טיפול כימותרפי - מדריך מלא
כל מה שצריך לדעת על כימותרפיה לפני התחלת הטיפולים
כימותרפיה היא שיטת טיפול נפוצה במחלת הסרטן, המבוססת על חומרים כימיים המובילים להרס תאי הגידול הסרטני.
קיימות תרופות כימותרפיות רבות, הנבדלות זו מזו במנגנון הפעולה המולקולרי ובאופן שבו מתבצעת הפגיעה בתא הסרטני. כיוון שכך, לעיתים קרובות הטיפול הכימותרפי מורכב ממספר תרופות, הפועלות באופן סינרגסיטי באמצעות מנגנוני פעולה שונים.
איך מטפלים בסרטן?
טיפול בסרטן משתנה בהתאם לסוג הגידול הראשוני ולשלב שבו אובחן הסרטן אצל החולה.
כך, פרוטוקול של טיפול בסרטן השד שלב 2 יהיה שונה מפרוטוקול של טיפול בסרטן ערמונית שלב 4.
לעיתים קרובות, הטיפול בסרטן כולל שילוב של קרינה, טיפול תרופתי סיסטמי (טיפול לכל הגוף, כמו כימותרפיה) וניתוח. סדר הטיפול ורכיביו יכולים להשתנות, כמו סוג הגידול הראשוני, מעורבות של קשריות לימפה ומספר הקשריות המעורבות, קיומן של גרורות ומיקומן, גנטיקת הגידול, ההיסטוריה הרפואית של החולה ועוד.
מה זה כימותרפיה?
כימותרפיה היא תרופה המורכבת מחומרים כימיים, הניתנת לרוב בהזרקה לווריד במטרה להרוג תאי סרטן המצויים בגוף באמצעות התערבות במנגנון חלוקת התא.
כתלות בפרוטוקול הטיפולי, טיפול כימותרפי יכול להינתן לפני הניתוח (טיפול נאו-אדג'ובנטי), אחרי הניתוח (טיפול אדג'ובנטי), או ללא ניתוח (לרוב כחלק מטיפול פליאטיבי, טיפול הניתן במחלה סופנית על מנת להקל על תסמיני המחלה ולהאט את התפשטות הגרורות).
קיימים פרוטוקולי טיפול רבים בכימותרפיה, ולעיתים קרובות נהוג לשלב בין תרופות כימותרפיות שונות או בין תרופות כימותרפיות לתרופות נוספות (כמו סטרואידים, תרופות אימונותרפיות, טיפול ביולוגי וטיפול הורמונלי).
איך מקובל לתת טיפול כימותרפי?
במרבית המקרים, כימותרפיה ניתנת דרך עירוי וורידי (IV) באופן סיסטמי (כלומר כטיפול מערכתי, המשפיע על כל הגוף).
עירוי הכימותרפיה ניתן באמצעות מחט מפלסטיק המוחדרת לווריד הממוקם ביד, או באמצעות צנתר לווריד מרכזי.
בניגוד לעירוי הניתן באמצעות מחט, המשמש לכל היותר למס' ימים, צנתר מרכזי מוחדר לגוף למשך מספר חודשים, ומאפשר גישה קבועה שלא מצריכה כל פרוצדורה על מנת לקבל טיפול תרופתי או לבצע בדיקת דם. עם זאת, על מנת להחדיר צנתר יש לעבור פרוצדורה ניתוחית, ונוכחות הצנתר מעלה את הסיכון לזיהומים.
קיימות מספר כימותרפיות הניתנות בצורות מתן נוספות, כמו נטילת כדורים דרך הפה (PO) או הזרקת החומר תת עורית (SC), אך מדובר במספר מצומצם ביותר של תרופות.
מהן תופעות הלוואי של כימותרפיה?
טיפול כימותרפי פוגע בתאי הגוף כולו, ולא רק בתאי הגידול. בגלל הפגיעה בתאי הגוף הבריאים, הטיפול הכימותרפי מאופיין במגוון רחב של תופעות לוואי, המשתנה בין תרופה לתרופה ותלוי במידה רבה בתגובה האישית של כל חולה לתרופה.
חשוב לדעת כי חלק גדול מתופעות הלוואי צפוי לעבור עם סיום הטיפולים, וכי לעיתים ניתן לטפל גם בחלק מתופעות הלוואי. בין תופעות הלוואי הנפוצות ביותר:
בחילות והקאות
חלק מהמטופלים עלולים לסבול מבחילות והקאות בסמוך לנטילת הטיפול הכימותרפי. בניגוד לדעה הרווחת, לא כל המטופלים סובלים מבחילות, אך במידה והן קיימות הן לרוב מתחילות לאחר סיום הטיפול, ונמשכות עד 48 שעות.
במטרה למנוע סבל מיותר, כיום נהוג לתת טיפול למניעת בחילות והקאות טרם קבלת הטיפול הכימותרפי ולצייד את המטופלים בהנחיות למניעת בחילות והקאות בביתם.
למטופלים הסובלים מבחילות והקאות, מומלץ לעדכן את הצוות המטפל, לשמור על תזונה קלה, ללא תיבלון עז, שומן גבוה או רכיבים מטוגנים ולהקפיד על שתייה מרובה.
שלשול ועצירות
שינויים בתדירות ובאופי היציאות הם תופעת לוואי נפוצה של טיפולים במחלת הסרטן, העלולה להוביל לאי נוחות משמעותית ולתופעות לוואי משניות בעקבות שינויים באיזון משק הנוזלים והמלחים בגוף (התייבשות, מחסור במלחים כמו נתרן, כאבי בטן ועוד). על מנת לשלול מצבים בהם קיימת פגיעה משנית לטיפול, מומלץ לעדכן את הצוות המטפל על שלשולים או עצירות משמעותיים.
לעיתים התאמה תזונתית יכולה לסייע בהקלה על תופעות אלו, ניתן להתייעץ עם תזונאים בעלי ניסיון בהתאמת תזונה לחולי סרטן.
תשישות ועייפות
מטופלים רבים מתלוננים על תחושת חוסר אנרגיה, קושי לבצע מטלות, קושי להתרכז וחולשה כללית, אשר אינם מושפעים ממשך ואיכות שנתם. מדובר בתופעת לוואי נפוצה יחסית, שעשויה לפגוע באיכות החיים בצורה ניכרת.
כיום ידוע כי פעילות גופנית מתונה סדירה (כמו הליכה) ושמירה על סדר יום ותזונה מסודרת יכולים להוביל לשיפור ההרגשה הכללית, אך מומלץ להתייעץ עם הצוות הרפואי על מנת לקבל ליווי או טיפול המותאם לחולה ולתסמינים.
יובש בפה ובגרון ופגיעה בריריות הפה והלוע (מוקוזיטיס)
חלק מהתרופות עלולות לפגוע בריריות מערכת העיכול, ולהוביל לתחושת יובש ולהופעת פטריות, דלקות ופצעים (אפטות) בחלל הפה והלוע. תופעות אלו מקשות משמעותית על היכולת לאכול ולשתות במהלך הטיפולים, אך ברוב המקרים חולפות לאחר תום הטיפול הכימותרפי.
במידה ועולה צורך לעבור טיפולי שיניים בסמוך לתקופת הטיפול, מומלץ להתייעץ עם האונקולוג המטפל ורופא השיניים בנוגע לעיתוי הטיפול. במידת האפשר, מומלץ לסיים את טיפולי השיניים לפני תחילת הטיפול הכימותרפי או להמתין לאחר סיום הטיפול על מנת לבצע טיפולי שיניים.
הלחתת הפה והשפתיים באמצעות קרחונים במהלך הטיפול עשויה להפחית את הסיכון לפגיעה זו ולהקל על תחושת היובש.
במידה והופיעו נגעים בפה ובשפתיים, אודם, רגישות ניכרת או קושי בבליעה, מומלץ לדווח לצוות המטפל.
נשירת שיער
חלק מהטיפולים הכימותרפיים מובילים לנשירת שיער, שמחילה כשבועיים לאחר תחילת הטיפולים.
כמות הנשירה משתנה ממטופל למטופל: חלק מהמטופלים מדווחים על נשירה קלה או חלקית של שיער הראש והגוף, בעוד בחלק מהמקרים נשירת השיער היא מלאה.
ניתן לשאול את הצוות המטפל בנוגע לנשירה הצפויה על מנת להחליט האם וכיצד להיערך בהתאם. חלק מהמטופלים יעדיפו להקדים ולהסתפר, חלק יעדיפו לרכוש פאה טרם תחילת הנשירה, בעוד חלק ירגישו שמדובר בתופעת לוואי שולית יחסית. מדובר בהחלטה אישית ביותר, וכל החלטה היא נכונה כמובן.
כדאי לדעת שהשיער צומח חזרה לאחר סיום הטיפולים.
אולי אתם בכלל לא חייבים כימותרפיה? תחסכו לעצמכם בזבוז זמן יקר ותופעות לוואי!
להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל השאירו פרטים בטופס המצורף או בווצאפ ⇐⇐
תוצאות הבדיקה הראו שיש טיפול מתאים ויעיל כנגד הגידול,הייתה השפעה חד משמעית על תוצאות הטיפול.
שינויים המטולוגיים (שינויים במערכת הדם)
כאמור, פרט לפגיעה בתאי הגידול המתחלקים, כימותרפיה פוגעת גם בתאי הגוף הבריאים, ובכלול זה גם בתאי הדם.
הפגיעה בתאי הדם מתחלקת לפגיעה בתאי הדם האדומים, בטסיו ובתאי הדם הלבנים (בפרט בסוג מסויים של תאי דם לבנים הקרוי נויטרופילים).
- הפגיעה בתאי הדם האדומים עלולה להוביל לאנמיה, שהיא ירידה בספירת התאים האדומה. כתוצאה מכך, עלולים להופיע עייפות, חיוורון, חולשה, סחרחורות ולעיתים אף קוצר נשימה.
במצבים מסוימים, עירוי דם יכול לסייע בשיפור התסמינים והאנמיה. - הפגיעה בטסיות, הקרויות גם טרומובציטים, עלולה להוביל להפרעות בקרישה. כתוצאה מכך, במטופלים מסויימים יופיעו סימנים כחולים בעור, דימומים מהחניכיים או מהאף ודימומים ממושכים מהרגיל בעת פציעות.
חשוב לציין כי תסמינים אלו נפוצים פחות, אך עדיין יכולים להופיע כתלות בטיפול הניתן ובגורמים רבים במטופל.
כמו כן, בהופעת דימום משמעותי יש לדווח לצוות המטפל או לפנות למיון. - הפגיעה בתאי הדם הלבנים עלולה להוביל לפגיעה במערכת החיסון. מטופלים בכימותרפיה נמצאים בקבוצת סיכון חיסונית וחשופים יותר לזיהומים ביחס לאוכלוסייה הכללית.
מומלץ להימנע ממפגש עם אנשים חולים, משתעלים או מנוזלים בתקופת הטיפול, לשמור על היגיינה בצורה מירבית ולעטות מסיכות במרחב הציבורי.
כדאי להיות ערים לתסמיני מחלה כמו שיעול, צמרמורות, פצעים החשודים כמזוהמים, צריבה בשתן, כאבי גרון וכו', ולדווח על כך לצוות המטפל. בנוכחות חום מעל 38 מעלות, יש לפנות למיון בדחיפות.
פגיעה בפוריות
כימותרפיות מסוימות עלולות לפגוע בפוריות הגבר והאישה, כתלות בסוג הטיפול ובגיל החולה.
בהתאם לרצון החולה, לגיל ולמצב הרפואי הכללי, ניתן לבצע הליך שימור פוריות במטרה לאפשר ילודה לאחר ההחלמה.
במידה וברצונך להמשיך את תוכנית הילודה לאחר תום הטיפולים, יש לדון על כך טרם תחילת הטיפול הכימותרפי עם רופא או רופאת פוריות.
כדאי לדעת כי ניתן להרות ולהביא לעולם ילדים בריאים גם לאחר טיפולים כימותרפיים: נשים וגברים רבים עשו זאת בעבר, לעתים גם ללא התערבות טרם הטיפול.
במידה ומחלת הסרטן התגלתה באישה בהיריון, תכנית הטיפול תלויה בגיל ההיריון. בעוד לא ניתן לתת כימותרפיה בשליש הראשון להיריון, קיימים טיפולים שניתן לתת בשליש השני והשלישי להיריון ללא חשש לעובר. כתלות ברצון המטופלת, בסוג הסרטן ובשלב שבו נתגלה, לעיתים יוחלט לדחות את תחילת הטיפולים הכימותרפיים לאחר הלידה.
האם אפשר לטפל בסרטן בלי כימותרפיה?
כימותרפיה היא טיפול מקובל בסוגים רבים של סרטן, אך קיימים מצבים רבים שבהם הצוות המטפל יבחר לטפל ללא כימותרפיה, כתלות בסוג הגידול ובשלב שבו נתגלה.
לכימותרפיה יתרונות רבים ועל כן היא משמשת כקו טיפולי מרכזי בסוגי גידולים רבים. עם זאת, בשל תופעות הלוואי הקשות, מטופלים ורופאים רבים מחפשים אלטרנטיבות טיפול אחרות, שיביאו ליעילות דומה אך עם תופעות לוואי פחותות או קשות פחות.
כיום קיימים טיפולים סיסטמיים נוספים פרט לכימותרפיה, היכולים להתאים במצבים מסוימים בנוסף ואף במקום כימותרפיה. טיפולים אלו קרויים טיפולים מותאמים אישית, והם למעשה טיפולים תרופתיים הפועלים כנגד תאי הסרטן בלבד, באופן המתאים למאפיינים גנטיים ומולקולריים ספציפיים של גידולים.
טיפולים מותאמים אישית אינם פוגעים בתאי הגוף הבריאים אלא רק בתאי הסרטן, ועל כן מאופיינים בתופעות לוואי שונות מתופעות הלוואי הכימותרפיות.
במטרה לחסוך את תופעות הלוואי הקשות של כימותרפיה ולשפר את סיכויי ההחלמה, כיום יותר ויותר מטופלים בוחרים לבצע בדיקת התאמה לטיפול מותאם אישית בסרטן, המתבצעת באמצעות בדיקה גנטית ומולקולרית לדגימה מהגידול.
בפגישת יעוץ מקצועי ללא עלות וללא התחייבות, נעבור על החידושים האחרונים בטיפול בסרטן ונבדוק יחד כיצד ניתן לדייק את הטיפול הרפואי ולפתוח אופציות טיפוליות מתקדמות ויעילות, עם פחות תופעות לוואי. לפגישת ייעוץ ללא עלות ניתן ללחוץ כאן >>
אבחנה בסרטן היא רגע קשה, ובוודאי שמלווה בתחושות קשות ובבלבול בנוגע לעתיד לבוא.
כיוון שקיימת חשיבות רבה בקביעת פרוטוקול הטיפול הצפוי, מטופלים רבים מצויים בצומת דרכים משמעותית לקראת קבלת ההחלטה בנוגע לטיפול ולהשלכותיו. התאמת טיפול מתאים יכולה לסייע בשמירה על איכות החיים, בהארכתם ואף בריפוי.
אתן מוזמנות לפגישת יעוץ אישית ללא עלות, בה תוכלו לקבל את כל המידע שחשוב לכן להתאמת טיפול אישי מדוייק ויעיל.
השאירו פרטים בטופס המצורף או בווצאפ משמאל ונדאג לחזור אליכן⇐⇐