עלו בבדיקת הביופסיה.
הפרוגנוזה בסרטן רירית הרחם טובה יותר בגיל אבחון מוקדם יותר
מספר מחקרים העלו שנשים שמאובחנות בסרטן הרחם בגילאים מוקדמים יותר הן בעלות סיכויי השרדות טובים יותר ל-5 שנים ויותר. הסיבות לכך לא ברורות אך ניתן לשייך עובדה זו לטיפול עצים יותר שנשים צעירות מסוגלות לעמוד בו במקביל לאבחון מוקדם של המחלה לרוב. אחד המחקרים בחן את השרדות החולות 5 שנים מהאבחנה לפי גיל במחלה בשלבים 1 ו-2. החוקרים מצאו ש-94% מהנשים שאובחנו מתחת לגיל 50 שרדו לפחות 5 שנים מהאבחנה. 87% מהנשים שאובחנו מתחת לגיל 60, כ-78% שאובחנו מתחת לגיל 70 וכ-71% שאובחנו מתחת לגיל 80 שרדו גם הן 5 שנים או יותר. גם בקרב הנשים שאובחנו בגיל 80 או מבוגר יותר, רובן שרדו לפחות 5 שנים (54%). שיעורי השרדות אלה ממצבים את סרטן הרחם כסרטן בעל סיכויי השרדות מצוינים לעומת סוגי סרטן אחרים. מעניין לציין שלפי הנתונים מארה"ב, הגיל הממוצע לאבחון סרטן רחם עומד על 62.
כיצד אפשר לשפר את תוחלת החיים בסרטן הרחם לאחר ניתוח?
מטופלות שאובחנו בשלב מוקדם של סרטן רירית הרחם יוכלו לבצע ניתוח להסרת הרחם. בהסרה מלאה של הרחם עם מלוא הגידול, לא יזדקקו רוב החולות לאף טיפול משלים: לא הקרנה, לא כימותרפיה ולא טיפולים אחרים. חולות מסוימות, עם מאפיינים היסטולוגיים מדאיגים, יצטרכו לעבור טיפולי הקרנה ו/או טיפולי כימותרפיה, גם אם הושגה הסרה מושלמת של הגידול.
מחקר שבחן 715 נשים שעברו הסרה מלאה של הרחם בשלב 1 של המחלה, הראה שהקרנה לאחר הניתוח מצמצת פי 4 את הסיכוי לחזרה של המחלה בעתיד. עם זאת, הסיכויים לחזרה היו נמוכים מלכתחילה ועמדו על 2 אחוז בקרב הנשים שעברו הקרנה בנוסף לניתוח ועל 8% בקרב נשים שעברו ניתוח ללא הקרנה.
הארכת תוחלת החיים בסרטן גרורתי של רירית הרחם
בסרטן רחם גרורתי קו הטיפול הראשון כולל לרוב טיפול כימותרפי בתרופה אחת או במספר תרופות. גופים מסוימים ממליצים גם לבצע כריתה של הנגעים הממאירים, אם ניתן לעשות כן, על אף שזה הליך לא מקובל בסוגי סרטן אחרים. לאחר ניתוח להורדת הנטל הגידולי באמצעות הסרת הגידול והגרורות, מומלץ לרוב לבצע גם את הטיפול הכימותרפי.
מחקרים הראו שטיפול כימותרפי בקרב נשים שחוו חזרה של המחלה משפר באופן מובהק את תוחלת החיים, במיוחד אם מדובר בטיפול כימותרפי במספר תרופות במקביל.
נשים שאינן יכולות לבצע ניתוח או כימותרפיה, יכולות לבצע טיפול אנדוקריני, אם הגידול שלהן רגיש לאסטרוגן ולפרוגסטרון בעיקר (באמצעות הקולטנים ER ו- PR). על פי ההערכות, כ-15% עד 30% מהנשים יגיבו לטיפול. חלקן יוכלו להרוויח עד שנתיים ללא התקדמות המחלה בעקבות המחלה. טיפולים אנדוקריניים מתאפיינים בתופעות לוואי קלות יותר לעומת טיפולים כימותרפיי
העתיד בטיפול בסרטן רחם גרורתי- אימונותרפיה
טיפולים אימונותרפיים משנים את האופן שבו הרפואה במאה ה-21 מטפלת בסוגי סרטן רבים. בשנה שעברה, אישר ה-FDA, מנהל התרופות והמזון האמריקני, שימוש בתרופה קיטרודה עבור כל סרטן שמבטא תכונות מסוימות כגון dMMR או MSI (אי יציבות גנטית ופגיעה במנגנון התיקון של התא).
על פי הערכות, כ-40% מהנשים עם סרטן רירית הרחם מסוג 1, הן חיוביות לתכונות אלה ולכן סביר יותר שיוכלו להפיק תועלת מטיפול בקיטרודה. קיטרודה, כמו אימונותרפיות אחרות, מסייעת למערכת החיסון הטבעית של הגוף לפעול נגד הגידול הסרטני ומבטלת את מנגנוני ההתחמקות של הגידול ממערכת החיסון. התרופה פועלת על כלל תאי הגוף, הן על הגידול הראשי והן על הגרורות, אך לא נמצאת נכון להיום בסל הבריאות עבור חולות סרטן רחם גרורתי, גם אם הן נמצאו חיוביות לתכונות שצופות הצלחה רבה יותר של הטיפול.
כזכור, הבדיקות שמסייעות לחזות את הצלחת הטיפולים האימונותרפיות לא נערכות בבית החולים ויש לבצע אותן במעבדות מתקדמות תוך שליחת דגימה מהגידול לחו"ל. במסגרת בדיקות אלה, בנוסף לבדיקת התאמה לטיפול אימונותרפי, ניתן להפיק מידע רב בנוגע למאפייני הגידול ואפיקי הטיפול המומלצים.
איך מגדירים החלמה בסרטן הרחם?
ככלל, קשה להגדיר החלמה במחלות סרטניות. הסיבה לכך היא שגידולים סרטניים יכולים לחזור גם אם בוצע טיפול שהיה אמור להביא לכריתתם המלאה. זאת מכיוון שגידולים סרטניים, לרבות ברחם, יכולים להשאיר שאריות מזעריות בגוף, שיוכלו להתפתח לגידולים חדשים בעתיד. לכן, במקום המושג 'החלמה', משתמשת הקהילה הרפואית במדד אחיד אחר, מדויק יותר: השרדות 5 שנים ממועד האבחנה.
מחקרים שנערכו במשך עשרות שנים הדגימו שמרבית התמותה ממחלות ממאירות מתרחשת בשנים הראשונות, כך שחולים ששרדו את 5 השנים הראשונות למחלה, סביר שתוחלת החיים שלהם לא תושפע משמעותית מהמחלה. לכן, במדריך זה, כמו במדריכים רבים אחרים, התייחסנו להצלחה טיפולית כהשרדות 5 שנים לאחר האבחנה. כאמור, נשים ששרדו 5 שנים מאז האבחנה, סביר שהסרטן לא יביא לקיצור חייהן.
כמו כן, חשוב לזכור שכל הנתונים המצוינים במדריך זה מתבססים על מחקרים שנערכו בקבוצות גדולות של חולות. לכן, על אף שנתונים אלה הם מובהקים בצורה סטטיסטית, הם לא יכולים לחזות את מהלך המחלה בחולה מסוימת.
סיכום - סיכויי החלמה בסרטן הרחם
סרטן הרחם הוא מהסרטנים הנפוצים בישראל. רוב מקרי סרטן הרחם מקורם מרירית הרחם. רוב הנשים יאובחנו במחלה בשלבים מוקדמים (שלבים 1 ו-2), בהם ניתוח לבדו יוכל לרפא את הסרטן, ללא צורך בטיפול כימותרפי או בהקרנה. נשים שמחלתן אובחנה בשלבים מתקדמים (שלבים 3 ו-4), יצטרכו לבצע טיפולים כימותרפיים, לרוב בנוסף לניתוח. חלק מהנשים שאינן מעוניינות לעבור טיפולים כימותרפיים יוכלו להתאים לטיפולים אנדוקריניים באמצעות הורמונים.
במקביל או בנוסף, יוכלו המטופלות לבצע בדיקת התאמה לתרופות אימונותרפיות. תרופות אלה, פועלות באופן ממוקד נגד תאי הגידול ומאופיינות בתופעות לוואי פחותות לעומת טיפול כימותרפי.
ככלל, אחוזי ההחלמה וההשרדות בסרטן הרחם, גם בשלבים מתקדמים, הוא טוב לעומת מחלות ממאירות אחרות. סיכויי ההחלמה משתפרים ככל שהמחלה מאובחנת בשלב מוקדם יותר, בגיל מוקדם יותר וככל שתאי המחלה מבטאים תכונות שפירות יותר לאחר בדיקת הביופסיה או הסרת הגידול.