ביופסיה נוזלית בסרטן שד גרורתי- כשהחולה לא מגיבה לטיפול הורמונלי
שלוש אפשרויות לטיפול תרופתי קיימות בסרטן שד: כימותרפיה, תרופות ביולוגיות ממוקדות מטרה (דוגמת הרצפטין ופרג’טה) וטיפולים הורמונלים הפועלים על פגיעה בפעילות ההורמון אסטרוגן כמו: טמוקסיפן, פסלודקס, לטרוזול ועוד.
הטיפולים ההורמונלים בסרטן שד גרורתי, מצליחים לדחות את הצורך בתרופות כימותרפיות, וכן לדחות את התקדמות הגידול הסרטני בשנה ויותר. לכן כל עוד ניתן להמשיך ולטפל בתרופות הורמונליות, ולהמנע מכימותרפיה, זו תהיה הבחירה העדיפה.
אז למה לא לטפל בכולן אך ורק בטיפולים הורמונלים?
לא כל החולות מגיבות לטיפולים הורמונלים, וזו הסיבה שמבצעים בדיקה של רצפטורים לאסטרוגן ופרוגסטרון (ER ו- PR). כאשר תשובת הבדיקה חיובית החולה תקבל טיפול הורמונלי. כאשר התשובה שלילית, החולה תתחיל טיפול בתרופות כימותרפיות.
אבל בשלב כלשהו של המחלה, גם חולות שהגיבו בתחילה לטיפול ההורמונלי, יפסיקו להגיב, והן יצטרכו לעבור לטיפול בתרופות כימותרפיות או תרופות כימותרפיות בשילוב תרופה ביולוגית (אפיניטור).
החלטות שצריך לקבל כשהטיפול ההורמונלי מפסיק לעבוד
חולת סרטן שד גרורתי שמפסיקה להגיב לטיפול ההורמונלי, נכנסת לצומת דרכים בה צריך לקבל החלטה.
האם לנסות ולתת לה טיפול הורמונלי אחר?
ייתכן והחולה פיתחה עמידות לתרופה ספציפית, ואילו לתרופה הורמונלית חדשה היא כן תגיב טוב.
או אולי עדיף טיפול הורמונלי משולב בטיפול ביולוגי?
שילוב של תרופה ביולוגית יחד עם תרופה הורמונלית הוא יעיל ויכול לדחות את התקדמות הגידול הסרטני בשנתיים ויותר.
עד לא מזמן רק תרופה ביולוגית אחת (אפיניטור) ניתנה בשילוב טיפולים הורמונלים. אולם לאחרונה נכנסה תרופה ביולוגית חדשה לשימוש בסרטן שד (פלבוציקליב), גם אותה ניתן לשלב יחד עם טיפולים הורמונלים.
ואולי דווקא כדאי להתחיל טיפול בכימותרפיה?
כאשר לגידול הסרטני אין מאפיינים גנטיים המאפשרים את השימוש בטיפולים הורמונלים, יש צורך לעבור לטיפול בתרופות כימותרפיות.
אז למה צריך את הביופסיה הנוזלית?
ביופסיה נוזלית עוזרת לקבוע עם איזה טיפול להמשיך כאשר חולת סרטן שד גרורתי הפסיקה להגיב לטיפול. למעשה הביופסיה הנוזלית יכולה להכריע בשאלת המשך הטיפול.
היא תסייע לקבוע האם לשלב טיפול הורמונלי יחד עם ביולוגי, ואיזה טיפול ביולוגי. האם זה יהיה טיפול משולב של הורמונלי ואפיניטור (תרופה ביולוגית), או דווקא שילוב של פלבוציקליב (תרופה ביולוגית) החדשה יחד עם טיפול הורמונלי.
הבדיקה גם תוכל לקבוע האם בכלל עדיף לעבור לטיפול כימותרפי. ואם כן, עם איזה תרופה כימותרפית רצוי להמשיך.
כלומר, הביופסיה הנוזלית משמשת כלי חשוב מאין כמותו, בעזרתה ניתן לבחור את המשך הטיפול התרופתי המתאים ביותר לחולה וכך למנוע אובדן זמן יקר ותופעות לוואי בעקבות טיפול שאינו מתאים.