דורית ראשוני הופכת את כל האבנים
דורית ראשוני היא ציירת, סופרת, אמנית ועיתונאית.
“חוץ מזה” מוסיפה דורית, “אני כבר עשר שנים חולה בסרטן שב-6 השנים האחרונות הפך לגרורתי”.
מבחינתה של דורית, הטיפול בסרטן הוא כמו מסע. כך היא בוחרת לתאר אותו, “מסע ארוך שגם היו בו עליות וירידות”, והיא מוסיפה “מהרגע שהוא הפך גרורתי, החלטתי שאני הולכת להפוך את כל האבנים בעולם הזה כדי להבין איך אני מבריאה מהסרטן”.
דורית, כך נראה, היא לא חולה סטנדרטית. בעשר שנים האחרונות מאז גילתה על המחלה, היא חוקרת, מדברת עם רופאים ומטפלים שונים מעולם האונקולוגיה, ולא לוקחת שום דבר כמובן מאליו. מבחינתה כל מידע על הגידול שלה הוא חיוני והכרחי להמשך “המסע ” שלה.
המסע של דורית הוביל אותה לכתוב ספר – “להפוך את כל האבנים”. הספר מתאר 28 פגישות של דורית עם 28 חולי סרטן שהחלימו מהמחלה. מכל אחד מהחולים שפגשה, דורית למדה את הדרך בה הוא נאבק בסרטן ועל התובנות הללו דורית כתבה את הספר.
טיפול מותאם אישית
המסע של דורית הוביל אותה לאחד התחומים המתפתחים ביותר בעולם האונקולוגיה, רפואה מותאמת אישית. בעקבות המלצה של אחד הרופאים, דורית הגיעה ל-Cancer Hope כדי לעבור בדיקה להתאמה אישית של הטיפול התרופתי. “אני הגעתי כל כך נעולה לעשות את הבדיקה, שלא שאלתי יותר מדי, גם שמעתי מחברות שעשו את הבדיקה והיא עזרה להן”. מתארת דורית כיצד הגיעה לבצע את הבדיקה.
בבדיקה שעשתה דורית נבחנה התאמה של הגידול שלה למספר סוגי תרופות, בניהם תרופות כימותרפיות ותרופות ביולוגיות ממוקדות מטרה. תוצאות הבדיקה הראו שדווקא תרופה כימותרפית בשם “אריבולין” יעילה מאוד עבורה ואכן היא החלה טיפול בתרופה.
"למנוע תופעות לוואי קשות שלא לצורך"
במהלך השיחה עם דורית היא הסתכלה על דוח תוצאות הבדיקה ומנתה בפנינו דווקא את התרופות שנימצאו לא יעילות עבורה בבדיקה שלה: “(לפני הבדיקה) לקחתי תרופה בשם קסלודה, שלא השפיעה והבדיקה מאשרת את זה. כנ”ל גם פלבוציקליב, שהבדיקה מראה שהיא לא מתאימה לי”.
אחד הטיפולים שנעשה בהם שימוש נרחב בסרטן שד, אלו תרופות הורמונליות. בתחילת ה”מסע” דורית טופלה בתרופות הורמנליות, שבשלב מסוים הפסיקו להיות יעילות.
“בבדיקה ראינו שתרופות הורמונליות שהרבה חולות סרטן שד מקבלות, לא מתאימות לגידול של דורית”. מסבירה כוכב, “הסיבה לכך היא שהרצפטורים על תאי הגידול של דורית, כבר לא קיימים ולכן אין מקום כרגע לטיפול בתרופות הורמונליות”.
אימונותרפיה וקיטרודה כן או לא?
“פתאום באמצע היום, התקשר אליי אדם והציע לי שתי מנות של קיטרודה”, משחזרת דורית.
“הוא הציע לתרום אותן. היסטרי לא?” היא שואלת בחיוך.
“אבל הוא הוסיף, שהוא מוכן לתת את התרופה רק אם היא באמת תעזור לי”.
אבל לדורית, טיפול בקיטרודה או כל תרופה אחרת מסוג אימונתרפיה, לא מתאים.
“בספרות הרפואית, פחות מדברים על יעילות של אימונתרפיה בחולות סרטן שד שרגיש להורמונים, וגם הבדיקה של דורית איששה את זה” מסבירה כוכב, “בתוצאות הבדיקה אנחנו רואים שכל התרופות האימונותרפיות הן לא אפקטיביות עבור דורית”.
דורית מסכמת, “טוב לדעת שהטיפול באימונתרפיה לא מתאים לי, כי אחרת עוד הייתי רצה לעשות את זה”.
כיצד השפיעה הבדיקה על תוצאות הטיפול?
באופן טבעי, השאלה החשובה ביותר לחולה סרטן בהקשר של בדיקות להתאמת הטיפול התרופתי היא
איך הבדיקה תעזור לו? או איך הבדיקה תשפר את תוצאות הטיפול?.
כששאלנו את דורית את השאלות הללו התשובה שלה הייתה ברורה, חדה ודי אינטואיטיבית:
“השפיעה זה שהיו פה בלוטות” וממשיכה תוך שהיא ממששת את צווארה, “והן נעלמו”.
היא מוסיפה, “השפיעה זה שעשיתי אולטרסאונד בכבד והגרורה קטנה ב- 20%”.